• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Cysterna DEC-a

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Do składu tych 4-osiowych cystern, na końcu napewno by nie pasowała ta 2-osiowa cysterna, ze względu na fakt, iż jest to egzemplarz muzealny.
Z tego co się orientuję i pamiętam, to oryginał tej małej cysterny stoi gdzieś w jakimś skansenie czy muzeum i posiada współczesne malowanie i opis, ale jest to zabytek.
Tutaj też o tym wspomniano:
http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... ight=76452

Krzysiek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
gbbsoft napisał(a):
.. a może to cysterna przeciwpożarowa... :D
Na początku też tak myślałem, ale kiedy widzę skład 20 wypełnionych ropą cystern, to wydaje mi się, że takie małe g**** z wodą raczej niewiele może dac ;) O wiele bardziej pasuje mi tam ten żelbeton, ale to raczej nie bardzo jest jak zapakowac do cysterny ;)

maxeus napisał(a):
Przyznam się szczerze, że najczęściej to składy cystern są zabezpieczane węglarką czteroosiową
Zapraszam do Obornik :p Mówiąc szczerze, jeszcze nigdy nie widziałem składu z węglarką na końcu, a sporo się tego na naszej trasie widuje ;)

Krzychu 126 napisał(a):
Ewentualnie w przypadku braku cystern przeciwpożarowych,za składem puszczano wapniarkę z wapnem gaszonym, która miała służyć do gaszenia składu cystern płonących z powodu nadmiernej prędkości składu co jest dośc częstym przypadkiem na naszych szlakach kolejowych ;)
Sorry, ale nadal nie rozumiem: jak to wszystko pójdzie z dymem, to nie jestem w stanie sobie wyobrazic, co może dac taki jeden wagonik :p

Do składu tych 4-osiowych cystern, na końcu napewno by nie pasowała ta 2-osiowa cysterna, ze względu na fakt, iż jest to egzemplarz muzealny.
Z tego co się orientuję i pamiętam, to oryginał tej małej cysterny stoi gdzieś w jakimś skansenie czy muzeum i posiada współczesne malowanie i opis, ale jest to zabytek.
Dzięki za wyjaśnienie :p

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
36 0 0
To aby was troszke podgrzać:

Pan K. Koj na forum Martela napisał:
Wysłany: Sro Wrz 14, 2005 9:53 pm

Otóż to!
Model cysterny PIKO (swoją drogą, już bardzo sędziwy) jest moim zdaniem modelem cysterny powojennej o pojemności zbiornika 330 hl, podczas gdy importowane do Polski z byłej NRD, cysterny wyprodukowane w Niesky miały pojemność 260 hl, a więc miały zbiornik o mniejszej średnicy.
Konstrukcja obu wagonów i pozostałe parametry obu typów są jednak takie same.

Przy tej okazji chciałbym wyraźnie podkreślić, że zgodnie z założeniami importera, a pewnie także i producenta, wszystkie "modele", o których mowa w tym wątku, miały być tanimi !! i atrakcyjnymi kolorystycznie zabawkami, dzięki którym polskie dzieci miałyby "połknąć kolejowego bakcyla", ucząc się czegoś przy tej okazji.
W związku z tym, chociaż oznaczenia wspomnianych zabawek są prawidłowe i jest w nich pewien sens, a w niektórych przypadkach są one nawet prawdziwe (!), nie należy zbytnio podniecać się porównywaniem tych zabawek z pierwowzorami.
Jedynie brankard i platforma, mają oznaczenia w pełni prawdziwe (tzn. numery inwentarzowe , oznaczenia serii i przydział do stacji macierzystej odpowiadają takim właśnie wagonom PKP), ale nawet one, jako zabawki PIKO Hobby przeznaczone dla dzieci od 3 roku życia :D , miały być pozbawione (dla pomniejszenia kosztów produkcji !) oznaczeń na ścianach czołowych i ostojach. W końcu... zabawki muszą różnić się czymś od pełnowartościowych modeli.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Grzeju napisał(a):
To aby was troszke podgrzać ...
Jaja se chyba robisz :D to już nie można zbierać taboru z seri hobby :twisted:
zawsze przyjemnie jest potem taki tabor podrasować :grin: a że ktoś wyprodukował zabawki :LOL: to już jego problem, bo zawsze je można urealnić i dodać coś tu coś tam :D każdy model można poprawić do pewnych granic, a że nasz rynek do pewnego czasu był karmiony takimi sobie modelami, to teraz docenia przy wiekszej ilości rodzimego taboru ludzie grymaszą :razz:

Co do tekstu z wypowiedzią Pana K.K. - bardzo siem cieszem, że ten wagonik może być, bo i mnie się podoba :D

OP
OP
K

Krzychu 126

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
maxeus napisał(a):
Grzeju napisał(a):
To aby was troszke podgrzać ...
Jaja se chyba robisz :D to już nie można zbierać taboru z seri hobby :twisted:
zawsze przyjemnie jest potem taki tabor podrasować :grin: a że ktoś wyprodukował zabawki :LOL: to już jego problem, bo zawsze je można urealnić i dodać coś tu coś tam :D każdy model można poprawić do pewnych granic, a że nasz rynek do pewnego czasu był karmiony takimi sobie modelami, to teraz docenia przy wiekszej ilości rodzimego taboru ludzie grymaszą :razz:

Co do tekstu z wypowiedzią Pana K.K. - bardzo siem cieszem, że ten wagonik może być, bo i mnie się podoba :D
Mnie też ten model bardzo sie podoba,Wiem przynajmniej że pełnoprawnie mogę korzystać z jego możliwości ponieważ skończyłem już 3 lata ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 2
Tabor 4
Tabor 1
Tabor 55
Tabor 6