• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Co to za skala

ryhawa

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
Generalnie za modelarza się nie uważam choć staram się latać śmigłowcami (jak na razie 2 krety). Jednak jakiś czas temu znalazłem u rodziny kolejkę elektryczną z lokomotywą i wagonami, z torowiska było kilka odcinków prostych, łuki oraz zwrotnice. Generalnie syn ma teraz frajdę. Jednak pomyślałem ze rozbuduję mu ten zestaw o nowe elementy i tu pojawia się moje pytanie.

W jakiej skali szukać elementów ???

pytanie głupie ale właściwe, poszperałem za wiedza i według moich wyliczeń posiadana przeze mnie kolejka jest w skali 1:87, jednak w tej skali nie znalazłem nic konkretnego poza modelami samochodów. Zaczynam podejrzewać że to jest jakaś stara rosyjska kolejka do której już nic nie znajdę.

Poniżej załączam z wymiarowane torowisko (odcinek prosty) w przekroju, proszę o pomoc.

http://members.chello.pl/r.smola/foty/szyny.jpg

Pozdrawiam

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Skala 1:87 (zwana też H0) jest chyba najbardziej znaną i rozpowszechnioną w Polsce. Musiałeś bardzo słabo szukać, jeśli nic z kolejowych modeli w tej skali nie znalazłeś.

Azrael

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wygląda to na zbliżone do H0 (1:87), gdyż jak właśnie zmierzyłem wymiar zewnętrzny szyn to u mnie 19mm, a u Ciebie to 20,4. Jeśli możesz to wstaw zdjęcia całości, taboru...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.467 552 30
A tak przy okazji, szerokość toru mierzy się między wewnętrznymi krawędziami główki szyn, nie na zewnątrz. Ten wymiar powinien w skali 1:87 wynosić 16,5 mm. Wymiar podany wyżej przez obu kolegów może się różnić, zależnie od szerokości samej główki szyny.

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
Andrzej Harassek napisał(a):
A tak przy okazji, szerokość toru mierzy się między wewnętrznymi krawędziami główki szyn, nie na zewnątrz. Ten wymiar powinien w skali 1:87 wynosić 16,5 mm. Wymiar podany wyżej przez obu kolegów może się różnić, zależnie od szerokości samej główki szyny.
Prościej, jeszcze prościej...

Mam jakieś déjà vu...
Co jakiś czas zdarza się tak post...
Czytać nie, szukać nie, mierzyć nie, liczyć nie...umieją...
20,4mm - (2 * 2mm) = 16,4mm >>> czyli na 99% powinno wyjść 16,5mm >>> czyli HO
Naj-, -kuchnia, popularniejsza skala w całym Wszechświecie modelarstwa kolejowego, KUCHNIA MAĆ...Chyba...

OP
OP
R

ryhawa

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam i dziękuje za odpowiedz.
To mnie zawstydziliście koledzy.
Szukając znalazłem jakiś schemat (już teraz nie wiem gdzie dokładnie) gdzie dla skali 1:87 był podany wymiar 19, w mi wyszło ponad 20 więc uznałem że to raczej nie to. Druga sprawa nie mierzyłem wewnątrz bo na wymiarów-kach które widziałem wszystkie miały podane wymiary zewnętrzne.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.467 552 30
Proszę nie traktować tego jako przytyk czy złośliwość, naprawdę nie mam żadnych takich intencji. Dla większości uczestników forum są to sprawy oczywiste, ale przecież nie każdy musi znać się na kolei, zwłaszcza, jak zaczyna w tej dziedzinie. Na kolei, zarowno dużej, jak i małej, od zawsze mierzy się szerokość toru od wewnątrz, bo tylko taki pomiar ma sens. Koła taboru muszą się wpasować obrzeżami w tę odległość, a przecież można sobie wyobrazić szyny różnej grubości. Szerokość toru normalnego to 1435 mm, w skali 1:87 wychodzi więc 16,49 i wymiar 16,5 mm jest standardową szerokością toru modelowego w wielkości nazwanej H0 (mówimy o wielkości modelarskiej H0, w której modele są wykonane w skali 1:87). Ciekaw jestem natomiast, w jakich wymiarówkach podany był wymiar zewnętrzny???

Życzę powodzenia i dużo radości z tej zabawy, chociaż nie jest to najtańsze hobby.

Pozdrawiam