• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

co to za rodzaj kolejek?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
A nie słyszałeś o tym, że nie pisze się kilku postów jeden pod drugim w ciągu kilku minut, tylko można edytować swój post aby dopisać ewentualnie kolejną myśl ?

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
karol_mar napisał(a):
Chyba "łaś" bo z tego co mi się wydaje mamy "Babkę" na Forum :D

Jest jeden pozytyw, ponieważ system w Polszcze niepolplarnym jest czasem można zanabyć cuś taniej ale osobiście nie brnąłbym dalej w Maerklina. Cyt: "Ludwiku , Sabo nie idźcie dalej tą drogą" A.Kwaśniewski.

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Z tego co wiem Marklin robi 2 typy torów C-gleis(ja takie mam) i K-gleis.
A to są zdjęcia dla porównania
http://media.conrad.com/xl/2000_2999/2100/2130/2138/213894_BB_00_FB.EPS.jpg
To były K-gleis
A to są C-gleis
http://media.conrad.com/xl/2000_2999/2100/2160/2165/216510_BB_00_FB.EPS.jpg

W razie czego służę Ci pomocą,bo jak widać stanowimy nieliczny % modelarzy kolejowych posiadających marklina :)

Reakcje
6 3 0
A po co jakieś "kontakty" w Niemczech i załatwiania kanałami, kazdy Polski sklep ściąga Trix-a a jak ma Trix-a to i Marklina bo to jedna firma, jedno biuro do zamówień. Ostatnio ściagałem na zamówienie model skali Z - żadna filozofia. 2 tygodnie i wszystko na miejscu. Wprowdzać na stałe do oferty - fakt pomyłka, ale na zamówienie żaden problem.
Wchodzisz tu http://www.maerklin.de/de/produkte/spur_h0.html - szukasz, spiszujesz co ci potrzeba, zamawiasz, otrzymujesz bez jakichś tajnych "kontaktów".

OP
OP
mariposa

mariposa

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
karol_mar napisał(a):
A nie słyszałeś o tym, że nie pisze się kilku postów jeden pod drugim w ciągu kilku minut, tylko można edytować swój post aby dopisać ewentualnie kolejną myśl ?
przepraszam, zachowałam się jak gówniarz ;P
a właściwie gówniara

nie zmienia to faktu, że jeśli krążący wokół mąż lub wrzeszczące na rękach dziecko uniemożliwią mi spokojne odpowiadanie, będę nadal pisać, stosując najprostsze sposoby (edycja zabiera o 0,1 sekundy więcej czasu, ale ja właśnie tych 0,1 s zazwyczaj nie mam).

Rafał G. napisał(a):
karol_mar napisał(a):
Chyba "łaś" bo z tego co mi się wydaje mamy "Babkę" na Forum :D

Jest jeden pozytyw, ponieważ system w Polszcze niepolplarnym jest czasem można zanabyć cuś taniej ale osobiście nie brnąłbym dalej w Maerklina. Cyt: "Ludwiku , Sabo nie idźcie dalej tą drogą" A.Kwaśniewski.
owszem, kobietam. i aż mi się wierzyć nie chcę, że na forum są sami faceci. jeśli tak, tym bardziej proszę o wyrozumiałość - laik ze mnie ogromny, ale póki co nie poddaję się.

cytat z klasyka znaczący :) ale nie odwiedzie mnie od szukania właściwych torów

@Piotr Wąskotorowy

dzięki ogromne - już wiem, że mam do czynienia z C-gleis. Wcześniej niejaki jedrzej napisał, że mam tory typu M. oglądając tory w necie trafiłam na coś o nazwie M-track - zakładam, że tego mam szukać. Jeśli nie, jeśli ważne jest tylko C-gleis, to dajcie mi znać, żebym nie ograniczała się.

makieciarz napisał(a):
A po co jakieś "kontakty" w Niemczech i załatwiania kanałami, kazdy Polski sklep ściąga Trix-a a jak ma Trix-a to i Marklina bo to jedna firma, jedno biuro do zamówień. szukasz, spiszujesz co ci potrzeba, zamawiasz, otrzymujesz bez jakichś tajnych "kontaktów".
jasne. ale jestem fanką recyklingu :D i chętnie kupiłabym z podanego wcześniej linku do niemieckiego ebayu coś z odzysku. tylko, że większość nie wysyła nigdzie indziej niż Niemcy. ale i na to znajdę sposób.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy wspierają mnie w tej walce. Zaczyna być to konkurencja zespołowa, ale nieźle nam wspólnie idzie. Nie poddawajcie się!!! :)

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Wiesz, ale to nie do końca są C-gleis :|
Ja mówię że są dwa typy C-gleisów
Stary i nowy (tak je nazywam)
To są "nowe" C-gleisy
http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/77/62/89/1377628995
A to stare
http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/78/03/76/1378037671
Różnica polega w kolorze szutru i sposobie łączenia
Moim skromnym zdaniem ty masz chyba stare ;)

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Chyba powinnaś spróbować napisać post w innym dziale niż "Dla początkujących" - nie każdy tu zagląda choć udało Ci się odnaleźć "bratnią duszę" w postaci Piotra Wąskotorowego. Napisz coś w którymś ogólnym np. "Tabor" z zapytaniem o modele w systemie Maerklina, zamieść info w dziale "Giełda", że chcesz coś w tym systemie zanabyć - może się okaże, że Maerklinowców jest na tym Forum więcej i wspólnymi siłami dokupisz to co chcesz. Obawiam się, że nie będzie raczej wyboru modeli spod znaku PKP ale DB,DR bez trudu a piętrusy Kolei Mazowieckich na razie są niedostępne nawet w normalnym systemie kolejkowym i nie wiadomo czy wogóle będą.

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.193 1 0
Piotr Wąskotorowy napisał(a):
Ja też mam Marklina i nie narzekam.
:roll:
:arrow: Tki3
http://media.conrad.com/xl/2000_2999/2400/2470/2474/247471_BB_00_FB.EPS.jpg
Piotrze to jest OKi2 (br74), a TKi3 to niemiecka br91 :!:
http://parowozy.net/static-content/imag ... /TKi3a.jpg
A jak już jesteśmy przy tej oto OKi2, czy jak tam ja nazwiemy to model Trixa bez przeróbki odbieraków powiedziałbym, że nie jeźdźi... W systemie na M nie powinno być problemów, ale w dwuszynowym on sobie po prostu nie radzi na rozjazdach. ;)

Co do torów to są po prostu M-Gleis, produkowane bodaj do lat 90-tych.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.446 552 30
EVB420 12 napisał(a):
A jak już jesteśmy przy tej oto OKi2, czy jak tam ja nazwiemy to model Trixa bez przeróbki odbieraków powiedziałbym, że nie jeźdźi... W systemie na M nie powinno być problemów, ale w dwuszynowym on sobie po prostu nie radzi na rozjazdach.
System "na M" to jak rozumiem, Märklin: zasilanie "trzecią szyną", prąd zmienny. W tym systemie działają wszystkie lokomotywy Märklina, natomiast Trix produkuje odpowiedniki modeli Märklina dla systemu 2-szynowego z prądem stałym. Tak więc model Trixa na pewno będzie jeździł w systemie dwuszynowym, a nie będzie jeździł w systemie z trzecią szyną przy zasilaniu prądem zmiennym.

OP
OP
mariposa

mariposa

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wiesz, ale to nie do końca są C-gleis :|
Ja mówię że są dwa typy C-gleisów
Stary i nowy (tak je nazywam)
(...)
Różnica polega w kolorze szutru i sposobie łączenia
Moim skromnym zdaniem ty masz chyba stare ;)
tak, zdecydowanie mam stare. bo u mnie podłoże jest bardziej w kolorze piaskowym niż szarym.

Rafał G. napisał(a):
Chyba powinnaś spróbować napisać post w innym dziale niż "Dla początkujących" - nie każdy tu zagląda choć udało Ci się odnaleźć "bratnią duszę" w postaci Piotra Wąskotorowego. Napisz coś w którymś ogólnym np. "Tabor" z zapytaniem o modele w systemie Maerklina, zamieść info w dziale "Giełda", że chcesz coś w tym systemie zanabyć - może się okaże, że Maerklinowców jest na tym Forum więcej i wspólnymi siłami dokupisz to co chcesz.
i to jest bardzo cenna uwaga. zastanawiałam się, czy już nie zaatakować innych działów, ale chciałam najpierw ustalić o co mam pytać. powoli zaczynam wchodzić w tajniki, choć wciąż więcej nie wiem niż wiem.

jeszcze raz dzięki wszystkim

OP
OP
mariposa

mariposa

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Andrzej Harassek napisał(a):
Märklin produkuje dwa typy torów: C z imitacją podsypki i K - bez podsypki.

http://www.maerklin.de/de/produkte/spur_h0/gleismaterial.html

Tory typu M, to stary typ torów na podsypce, już nie produkowany (taki ma koleżanka mariposa), nazwany przez Piotra Wąskotorowego "starym C".
czyli jeśli chcę dokupić tory, lepiej szukać wśród używanych (pomijając moją miłość do recyklingu)? czy te nowe C też będą kompatybilne?

D

Docteur

Gość
Możesz poszukać na rynku wtórnym starych torów typu M-Gleis (których ilość jest ograniczona) lub nabyć tor przejściowy pomiędzy M-Gleis a C-Gleis (Übergangsgleis zum M-Gleis - nr kat. 24951) - cena producenta 6,39 EUR i dalej dokupować już tylko nowe tory C-Gleis.

jedrzej

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
witaj
Na zdjęciu masz tory typu M już nie są produkowane.
Aktualna produkcja to K bez nasypu i C z czarnym nasypem z tworzywa sztucznego.
M typ są całe metalowe. Ja mam właśnie takie czyli M. Kupuje je na aukcjach lub w sklepach w Berlinie. Jak masz pytania to zapytaj na PW , będzie łatwiej.