• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Co to za dekoder?

OP
OP
Joseph

Joseph

Użytkownik
Reakcje
19 0 0
Ja przepraszam Kolegów za nieregularne wpisy lecz moja sytuacja pozwala mi jedynie na sporadyczne zajmowanie się modelami
i czasami kilka dni nawet nie jestem w stanie coś pomajstrować.
W związku z tym jeżeli się nic nie wydarzy to po prostu nie mam o czym napisać.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.033 531 30
Gniazda dekodera model nie posiada. Jest już podłączony do instalacji modelu przez poprzedniego właściciela.
W instrukcji odszukałem schemat, który zamieszczam pozniżej.
Tak, ten schemat daje możliwość włączania świateł podłączonych do AUX1 i AUX2 osobnymi przyciskami, niezależnie od świateł białych. Trzeba tylko pamiętać, że każda "żarówka" na tym schemacie faktycznie oznacza albo jedną żarówkę (lub LED) oświetlającą przez światłowody dwie lampy na jednym końcu lokomotywy, albo dwie żarówki (lub LEDy) osobno dla każdej lampy. W wypadku użycia LED zamiast żarówek trzeba pamiętać o włączeniu szeregowo rezystorów. Zastosowanie jednej żarówki dla dwóch lamp nie da możliwości rozdzielenia świateł lewych od prawych na każdym końcu lokomotywy, a co za tym idzie, nie pozwoli uzyskać świateł manewrowych czy sygnału do jazdy po torze niewłaściwym.
Powinienem sobie chyba poradzić?
Na to pytanie kolega @Joseph musi już odpowiedzieć sobie sam. ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 3
DCC 2
DCC 1
DCC 10
DCC 13