• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Co to za dekoder?

Reakcje
19 0 0
Witam wszystkich
Proszę o pomoc w ustaleniu rodzaju dekodera oraz w ustawieniu CV
Kombinuję, że to jakiś LokPilot
Co do ustawień CV to problem jest taki, że lokomotywa jedzie w jedną stronę, a świeci w drugą
Znalazłem info nt zmiany CV w wątku o kolegi jpyt, który zaleca zmianę CV33 i 34 ale niestety w moim dekoderze wartości nie pokrywają się z tymi danymi
i wpisanie nie przynosi żadnych skutków. Myślę więc że gdyby udało się ustalić model tego dekodera to znalazłbym jakąś instrukcję i coś pokombinował

Pozdrawiam
IMG_1277.jpg

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
460 8 0
Przewody do dekodera przylutowane są zgodnie z kolorami.
Zamień miejscami żółty i biały ale wewnątrz lokomotywy.

OP
OP
Joseph
Reakcje
19 0 0
Zamienione lutowanie przewodów od świateł pomogło i teraz święcą zgodnie z kierunkiem jazdy.
Proszę jeszcze Was koledzy o pomoc w dwóch sprawach:
1 - do których styków zamontować kondensator
2 - czy istnieje możliwość podłączenia świateł tylnych czerwonych
Obecnie dekoder zamontowany w parowozie, który posiada oświetlenie białe lecz chciałbym go trochę podrasować
Ponieważ wcześniej udało się ustalić model dekodera załączam skan i proszę abyście pomogli w powyższej kwestii.
Jak się zapewnie już domyśliliście jestem kompletnie zielony w sprawach elektroniki więc proszę o jak najbardziej
"chłopskie" wskazówki.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.027 531 30
czy istnieje możliwość podłączenia świateł tylnych czerwonych
A czy ten model w ogóle ma czerwone światła? Co to za model? Jak wnioskuję ze zdjęcia, dekoder ma wtyk 8-pinowy na przewodach. Jeśli tak i jeśli model ma światła czerwone, to powinno się dać zrobić światła białe z przodu i czerwone z tyłu, zmienne kierunkowo. Żeby światła czerwone włączać niezależnie od białych trzeba raczej przerobić obwody modelu. Załączony skan jest od innego dekodera, ale to najmniejszy problem, instrukcję można ściągnąć że strony ESU. Ale instrukcja dekodera niewiele pomoże w tej sprawie, pytanie jak wyglądają obwody świateł modelu.

OP
OP
Joseph

Joseph

Użytkownik
Reakcje
19 0 0
A czy ten model w ogóle ma czerwone światła? Co to za model? Jak wnioskuję ze zdjęcia, dekoder ma wtyk 8-pinowy na przewodach. Jeśli tak i jeśli model ma światła czerwone, to powinno się dać zrobić światła białe z przodu i czerwone z tyłu, zmienne kierunkowo. Żeby światła czerwone włączać niezależnie od białych trzeba raczej przerobić obwody modelu. Załączony skan jest od innego dekodera, ale to najmniejszy problem, instrukcję można ściągnąć że strony ESU. Ale instrukcja dekodera niewiele pomoże w tej sprawie, pytanie jak wyglądają obwody świateł modelu.
Model lokomotywy BR38 od Trix. Kupiłem go z zamiarem przeróbki na Ok1. Nie używam słowa konwersja gdyż w moim przypadku może jedynie trochę się upodobnić i udawać PKP. Nie posiada czerwonych świateł lecz mam ambitny plan ich zamontowania w nowych reflektorach. Niestety jestem zerem w dziedzinie elektroniki stąd pojawiają się z mojej strony dziwne zapytania o podstawowe kwestie. Przeglądałem już wątki traktujące o cyfryzacji i wydaje mi się, że w minimalnym zakresie (oświetlenie + kondensator) podołam sprawie (oczywiście z pomocą). Nie chciałbym jednak jakimś głupim błędem w podłączeniu spalić dekoder więc proszę o "pokazanie palcem" gdzie lutować.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
460 8 0
Tak.
Dioda lepiej zamiast 1N4007 zastosować dowolną Shottky 1A min.50V.
Albo zastosować gotową płytkę lutowaną bezpośrednio do kondensatora.
UPS-1.jpg

M C1

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
287 28 1
Model wcale nie musi posiadać opcji czerwonych świateł .Wszystko można zrobić samemu wystarczy znać trochę zasady.A praktycznie kolory przewodów .
Niebieski jest + plusem dla wszystkich świateł ,biały - przód ,żółty - tył .
Jak chcesz czerwone razem z białymi to podłacz diodę od przednich świateł zgodnie z biegunami.
Jak osobno to weź plus niebieski i któreś wyjście funkcyjne i będziesz zapalał czerwone wybranym F.
Ja na przykład w każdym nowym modelu wywalam cały ten fabryczny śmieć do kosza i robię światła od podstaw .
Wszystko się da .
Kup sobie u Chńczyka diody przychodzą w tydzień ma wszystkie kolory i możesz szaleć do woli .
https://pl.aliexpress.com/item/1005...st_main.9.5aa71c248Bgy2i&gatewayAdapt=glo2pol
I proszę nie mówić że się nie da .

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.027 531 30
Model lokomotywy BR38 od Trix. Kupiłem go z zamiarem przeróbki na Ok1.
...
Nie posiada czerwonych świateł lecz mam ambitny plan ich zamontowania w nowych reflektorach.
... proszę o "pokazanie palcem" gdzie lutować.
Nie znam tego modelu, więc palcem nie wskażę, gdzie i co lutować, ale skoro model w ogóle nie ma czerwonych świateł, to żeby je dołożyć konieczne będzie wykonanie obwodów tych świateł od zera i podłączenie ich do gniazda dekodera. Pytanie, jakie jest gniazdo dekodera w tym modelu?

M C1

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
287 28 1
Cześć Joseph. Podaj jeszcze informację, czy czerwone chcesz DODATKOWO, czy ZAMIAST białych tylnych.
Jak białych tylnych ,coś nie tak ?.
Loko jedzie do przodu palą się białe przednie ,czerwone tylne .
Loko jedzie do tyłu palą się białe tylne ,czerwone przednie ,to chyba tak ma być .
Można to zrobić bez ingerencji w dekoder ,to proste .Tylko jak chcemy zapalać osobno czerwone przyciskiem funkcyjnym to podlutowujemy to pod wyjście funcyjne dekodera ,nawet nie trzeba tego do gniazda lutować .

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 3
DCC 2
DCC 1
DCC 10
DCC 13