• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Co pociagnie wasze ryflaki ?

Ł

Łukasz K

Gość
Panowie, a coś takiego jak Ty2, Ty42.

O ile się nie mylę to wtedy te serie były w ruchu. Szczególnie Ty2 bardzo często się pojawiały w ruchu pasażerskim, więc jest spore prawdopodobieństwo, że ciągły tego typu wagony. Pisaliście o seriach "wielkoseryjnych" na makietach. Serię Ty2 z różnych konwersji i modeli bazowych można uznać z całą pewnością jako "wielkoseryjną".

D

Dariusz

Gość
Ryflaki czesto chodzily w pociagach relacji Wroclaw Swiebodzki - Jelenia Gora. Zawsze odkad pamietam ciagnely EU07. Pelno tego bylo na trasach regionalnych w latach 60-tych i 70-tych. Jazdzilem takimi pociagami i czesto byla to Tkt48 a Ty2 jak pisze Lukasz tez sie zdarzaly. Z parowozow to chyba te dwa typy i Ol49.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.174 504 30
Łukasz K napisał(a):
Szczególnie Ty2 bardzo często się pojawiały w ruchu pasażerskim, więc jest spore prawdopodobieństwo, że ciągły tego typu wagony. Pisaliście o seriach "wielkoseryjnych" na makietach. Serię Ty2 z różnych konwersji i modeli bazowych można uznać z całą pewnością jako "wielkoseryjną".
Nie "spore prawdopodobieństwo" ale 100% pewność. Jednak nie zgodziłbym sie z tym ostatnim twierdzeniem kolegi Łukasza.

martinezo napisał(a):
Tak po cichutku napiszę... SN80... lub GANZ... SN61...
Oj tak, SN61 zwłaszcza w malowaniu kremowo-niebieskim... Ale trudno tu mówić o modelach wielkoseryjnych.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
517 21 0
Sądzę, że właściwie wszystkie modele lokomotyw jakie wyszły nadają się do ryflaków, byleby tylko pasowały epoką. Więc odpada na pewno Ok2, która ryflaków nie doczekała. OKl2 tez jest w wersji z wczesnych lat 50-tych.
W przypadku wagonów Robo jest nieco inny problem. Dukolorowe malowanie i seria DB wskazuje, że sa to wagony doczepne do trakcji spalinowej, więc najlepsze byłyby Ganze.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.174 504 30
Jakoś na zdjęciach nie bardzo widzę tych dwóch kolorów. A i sprzęgu sterowania chyba nie ma, więc seria DB jest chyba trochę na wyrost. W epoce III, jeszcze w połowie lat 1960-tych wagony specjanie przeznaczone do SN61 były malowane na kremowo-niebiesko, tak, jak same Ganze, chociaż nie wiem, kiedy dokładnie z tego zrezygnowano i wprowadzono kolory seledynowo-zielony, być może pod sam koniec III epoki już takie były.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
517 21 0
Andrzej, to TKt3 mogłaby czy nie z ryflakami?
W latach 80-tych TKt48 z ryflakami zarówno na Podkarpaciu jak i w Sudetach były normą.
A czy TKt48 czy TKt3 ciągneło wcześniej to chyba niewielka różnica chociaż zachowały się raczej zdjęcia TKt3 z taborem towarowym.
Problem to własnie prawidlowe zestawienie stacji i przede wszystkim, to że niektore ryflaki w latach 60 i 70były przyporzadkowane trakcji spalinowej.

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
MichałK napisał(a):
garcia ramirez napisał(a):
Tomasz Czapik napisał(a):
więc najlepsze byłyby Ganze.
No imamy ciekawe wyzwanie dla Robo !!!!!!!!!!!!!!
Kolega Robo i tak ma nie lada wyzwanie z ryflakami - różne epoki, przydziały i malowania. Ganz to raczej inna bajka.
ja myślę że ryflaczki muszą się najpierw zwrócić i zarobić na siebie a potem dopiero możemy wyczekiwać nowych projektów ;)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.174 504 30
WITKOIM napisał(a):
Andrzej Harassek napisał(a):
to wprawdzie pewien nie jestem, ale myślę, że TKt3 mógłby być,
Andrzej, to TKt3 mogłaby czy nie z ryflakami?
Moje zdanie jest dokładnie takie, jak napisałem: nie jestem tego pewien, ale sądzę, że TKt3 mogła ciągnąć ryflaki. Ale rzecz jasna, mają rację koledzy, którzy zwracają uwagę na zgodność okresu, z jakiego jest lokomotywa i wagony - tego szczegółowo nie analizowałem.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Więcej niż wątpliwe, by Tkt3 ciągnęły ryflaki, trzeba by dojść, w jakich relacjach te parowozy kursowały, bo uważam, że częściej jeździły ze składami 2 i 3 osiowych wagonów różnych serii, których wtedy było jeszcze sporo.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.174 504 30
Ogólnie (bez zwracania uwagi na daty), to oczywiście tak, była już o tym mowa wcześniej. A konkretnie, to nie jestem pewien, czy w 1967 SM42 były już na tyle rozpowszechnione, że używano ich także do pociągów osobowych, nie tylko do ich podstawowych zadań. Ale pewnie mogło się zdarzyć. Nie wiem też (nie sprawdzałem tego), kiedy weszły do służby pierwsze SP42. Warto byłoby zajrzeć choćby do książki o spalinowych lokomotywach polskiej produkcji, ale nie mam jej pod ręką.

psz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
A nie w 1970? Tak by wynikało z Atlasu lokomotyw Pawła Terczyńskiego. Jeśli idzie o DOKP Warszawa to w temacie pociągów osobowych w latach 60. mamy do wyboru chyba głównie Ol49, Ty2 (oczywista oczywistość ;) ), Tkt48 i Ok1. No ale ST44 z małymi ślipkami też od biedy ujdzie, ale awaryjnie ;)

EVB420 12

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
994 1 0
Zbyszek napisał(a):
Więcej niż wątpliwe, by Tkt3 ciągnęły ryflaki, trzeba by dojść, w jakich relacjach te parowozy kursowały, bo uważam, że częściej jeździły ze składami 2 i 3 osiowych wagonów różnych serii, których wtedy było jeszcze sporo.
Zbyszek ma rację, TKt3 ciągnęły pociągi osobowe do roku 1970 (na Podkarpaciu) więc bardzo wątpiliwe, aby Ryflaki dostały się do tego typu składów (przykład ładnego składu dla tej maszyny: http://www.youtube.com/watch?v=-D3q6glw ... re=related )
Ogólnie to TKt3 wycofywano bardzo wcześnie bo po 1971r. na Podkarpaciu została aż jedna sztuka ;) pracująca w Przeworsku do 1975r. Po za tym lokomotywy te były przeznaczone głównie do manewrów i pociagów towarowych ;) A szkoda, bo to piękne maszyny...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 7