• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń Coś z niczego - siateczka

chudy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
chciałem zademonstrować jak za pomocą filtra powietrza od lokomotywy s200 kleju do zieleniny od Polaka i gąbki również od Polaka otrzymałem siateczkę do tworzenia zieleni na makiecie,
pierwsza fotka od dołu przedstawia wypłukany i moczony w wodzie z zielonym barwnikiem do farb filtr powietrza, drugiej foty opisywać szczególnie nie trzeba chyba, a trzecia fota od dołu przedstawia gotowy produkt, który znalazł zastosowanie między innymi na segmencie Kozaka, a w Bytomiu został nawet pomylony z produktem Heki
tak więc myslę że odniosłem jakiś tam malutki sukces
foty są na odwrót ale myslę że nie będzie problemu
pzdr
Chudy

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Również robiłem podobne doświadczenia z "siateczką", jednak jako materiał "nośny" zastosowałem watolinę powszechnie używaną w zakładach odzieżowych do ocieplania kurtek. Efekt podobny z tym że mój wyrób raczej trudno pomylić z Heki. Materiały gąbkowe stosuję do wykonania sosny, do drzew liściasty - chdeficytowy Naturex Polaka. I tu pytanie - czy ktoś z kolegów ma namiar na producenta :?:

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Filtru z S200 nie mam ale stara kurtka puchowa się w garażu pałęta.
Czy jakoś barwisz tę watolinę?
Można liczyc na jakieś zdjęcia? Tym bardziej, że temat iglaków bardzo mnie interesuje.

Pozdr,
Mc

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Te iglaki z drutu widziałem już wcześniej na jakiejs niemieckiej stronie, ciekawi mnie ile tego zrobili - bo jakos nie usmiecha mi sie robienie całego lasu.
Myslałem o oklejaniu odpowiednich korzonków lub chwaścików, ten Silflor wydaje sie być OK tylko czy ja dobrze widzę że 60 euro za paczkę?
To niezbyt pasuje do tematu watku :)

Kilkujadek, efekt ładny ale raczej na drobnoliściaste.
Tez uzywałem drobnej gąbki, kleju w spraju oraz włókniny Polaka, niestety juz nie produkowanej a szkoda bo była brązowa i tania:
http://149.156.194.203/~mczapkie/4image ... ge_id=1328

PS. sorry, zdaje się że patrzyłem na cenę gotowych drzewek, mata Silflor to 12 euro

Reakcje
0 0 0
WM-MODEL napisał(a):
A to czyni wieeelką różnicę Obrazek
Różnica polega głównie na tym że Silflor nie powinien znaleźć się w tym temacie.
Zrobiona przeze mnie siateczka była pierwszą próbą zastąpienia Silfloru który to podobno kosztuje około 60 ojro a moja 4. Podobno bo jeszcze Silfloru w naszym handlu nie spotkałem.
A jak kolega będzie jarał tyle szlugów to nie urośnie i zacznie robić "Takie Tycie" semafory :D

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.745 15 0
Reakcje
0 0 0
Receptura na Szmatex który z powodzeniem może zastąpić Naturex firmy Polak.
Osnową jest to co nazwałem watoliną ale w szwalni poprawiono mnie - ocieplacz. W zależności od rodzaju drzewa została pomalowana na odpowiedni kolor farbą w sprayu. I teraz patent :LOL: Posypka to barwione trociny. Ich struktura i rodzaj dobieramy od drzewa jakie chcemy zrobić. Moje pierwsze próby farbowania były raczej nieudane. Wychodziło coś podobnego do posypek trocinowych firmy Polak. Eksperymentowałem z pyłem świerkowym. Nigdy nie wiedziałem jaki kolor wyjdzie po wysuszeniu. Następne były trociny z płyt wiórowych. I to było TO!!
Barwienie:
Do przyzwoitego zabarwienia 200 ml. trocin potrzeba minimum 3 ml. pigmentu (użyłem pigment "Śnieżka") Do przesianych trocin wlewamy pigment oraz niewielką ilość wody oraz rozcieńczony „Uni-Grunt” 1:5. Trociny powinny być wilgotne i lekko mazać się po brzegach naczynia. Mieszanie jest bardzo żmudnym zajęciem - trzeba się dobrze napracować. Trociny suszymy na folii lub innym materiale nie chłonącym wilgoci. Po wysuszeniu przesiewamy. W celu przyklejenia trocin spryskujemy siateczkę lakierem do włosów (polecam Taft5) i posypujemy trocinami.
http://img520.imageshack.us/img520/83/ssa40865wb7.th.jpghttp://img520.imageshack.us/img520/6738/ssa40881um8.th.jpg

Reakcje
0 0 0
Zbyszek napisał(a):
Efekt ładny,ale nie prosciej było by zastosować bejce spirytusowe do drewna?Zieloną i żółtą,a jako rozcieńczalnik denaturat?
Podałem swoją może nie doskonałą metodę ale dającą bardzo dobry efekt. Co do bejcy spirytusowej - próbowałeś :?: Jeżeli tak to poprosimy efekty.