• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciekawa wyprzedaż na allegro...

H0 fan!!!!

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Ostatnio kupowałem w Holandii troszkę rzeczy do Z-etki.
Paczki wysyłane były zawsze przez holenderską pocztę PostNL(grupa TNT),odpowiednik naszej Poczty Polskiej.
I tak,za przesyłkę do 2kg,bez opcji śledzenia płaciłem 10,20 euro.
Od 2kg z opcją śledzenia Track & Trace -18,50 euro.
W kraju paczki dostarczała mi Poczta Polska.
Na przesyłki czekałem od 6-8 dni.

Tak to z grubsza wyglądało,tutaj macie cennik i opcje wysyłek PostNL:http://www.postnl.nl/voorthuis/brief-versturen/tarieven/pakketten/

PIASTUN

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolega kupuje na allegro i co z tego, że facet ma 742 punkty na koncie skoro w opisie "dostawa i płatność" jest coś takiego:
Wysyłką zajmuje się jakiś kubuś z kraju, facet mieszka w Niemczech a w opisie na czerwono pisze:
Proszę nie wpłacać pieniędzy poprzez"płacę z Allegro"
i kolega miał przyjemność kupić dwie wapniarki a później się okazuje, że pomyłka i do sprzedania była jedna i zwraca niższą kwotę!
Czy to nie sposób na wyciągnięcie wyższej kasy?

M

Maverick

Gość
w opisie na czerwono pisze:
i kolega miał przyjemność kupić dwie wapniarki a później się okazuje, że pomyłka i do sprzedania była jedna i zwraca niższą kwotę!
To taką aukcję z zastrzezeniem co do nie placenia poprzez Placę z Allegro nalezy zglosić do Allegro a oni ją usuną i dadzą ostrzezenie takiemu gościowi. A trzy takie ostrzeżenia za takie zabranianie platności poprzez tą opcję i konto zostaje zawieszone, więc w końcu gość musi zaakceptować tą opcję czy mu się podoba czy nie;). Ja tak tępie takie zapisy w opisach aukcji aż do bólu bo dla mnie ta opcja platności to jedyna mozliwość zaplaty za wylicytowany przedmiot na allegro ponieważ inne opcje nie wchodzą w rachubę z powodów olbrzymich kosztów.

J

Jurek ST44

Gość
Kolega kupuje na allegro i co z tego, że facet ma 742 punkty na koncie skoro w opisie "dostawa i płatność" jest coś takiego:
Wysyłką zajmuje się jakiś kubuś z kraju, facet mieszka w Niemczech a w opisie na czerwono pisze:
[/quote

J

Jurek ST44

Gość
Kupilem pare rzeczy u tego goscia , bez problemow ,wysylka wg taryfy poczty polskiej , wysyla z Polski. Nie widze powodu ,zeby robic mu kolo piora . Jak ktos nie robil z nim transakcji ,to niech sie nie wypowiada. Czasem odnosze wrazenie ze PIS tu dziala ,wszedzie spiski ,donosy ,i fanastyczne teorie niczym z Freuda . Nigdzie nie ma zapisu ,ze trzeba placic przez Allegro .Allegro jedynie sugeruje taka zaplate. Sek w tym ,ze placac przez Allegro ,gosc za godzine ma kase na swoim koncie , a placac na konto bankowe musi czekac na zatwierdzenie przelewu przez swoj bank.

M

Maverick

Gość
Nigdzie nie ma zapisu ,ze trzeba placic przez Allegro .Allegro jedynie sugeruje taka zaplate...
Oczywiście, że nie ma takiego obowiązku ale zabronoine jest na allegro zabranianie wplat poprzez tą opcję, sprzedawca nie ma prawa zabraniać mi takiej formy zaplaty! Ja jeśli widzę taką aukcję z zastrzeżeniem, że nie wolno wplacać poprzez "Placę z allegro/PayU" to automatycznie zglaszam ją do allegro.

J

Jurek ST44

Gość
Oczywiście, że nie ma takiego obowiązku ale zabronoine jest na allegro zabranianie wplat poprzez tą opcję, sprzedawca nie ma prawa zabraniać mi takiej formy zaplaty! Ja jeśli widzę taką aukcję z zastrzeżeniem, że nie wolno wplacać poprzez "Placę z allegro/PayU" to automatycznie zglaszam ją do allegro.
Wyraznie napisal ,ze prosi , Zglaszaj sobie ile chcesz ,jesli poprawi to Twoje samopoczucie obywatelskiego obowiazku . Wyraznie jest napisana prosba ,nie odpowiada taka forma ,nie licytuje. Proste .

M

Maverick

Gość
Wyraznie napisal ,ze prosi , Zglaszaj sobie ile chcesz ,jesli poprawi to Twoje samopoczucie obywatelskiego obowiazku . Wyraznie jest napisana prosba ,nie odpowiada taka forma ,nie licytuje. Proste .
Nie, nie proste! Posluchaj ja nie robię tego bo czuję taki obowiązek tylko robię to bo ktoś ogranicza moje prawa lamiąc ustalone zasady/regulamin na tym portalu. Ja mieszkam za granicą i to w dodatku poza UE, dokladnie w Norwegii i tu każdy przelew za granicę to koszt minimum 150-200zl przeliczając to na polskie pieniądze, bez wzgledu na kwotę przelewu a Poczta Norweska nie świadczy takiej uslugi jak: przekaz pocztowy za granicę. Żeby byla jasność to adres do wysylki mam (bo taką TEŻ mam możliwość) na terenie Polski. Tak, więc jeśli ktoś decyduje się na "bycie użytkownikiem" na jakimś portalu aukcyjnym to musi stosować się do zasad i regulaminu na nim obowiązującym tak samo jak ja.

J

Jurek ST44

Gość
I tak w kolko Macieju . On ogranicza Twoje , bo nie chce przez Allegro ,Ty ograniczasz mu jego ,nakazujac przez ALLEGRO . Twoja racja ,jego racja ,racja jest jak dupa kazdy ma swoja . Ja wiem jedno ,nie pasuje mi cos w Aukcji ,nie licytuje . A co to za roznica przy przelewie ????? I tak idzie na jego konto i tak .Prawo do ustalenia rodzaju przelewu i przesylki ma sprzedajacy , Mozesz sie nie zgodzic , ale mu nie nakarzesz zrobienia tego co Ty chcesz .

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
...Ty ograniczasz mu jego ,nakazujac przez ALLEGRO
Sprzedający wystawiając przedmiot na Allegro akceptuje regulamin i jako Sprzedający musi się do tego regulaminu w tym zakresie dopasować.
Kupujący nie musi się dopasowywać do prośby Sprzedającego. Ma prawo skorzystać z tego, co gwarantuje mu Allegro.
A co to za roznica przy przelewie ?????
Skoro pytasz to proszę - Jest różnica, bo przelew na PayU nie jest traktowany jako przelew międzynarodowy i jest "nieco" tańszy.
Jak pisał Maverick, prowizja za przelew międzynarodowy z Norwegii to spora sumka.

M

Maverick

Gość
I tak w kolko Macieju . On ogranicza Twoje , bo nie chce przez Allegro ,Ty ograniczasz mu jego ,nakazujac przez ALLEGRO...
Ty chyba nie rozumiesz o czym ja piszę... :rolleyes: Zakladając konto/rejestrując je na allegro WYRAŻASZ ZGODĘ na platności po przez system PayU a jeśli nie to nie możesz zalozyć/zarejestrować konta na allegro i tyle. To on mi ogranicza moje prawa wedle regulaminu jaki obowiązuje na allegro z którego korzysta jako sprzedający a jak mu nie odpowiadają te zasady to musi zmienić portal aukcyjny na inny a mi odpowiada jak najbardziej ten portal i jego zasady.

A co to za roznica przy przelewie ????? I tak idzie na jego konto i tak .
Naprawdę nie masz pojecia o tym co piszesz :rolleyes: Przelew bankowy zagraniczny wykonany "prywatnie" nawet w systemie elektronicznym to nie to samo co system PayU a róznica szczególnie dotyczy się kosztów takiej operacji co w moim wypadku oznacza nic innego jak to, ze placąc w systemie PayU koszt takiego przelewu to dla mnie dokladnie 1korona norweska czyli okolo 50groszy a każdy inny sposób wykonania przeze mnie przelewu to minimum 300-400koron norweskich czyli okolo 150-200zl! Widzisz teraz różnicę?

Prawo do ustalenia rodzaju przelewu i przesylki ma sprzedajacy...
I tu się grubo mylisz bo nie do końca tak jest jak piszsz. Ponieważ tak jak pisalem wczesniej cyt.: " Zakladając konto/rejestrując je na allegro WYRAŻASZ ZGODĘ na platności po przez system PayU a jeśli nie to nie możesz zalozyć/zarejestrować konta na allegro" to tyle jeśli chodzi o ustalanie platności przez sprzedającego.

Mozesz sie nie zgodzic , ale mu nie nakarzesz zrobienia tego co Ty chcesz .
Nie godzę się z tym i dlatego zglaszam naruszenie zasad/regulaminu allegro bo on je lamie i go nie przestrzega czym w rażacy sposób ogranicza moje prawa na tym portalu. Co do twojej wypowiedzi cyt.: "ale mu nie nakarzesz zrobienia tego co Ty chcesz" to powiem tak: ale zmuszę go do przestrzegania regulaminu i do nie organiczania moich praw lub też do rezygnacji z uslug allegro jeśli nie zaakceptuje on jego praw.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Krótko i na temat:
Sprzedający określa możliwe sposoby zapłaty za kupiony od niego przedmiot, zaś płatność przez PayU jest zawsze możliwa a sprzedający nie ma prawa nie zgodzić się na płatność tym sposobem. Bo jak pisaliście to jest częścią systemu Allegro.
Kupujący zaś wybiera sobie dowolnie jeden ze sposobów płatności określony przez sprzedającego. Jeśli sprzedający nie określił żadnego dodatkowego poza PayU który jest zawsze, to kupujący tylko z niego formalnie może skorzystać.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.022 144 0
Ten PayU to się jakoś aktywuje? bo np. Maverick mimo wszystko zrobi mi przelew przez PayU, a ja nie używając tegoż, nie wiem gdzie trafia moja kasa?
Tak pytam, tutaj, bo nie chce mi się zgłębiać regulaminu All..

M

Maverick

Gość
Ten PayU to się jakoś aktywuje? bo np. Maverick mimo wszystko zrobi mi przelew przez PayU, a ja nie używając tegoż, nie wiem gdzie trafia moja kasa?
W swoich danych na allegro podaleś numer konta bankowego i tam na te wlaśnie konto bankowe trafia pieniądze wplacone przez "Mavericka";) czyli wplacajacego, Dostaniesz również e-mailem potwierdzenie "wplynięcia" środków na twoje konto.

J

Jurek ST44

Gość
To chyba teraz wprowadzono " zgode na platnosci " przez Payu w regulaminie. Jak zakladalem konto ,to czegos takiego nie bylo i nawet jak juz wprowadzono to nikt mnie nie zmuszal ,ani nawet nie zasugerowal bym sie do tego zastosowal. Pomimo tej opcji ,nadal moge jednak korzystac z form takich, jakich ja sobie zycze ,a nie kupujacy. Po to sa rozne formy zaplaty , by z nich korzystac i do mnie nalezy wybor jednej z nich . Korzystalem z takich mozliwosci i Allegro nie mialo pretensji . Sorry nastepny watek przeradza sie w " rozwojowy " .Wy wiecie swoje , a ja swoje . Pozwolicie zatem ,ze mimo szczerych intencji co poniektorych kupujacych ,nie bede kontynuowal debaty .Pozdrawiam,

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.022 144 0
Zerknąłem, jest gorzej.
W opisie aukcji NIE MOŻESZ wyłączyć PayU, łaskawie możesz dodać ZWYKŁY PRZELEW ;-)

Maverick, tak z ciekawości, ile czasu zajmuje PayU przekazanie ci fizycznie kasy na konto? Czy jest to z automatu, czy musisz prosić o wpłatę? Sam e-mail z potwierdzeniem dla mnie nie jest dowodem wpłaty ;-) Czy można w ten sposób oszukać? Coś mi się czytało (w obu przypadkach), że ze dwa tygodnie można czekac na kase, a jak oszust jest cwany to np. dwa dni później odwoła płatność licząc na to, że sprzedawca zdążył już wysłać towar. Da się?

PayU ma nadzór KNF? ;-)
z regulaminu:
1.3.
Przystąpienie i korzystanie przez Użytkowników z Usługi PayU nie jest związane z otwarciem rachunku bankowego i wszelkie operacje w nim dokonywane nie mają charakteru czynności bankowych w rozumieniu prawa bankowego.

1.5.
Operator płatności nie jest stroną umowy zawartej pomiędzy Kupującym a Sprzedającymi i nie ponosi odpowiedzialności za nienależyte wykonanie bądź niewykonanie umów zawartych przez Użytkowników. Operator płatności, w szczególności nie ponosi odpowiedzialności za zdolność Sprzedających do sprzedaży towarów lub usług oraz wypłacalność Kupujących.

dalej nie czytałem ;-)

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Zerknąłem, jest gorzej.
W opisie aukcji NIE MOŻESZ wyłączyć PayU, łaskawie możesz dodać ZWYKŁY PRZELEW ;-)

Maverick, tak z ciekawości, ile czasu zajmuje PayU przekazanie ci fizycznie kasy na konto? Czy jest to z automatu, czy musisz prosić o wpłatę? Sam e-mail z potwierdzeniem dla mnie nie jest dowodem wpłaty ;-) Czy można w ten sposób oszukać? Coś mi się czytało (w obu przypadkach), że ze dwa tygodnie można czekac na kase, a jak oszust jest cwany to np. dwa dni później odwoła płatność licząc na to, że sprzedawca zdążył już wysłać towar. Da się?

PayU ma nadzór KNF? ;-)
z regulaminu:
1.3.
Przystąpienie i korzystanie przez Użytkowników z Usługi PayU nie jest związane z otwarciem rachunku bankowego i wszelkie operacje w nim dokonywane nie mają charakteru czynności bankowych w rozumieniu prawa bankowego.

1.5.
Operator płatności nie jest stroną umowy zawartej pomiędzy Kupującym a Sprzedającymi i nie ponosi odpowiedzialności za nienależyte wykonanie bądź niewykonanie umów zawartych przez Użytkowników. Operator płatności, w szczególności nie ponosi odpowiedzialności za zdolność Sprzedających do sprzedaży towarów lub usług oraz wypłacalność Kupujących.

dalej nie czytałem ;-)
Wypłata jest z automatu - generalnie opóżnienie między wpłatą a wypłatą jest około 1 dnia.
E-mail o wpłacie oznacza, że kupujący dokonał przelewu ze swojego konta na konto PayU.
Nie jest możliwe cofnięcie takiego przelewu.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Wypłata jest z automatu - generalnie opóżnienie między wpłatą a wypłatą jest około 1 dnia.
E-mail o wpłacie oznacza, że kupujący dokonał przelewu ze swojego konta na konto PayU.
Nie jest możliwe cofnięcie takiego przelewu.
Potwierdzam, dla mnie to najszybszy, najbardziej wygodny i bezpieczny sposób zapłaty zarówno jako dla kupującego jak i sprzedającego.

scotpol1964

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam kolegów modelarzy . Jestem tym " gościem " który nie bał się zakupów u kogoś z zagranicy . Taki trochę PARADOKS , sprzedający z Holandii , kupujący ze Szkocji (UK) ,transakcja za pośrednictwem polskiego portalu Allegro ale opcja płatności przez PAY PAL , trochę dziwne to wszystko ... prawda . Otóż system płatności PAYPAL , bardzo popularny już od kilku lat ,(na tzw. zachodzie ) obejmuje ochroną prawną swoich użytkowników.
Pokrótce jak ten mechanizm wygląda .
-Znalazłem interesujący mnie przedmiot
-Brałem udział w aukcji
-Zapytałem sprzedającego, czy jest możliwa wysyłka do kraju gdzie obecnie mieszkam (UK)
-Uzyskałem potwierdzenie
-Zalicytowałem tak aby wygrać
-Uzyskałem potwierdzenie wygranych aukcji (4)EP09/SU42/SP45/Skład pośp W-wa - Berlin
-Poprosiłem o podanie łącznych kosztów + przesyłki , jednocześnie podałem dane do mojego konta PAYPAL
-Sprzedający w tym momencie mógł w systemie PAYPAL zrobić coś jakby zamówienie na transfer określonej już kwoty z mojego konta na jego (w tej karcie jest wszystko co istotne , od kogo ,dla kogo za co , w jakiej walucie )
-Następny etap to transfer środków z mojego konta (do wyboru)paypal/visa/mastercard na konto sprzedającego
-Teraz pozostaje czekać na paczkę (pod dowolnie określonym adresem),ja akurat używam adresu mojej pracy (szefostwo nie ma sprzeciwów , a dla mnie bardzo wygodnie

Za kilka , kilkanaście dni podam na forum informację co wydażyło się dalej i w jakim stanie są kupione modele .
Radzę zdobyć więcej info na temat systemu paypal , używam od ok 4 lat w powiązaniu z portalem eBay ale także do przelewów prywatnych , dokonałem ponad 350 różnego rodzaju przelewów , nigdy nie miałem większych problemów , a jeżli nawet to dość szybko były rozwiązywane . Mechanizm jest na tyle prosty ,iż przy rejestracji człowiek musi podać wiele swoich danych , co automatycznie powoduje że przestaje być bezimienny i bardzo utrudnia działanie wszelakim oszukańcom.
Jeśli moje spostrzeżenia będą dla kogoś przydatne to będzie mi miło , że mogłem pomóc .
Serdecznie pozdrawiam brać modelarzy kolejowych.
scotpol1964

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Linki 0