Witam kolegów modelarzy . Jestem tym " gościem " który nie bał się zakupów u kogoś z zagranicy . Taki trochę PARADOKS , sprzedający z Holandii , kupujący ze Szkocji (UK) ,transakcja za pośrednictwem polskiego portalu Allegro ale opcja płatności przez PAY PAL , trochę dziwne to wszystko ... prawda . Otóż system płatności PAYPAL , bardzo popularny już od kilku lat ,(na tzw. zachodzie ) obejmuje ochroną prawną swoich użytkowników.
Pokrótce jak ten mechanizm wygląda .
-Znalazłem interesujący mnie przedmiot
-Brałem udział w aukcji
-Zapytałem sprzedającego, czy jest możliwa wysyłka do kraju gdzie obecnie mieszkam (UK)
-Uzyskałem potwierdzenie
-Zalicytowałem tak aby wygrać
-Uzyskałem potwierdzenie wygranych aukcji (4)EP09/SU42/SP45/Skład pośp W-wa - Berlin
-Poprosiłem o podanie łącznych kosztów + przesyłki , jednocześnie podałem dane do mojego konta PAYPAL
-Sprzedający w tym momencie mógł w systemie PAYPAL zrobić coś jakby zamówienie na transfer określonej już kwoty z mojego konta na jego (w tej karcie jest wszystko co istotne , od kogo ,dla kogo za co , w jakiej walucie )
-Następny etap to transfer środków z mojego konta (do wyboru)paypal/visa/mastercard na konto sprzedającego
-Teraz pozostaje czekać na paczkę (pod dowolnie określonym adresem),ja akurat używam adresu mojej pracy (szefostwo nie ma sprzeciwów , a dla mnie bardzo wygodnie
Za kilka , kilkanaście dni podam na forum informację co wydażyło się dalej i w jakim stanie są kupione modele .
Radzę zdobyć więcej info na temat systemu paypal , używam od ok 4 lat w powiązaniu z portalem eBay ale także do przelewów prywatnych , dokonałem ponad 350 różnego rodzaju przelewów , nigdy nie miałem większych problemów , a jeżli nawet to dość szybko były rozwiązywane . Mechanizm jest na tyle prosty ,iż przy rejestracji człowiek musi podać wiele swoich danych , co automatycznie powoduje że przestaje być bezimienny i bardzo utrudnia działanie wszelakim oszukańcom.
Jeśli moje spostrzeżenia będą dla kogoś przydatne to będzie mi miło , że mogłem pomóc .
Serdecznie pozdrawiam brać modelarzy kolejowych.
scotpol1964