• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Ciężarowe - Brodagaz

Slavi

Znany użytkownik
Reakcje
2.760 4 0
Pierwsze co się rzuca w oczy , to oczywiście najwyższa kabina! :) Występuje chyba jeszcze tylko w dwóch innych malowaniach. Drugie, to oczywiście trzyosiowa przyczepa. Świetny unikat modelarski i nie często spotykany. :)

Simon2107

Aktywny użytkownik
Reakcje
166 1 0
Kolejny dobrze zrobiony nasz polski model (y) Postarała się Herpa z Repińskim . Trzeba przyznać że model pierwsza klasa ;)
Muszę się nie zgodzić. Tak się składa, że mam ten model i w takiej cenie i przy takiej edycji nie powinno być takich baboli. Antywjazdy zamiast paleciary, tylna belka,, tylne błotniki ciągnika (pojedyńcze lampy zamiast podwójnych), malowanie kół (powinno być czarno niebieskie) to detale, które powinny być lepiej dopracowane. Tym bardziej,że nie jest to jednostkowy twór tylko wypust co najmniej kilkuset sztuk i można byłoby pokusić się o głębsze sięgnięcie do magazynów, ewentualnie zaprojektowanie i wykonanie jakiejś części od nowa. Tym bardziej,że belki naczep z okrągłymi lampami nie są już wcale taką rzadkością.

Adix

Znany użytkownik
Reakcje
1.832 2 0
Muszę się nie zgodzić. Tak się składa, że mam ten model i w takiej cenie i przy takiej edycji nie powinno być takich baboli. Antywjazdy zamiast paleciary, tylna belka,, tylne błotniki ciągnika (pojedyńcze lampy zamiast podwójnych), malowanie kół (powinno być czarno niebieskie) to detale, które powinny być lepiej dopracowane. Tym bardziej,że nie jest to jednostkowy twór tylko wypust co najmniej kilkuset sztuk i można byłoby pokusić się o głębsze sięgnięcie do magazynów, ewentualnie zaprojektowanie i wykonanie jakiejś części od nowa. Tym bardziej,że belki naczep z okrągłymi lampami nie są już wcale taką rzadkością.
Oczywiście każdy ma swoje zdanie i nie wszystkim model Repińskiego się podoba . To skoro większość z nas kolekcjonerów widziała model w katalogu Herpy i widząc te niedociągnięcia , i już na początku go przekreśliła za te herpowskie babole , to po co kupywać tak drogi model i siedzieć teraz w domu i narzekać . Fajnie jest mieć w kolekcji kolejny polski model , no ale po co jak można mieć coś innego , coś co sie podoba ;)

Simon2107

Aktywny użytkownik
Reakcje
166 1 0
Oczywiście każdy ma swoje zdanie i nie wszystkim model Repińskiego się podoba . To skoro większość z nas kolekcjonerów widziała model w katalogu Herpy i widząc te niedociągnięcia , i już na początku go przekreśliła za te herpowskie babole , to po co kupywać tak drogi model i siedzieć teraz w domu i narzekać . Fajnie jest mieć w kolekcji kolejny polski model , no ale po co jak można mieć coś innego , coś co sie podoba ;)
Bo może pora zacząć wymagać chociaż minimum od Niemiaszków jeżeli chodzi o polskie modele? Bo może moje euro nie są mniej warte niż kolekcjonrów niemieckich czy austriackich? Bo może po gablotkowym wydaniu powinno się wymagać więcej niż po kartoniku z plastikową wytłoczką? Bo może po prostu chcę w końcu postawić na półce polonika w którym nie trzeba dłubać, żeby przypominał oryginał? Bo może tylna belka rzeczywiście wykracza poza możliwości Herpy, ale paleciary ? Koła?

OP
OP
Brodagaz

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.013 108 2
Bo może pora zacząć wymagać chociaż minimum od Niemiaszków jeżeli chodzi o polskie modele? Bo może moje euro nie są mniej warte niż kolekcjonrów niemieckich czy austriackich? Bo może po gablotkowym wydaniu powinno się wymagać więcej niż po kartoniku z plastikową wytłoczką? Bo może po prostu chcę w końcu postawić na półce polonika w którym nie trzeba dłubać, żeby przypominał oryginał? Bo może tylna belka rzeczywiście wykracza poza możliwości Herpy, ale paleciary ? Koła?
Prosta sprawa, prawa rynku i uproszczenia modelarskie, jak chcesz producenta uczyć to najprościej nie kupować modelu który jest Twoim zdaniem kiepsko zrobiony, jak coś się nie sprzedaje to producent musi dociekać dlaczego , a jeżeli się sprzedaje to szczerze ma w poważaniu stękania i narzekania. Temat dokładności odwzorowania modeli był już wielokrotnie wałkowany i nic z tego nie wynikło. Sam kilka lat temu wypuściłem dwa modele na bazie Suzuki Vitary od Rietza i wiem co to znaczy koszty i uproszczenia. Proponuje następnym razem nie kupić modelu i masz spokój ducha.
Jeszcze jedno też bym wolał żeby ten model był dokładniej odwzorowany ale nie jest zaakceptowałem mega wysoką cenę i kilka niedoróbek i cieszę się że go mam i co byś nie napisał to mi go nie obrzydzisz :)

Drzewiarz

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.765 14 0
Koledzy szkoda czasu na takie dyskusje. Jeżeli komuś model z uwagi na niedoróbki nie pasuje, może go zawsze nie kupować, lub jak kupił on-line, to zwrócić sprzedawcy, i tyle. Ja w tym tygodniu odesłałem praktycznie całą dostawę z PCX, gdyż jakość wykończenia była fatalna, a na pewno nie warta ceny, przynajmniej w mojej opinii. Ale podejrzewam, że chętni się znajdą. Tak jak @Brodagaz na pisał, jeżeli są klienci, aby taki model kupić, to producent je robi tak, jak mu się opłaca :)
W związku z tym proponuję nie zaśmiecać tego zacnego wątku taką jałową dyskusją, bo zejdziemy do poziomu niektórych Kolegów od pojazdów szynowych, a to jest trudne do zniesienia ;)

Simon2107

Aktywny użytkownik
Reakcje
166 1 0
Prosta sprawa, prawa rynku i uproszczenia modelarskie, jak chcesz producenta uczyć to najprościej nie kupować modelu który jest Twoim zdaniem kiepsko zrobiony, jak coś się nie sprzedaje to producent musi dociekać dlaczego , a jeżeli się sprzedaje to szczerze ma w poważaniu stękania i narzekania. Temat dokładności odwzorowania modeli był już wielokrotnie wałkowany i nic z tego nie wynikło. Sam kilka lat temu wypuściłem dwa modele na bazie Suzuki Vitary od Rietza i wiem co to znaczy koszty i uproszczenia. Proponuje następnym razem nie kupić modelu i masz spokój ducha.
Jeszcze jedno też bym wolał żeby ten model był dokładniej odwzorowany ale nie jest zaakceptowałem mega wysoką cenę i kilka niedoróbek i cieszę się że go mam i co byś nie napisał to mi go nie obrzydzisz :)
Nie zamierzam obrzydzać. Sam go kupiłem. Tylko przykro się robi, że polskie modele są tak traktowane po macoszemu. Pamiętam dyskusję jaką rozpoczął Maciej Mafo odnośnie miniatury ciężarówki w barwach Żywca na makiecie. Kiedyś droższy model = lepsze odwzorowanie. Dziś chcesz mieć lepsze odwzorowanie = zrób to sam albo daj komuś kto potrafi. Bo czy model drogi czy tani i tak jest skopany (czytaj do poprawy). Wszechobecna bylejakość wtargnęła jak widać już w każdą dziedzinę życia. Tym smutnym akcentem kończę ten off top. Dziękuję za dyskusję i pozdrawiam serdecznie. Obyśmy może kiedyś doczekali chociaż jednego modelu, którego nie trzeba dłubać.

FH-12

Znany użytkownik
Reakcje
2.152 5 1
Aj bardzo zazdroszczę tego Steyra, model osiąga astronomiczne ceny na Ebay a w tym malowaniu podoba mi się najbardziej. Kiedyś takiego miałem i nie mogę przeboleć, że się go pozbyłem.