• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Chodnik

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Witam serdecznie. Potrzebuje kupić wycięte z tektury bądź z czegoś innego płytki betonowe na chodnik. Pozdrawiam.

TOM94

Aktywny użytkownik
Reakcje
63 0 0
A nie prościej na brystolu wydrukować sobie kratki odpowiedniej wielkości i wyciąć nożyczkami? Ciąć koszty, kryzys podobno jest...;)

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.024 85 11
Używam tego i jestem zadowolony:
Użyłem tego i jestem zadowolony pod warunkiem ze chce się mieć chodnik czy trylinkę wyglądającą jakby była co dopiero położona.
Można poszczególne płytki uszkodzić,można choć nie bez trudnośći zrobić pofalowany chodnik ,ale "rozjechanych"płytek to już nie
ma jak zrobić.A jak wytniesz każdą płytkę z osobna to co prawda układanie będzie koszmarem ale za to w efekcie uzyskasz chodnik
jaki chcesz,prosty,krzywy,nowy,pofalowany,a nawet "zwandalizowany".

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Zakupiłem i generalnie jest OK, nie mam zastrzeżeń poza kolorkiem. Wiadomo, że kolor nieco "pływa" w zależności od światła, pogody, miejsca ułożenia płytek... ale mi kolor płytek chodnikowych bardziej kojarzy się z piaskowym niż szarym bo myślę o zastosowaniach peronowych. Ten z podanego linka jest szary. Prawdziwe rasowe PRL-owskie :) płytki chodnikowe na peronach nie są raczej tak szare ale bardziej w kolorze pisakowym, rdzawym... trzeba będzie przemalować plakatówkami czy coś... jak tak zrobię. Kiedyś ten allegrowicz oferował ten wyrób w takiej właśnie piaskowej barwie jak kojarzę, ale ostatnio tylko akie jak widać.
Mi się bardziej piaskowe kojarzą /w każdym razie przy torach... na peronach/... patrz foto:

Załączniki

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Nie wiem, na jaki podklad chcesz kleić te płytki, ale ja daję pod spód taki dość miękki karton introligatorski 2 mm (brudnobiały, można go też trafić w handlu jako karton na podstawki pod piwo :D), mam przygotowaną listewkę o przekroju odpowiadającym rozmiarom plytki i póki wikol nie zaschnie za pośrednictwem tejże listewki opukuję lekko wybrane płytki młotkiem, aby się zapadły. Po ułożeniu przecieram całość pigmentami albo proszkiem z suchych pasteli: jasnoszarym i piaskowym, rudym w pobliżu torów, może ciemniejszym piaskowym na deser, potem po namyśle jeszcze raz jasnoszarym itd. aż do skutku. Na to tania fiksatywa w sprayu albo lakier mat, póki się jeszcze lepi zarzucam w zagłębienia parę mikrospokijnych grudek zielonej gąbki, po wyschnięciu trochę błotka z wody Fallera z brązowym pigmentem i gotowe . Nie mam zdjęcia, żeby pokazać, ale uwierz na słowo, że nawet nieźle to wygląda.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
Witam Terebesz ! prosba wielka ,przy nastepnym ukladaniu chodnika strzel pare fotek . Opis Twojej pracy super , ale jak oczeta zobacza
to bedzie wiadomo co i jak (chodzi o ta listewke) :)(y)

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Ba, jak wszystko rozprzedało się gdzieś do ludzi albo utonęło w zalanej piwnicy kiedy ja w Dublinie taksówką na chleb zarabiałem...
Obiecuję solennie, że kiedy tylko obrobię się z terminowymi zleceniami sporządzę profesjonalny tutorial z budowy chodników.

badger

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Słuchajcie, a ma ktoś pomysł jak zrobić nawierzchnię ścieżki rowerowej? Z jezdnią poradziłem sobie - papier ścierny bodajże 360 pomalowany czarnym matowym podkładem. Chcę jednak, żeby ścieżka się wyróżniała od jezdni. Robił ktoś taki wynalazek? Macie jakieś pomysły?

marekh0

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Słuchajcie, a ma ktoś pomysł jak zrobić nawierzchnię ścieżki rowerowej? Z jezdnią poradziłem sobie - papier ścierny bodajże 360 pomalowany czarnym matowym podkładem. Chcę jednak, żeby ścieżka się wyróżniała od jezdni. Robił ktoś taki wynalazek? Macie jakieś pomysły?
Może asfalt innego koloru.
800px-RedBikeLane.JPG

badger

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chodziło mi o to, żeby wyróżniała się od jezdni czymś więcej niż kolorem, ale faktycznie - przecież można kupić czerwony papier ścierny, prysnąć go bezbarwnym matem, dobrać inną ziarnistość i powinno być ok. Dzięki za pomysły!

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Wzanawiam temat chodnika.
Postanowiłem przećwiczyć taki oto, powstały jeszcze w XIX wieku, chodnik wykonany z płyt łączonych z brukiem "kocie łby" (na zdj. Malbork, lata sześćdziesiąte).

60745982.jpg

Oglądając to zdjęcie, i kilkanaście podobnych, pomyślałem sobie, jak dobrze mają Niemcy: ich rzeczywistość wygląda jak makieta i nie muszą się wysilać jak my, kiedy staramy się, by makieta wyglądała jak rzeczywistość ;)
Jako bruku użyłem tłoczonego papieru ze sklepu dla plastyków (niestety był tylko w kolorze czerwony metalik, więc zadałem go lakierem podkładowym, żeby nie wyżarło Wam oczu):

DSCN1278.JPG

Płyty chodnikowe wyciąłem ręcznie z kartonu introligatorskiego 1mm. Rada dla leniwych, którym nie chce się iść do pobliskiej laserowni i zlecić wycięcia: tnąc karton w kratkę zostawcie wokół ramkę 2 cm, aby łatwiej zapanować nad ciętym materiałem.

DSCN1277.JPG

DSCN1281.JPG

Miejsce, w którym zaplanowałem chodnik:

DSCN1282.JPG

DSCN1285.JPG

Kleiłem wikolem po trzy płytki, niezbyt starając się o ich równe ułożenie. Można ułatwić sobie życie, uzywając zamiast wikolu taśmy dwustronnie klejącej, ale za późno o tym pomyślałem. Układamy zatem dalej na piechotę:

DSCN1286.JPG

Patent z listewką wygląda tak:

DSCN1290.JPG

DSCN1288.JPG

Ciąg dalszy nastąpi...