• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:1 Chińska motoryzacja

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.630 255 31
Pewnie również wyjdę na "starego dziada", ale w tych wszystkich chińskich samochodach nie podoba mi się rozbudowana elektronika zbierająca dane o samochodzie, jego eksploatacji, trasach, obserwowanie za pomocą wbudowanych kamer pasażerów auta. W jednym z programów telewizyjnych o motoryzacji prowadzący zachwycał się jaki to fajny bajer jest w jednym z chińskich samochodów, bo ma wbudowane kamery, za pomocą których pasażerowie tylnej kanapy mogą sobie robić selfie. Pytanie, po co to? Nie mam zaufania do Chin, państwa aspirującego do roli mocarstwa. Naszpikowane elektroniką auta pochodzące od takiego państwa będą służyć jako proste narzędzia szpiegujące. Posiadacz auta nie ma pojęcia co dzieje się z danymi zebranymi przez jego własny samochód. Dostęp do nich ma jedynie producent, a nad producentem w przypadku Chin czuwa partia.
Niestety, od tego nie uciekniesz , nawet ta europejska nowa drożyzna (2-3 razy drożej niż chińczyk ) naszpikowana jest elektroniczna inwigilacją , włącznie z zapisem rozmów w samochodzie , tras jazdy i miejsc docelowych. A także z analizą stanu zdrowia kierowcy i kondycji za kierownicą. I niestety będzie coraz gorzej.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.869 388 20
Koledzy, dajcie już spokój z dyskusjami o drożyźnie samochodowej i o inwigilacji w samochodach. Jak chcecie tak bardzo dyskutować o ekonomice samochodowej, o systemach elektronicznych, o inwigilacji i wykorzystywaniu tych danych przez firmy, to proszę założyć osobny temat i tam dyskutować o inwigilacji i ekonomice.

Ostatnio edytowane:

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
718 4 0
No to się naprodukowałem i znikło.

I to utwierdziło mnie w przekonaniu, że swoje wypociny należy najpierw w jakimś edytorze na własnym kompie zapisać zanim w posta się wklei.

Więc dobrze, proszę o doprecyzowanie co w tym wątku można pisać. Czy można pisać że te samochody są paskudne w kształtach i mają ohydne kolory czy tylko się tymi kształtami i kolorami zachwycać ? A może nic pisać nie należy ? W takim przypadku widziałbym oczyma wyobraźni możliwość utworzenia wątku na forum gdzie tylko autor może wklejać posty, co czasami miałoby sens. No ale tak zwane "silniki forumowe" raczej nie dają takich możliwości.

A może można wymienić się doświadczeniami z eksploatacji tych samochodów przez ich użytkowników ?

Inna sprawa to zdjęcia. Czy właściciele tych sfotografowanych samochodów w pewnych miejscach zaparkowanych wyrazili zgodę na upublicznienie tablic rejestracyjnych ? To może być dowód w sprawach rozwodowych. :devil:

No to się napisałem ... a za chwilę zniknie :cool: Ale zapisywać na kompa mi się nie chce.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.869 388 20
Zamykam ten wątek, bo widzę, że koledzy nie chcą uszanować mojej prośby łącznie z jednym z moderatorów.

OP
OP
Michał Type_r7

Michał Type_r7

Moderator działu Modelarstwo Samochodowe
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.519 160 2
No to się naprodukowałem i znikło.

I to utwierdziło mnie w przekonaniu, że swoje wypociny należy najpierw w jakimś edytorze na własnym kompie zapisać zanim w posta się wklei.

Więc dobrze, proszę o doprecyzowanie co w tym wątku można pisać. Czy można pisać że te samochody są paskudne w kształtach i mają ohydne kolory czy tylko się tymi kształtami i kolorami zachwycać ? A może nic pisać nie należy ? W takim przypadku widziałbym oczyma wyobraźni możliwość utworzenia wątku na forum gdzie tylko autor może wklejać posty, co czasami miałoby sens. No ale tak zwane "silniki forumowe" raczej nie dają takich możliwości.

A może można wymienić się doświadczeniami z eksploatacji tych samochodów przez ich użytkowników ?

Inna sprawa to zdjęcia. Czy właściciele tych sfotografowanych samochodów w pewnych miejscach zaparkowanych wyrazili zgodę na upublicznienie tablic rejestracyjnych ? To może być dowód w sprawach rozwodowych. :devil:

No to się napisałem ... a za chwilę zniknie :cool: Ale zapisywać na kompa mi się nie chce.
A muszą wyrazić zgodę? To nie są dane osobowe.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:1 1