• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:1 Chińska motoryzacja

womo

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.389 35 1
Ładne auta. Na pewno następne auto które kupię (jak i 70 %ludzi) będzie chinskie. Pojeździłem tym beijingiem 5. Dużea wygodna fura. Za 130 tysięcy ma wszystko czego potrzebuje a nawet dużo więcej.
Tak, że europejska motoryzacja sama się zamknęła i wykonczyła przenosząc produkcję do Chin.

Te Fotony można już gdzieś w Warszawie obejrzeć?

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.583 69 0
Byłem w zeszłym miesiącu w Chinach przez dziesięć dni, z takich większych miast zaliczyłem Pekin, Szanghaj, Wengzhou i Tai'an.
Powiem szczerze, "czuć piniądz" wszędzie, 70% pojazdów to elektryki, można mieszkać koło dwupasmówki i się człowiek wyśpi.
Więcej będę mógł napisać jesienią ponieważ szykuje mi się dłuższy wylot. Kraj jest piękny, ludzie są mili, rozmawianie o polityce jest "passe", cieszą się nowinkami technologicznymi, osiągnięciami w nauce, rodziną i rozbudowywują swój kraj niczym Polska za Gierka.
Przejazd taksówką 120km z wliczoną opłatą za autostradę (20 juanów/12 zł.) wyniósł mnie...60zł. Taksówki (Roewe w Szanghaju i Beijing w Pekinie)
miały na licznikach średnio 350. 000, oczywiście "elektryki". Czy były wymieniane baterie? Nie wiem.
Jak w końcu się wezmę za zgranie zdjęć, to coś pokażę ;) aczkolwiek większość zdjęć to jedzenie i budowle, jest też kilka fajnych Chinek:cool:
@Michał Type_r7 Jakie tam są świetne Hondy:eek::love:

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
Osobiście nie kupie Chińskiego auta. Powody?
1. Nieznana mi technologia
2. Utrata wartości auta będzie gigantyczna.

Gdzieś ta oszczędność musi być. W pierwszej kolejności na materiałach.
Mogą ładnie wyglądać ale świetnej jakości nie może być.

Obecnie na co dzień jeżdżę RX470h. Kupiłem auto jako 8 letnie za 180tys.
Wyjdę na zakutego konserwatystę ale nie wierze że nowy Chińczyk. przelata tego Lexa.

W każdym przedziale cenowym wybrał bym używane auto z Japonii lub Korei

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.355 145 0
BYD na testach we firmie
20250515_130431.jpg

Nie patrzyłem mu w papiery ale to chyba ten tzn BYD SEAL U DM-i

"wrażenie" robi ekran telewizora :) -> zdjęcie z ww artykulu
15,6-calowy ekran obrotowy w pojazdach BYD
BYD SEAL U DM-i wyposażony jest w 15,6-calowy ekran obrotowy. Tak, możliwy jest tu wybór orientacji wyświetlacza.

Załączniki

Andrzej B

Aktywny użytkownik
Reakcje
368 45 16
"wrażenie" robi ekran telewizora :) -> zdjęcie z ww artykulu
15,6-calowy ekran obrotowy w pojazdach BYD
BYD SEAL U DM-i wyposażony jest w 15,6-calowy ekran obrotowy. Tak, możliwy jest tu wybór orientacji wyświetlacza.
Moim zdaniem takie ekrany znacznie pogarszają uwagę kierowcy, Jest to przykład przerostu formy nad treścią. Niestety większość ludzi nie rozumie tego i podnieca się takimi "telewizorami" a później dziwią się, że liczba wypadków nie maleje.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.547 5 0
Pewnie również wyjdę na "starego dziada", ale w tych wszystkich chińskich samochodach nie podoba mi się rozbudowana elektronika zbierająca dane o samochodzie, jego eksploatacji, trasach, obserwowanie za pomocą wbudowanych kamer pasażerów auta. W jednym z programów telewizyjnych o motoryzacji prowadzący zachwycał się jaki to fajny bajer jest w jednym z chińskich samochodów, bo ma wbudowane kamery, za pomocą których pasażerowie tylnej kanapy mogą sobie robić selfie. Pytanie, po co to? Nie mam zaufania do Chin, państwa aspirującego do roli mocarstwa. Naszpikowane elektroniką auta pochodzące od takiego państwa będą służyć jako proste narzędzia szpiegujące. Posiadacz auta nie ma pojęcia co dzieje się z danymi zebranymi przez jego własny samochód. Dostęp do nich ma jedynie producent, a nad producentem w przypadku Chin czuwa partia.

saaro

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 5 0
@popowe
Jest jeszcze inny problem z chińskimi samochodami. Eksperci mówią, że tylko nieliczne marki naprawdę zostaną na stałe na europejskim rynku. To znaczy, że jeśli kupiłeś samochód marki XXX, a ta marka np. po dwóch latach wycofa się z europejskiego rynku. Zostaniesz bez dostępu do orginalnych części zamiennych. Nawet zamienników nikt nie będzie sprzedawał.

OP
OP
Michał Type_r7

Michał Type_r7

Moderator działu Modelarstwo Samochodowe
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.539 160 2
Ładne auta. Na pewno następne auto które kupię (jak i 70 %ludzi) będzie chinskie. Pojeździłem tym beijingiem 5. Dużea wygodna fura. Za 130 tysięcy ma wszystko czego potrzebuje a nawet dużo więcej.
Tak, że europejska motoryzacja sama się zamknęła i wykonczyła przenosząc produkcję do Chin.

Te Fotony można już gdzieś w Warszawie obejrzeć?
Foton buduje sieć czyli obstawiam kilka miesięcy i powstaną salony sprzedaży.

OP
OP
Michał Type_r7

Michał Type_r7

Moderator działu Modelarstwo Samochodowe
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.539 160 2
Byłem w zeszłym miesiącu w Chinach przez dziesięć dni, z takich większych miast zaliczyłem Pekin, Szanghaj, Wengzhou i Tai'an.
Powiem szczerze, "czuć piniądz" wszędzie, 70% pojazdów to elektryki, można mieszkać koło dwupasmówki i się człowiek wyśpi.
Więcej będę mógł napisać jesienią ponieważ szykuje mi się dłuższy wylot. Kraj jest piękny, ludzie są mili, rozmawianie o polityce jest "passe", cieszą się nowinkami technologicznymi, osiągnięciami w nauce, rodziną i rozbudowywują swój kraj niczym Polska za Gierka.
Przejazd taksówką 120km z wliczoną opłatą za autostradę (20 juanów/12 zł.) wyniósł mnie...60zł. Taksówki (Roewe w Szanghaju i Beijing w Pekinie)
miały na licznikach średnio 350. 000, oczywiście "elektryki". Czy były wymieniane baterie? Nie wiem.
Jak w końcu się wezmę za zgranie zdjęć, to coś pokażę ;) aczkolwiek większość zdjęć to jedzenie i budowle, jest też kilka fajnych Chinek:cool:
@Michał Type_r7 Jakie tam są świetne Hondy:eek::love:
Fajne Chinki też możesz tu wrzucić ;)
Niestety wiem Tomku, oferta Hondy na Europę jest uboga...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:1 1