• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:1 Chińska motoryzacja - tylko marki chińskie

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.894 260 31
Pewnie również wyjdę na "starego dziada", ale w tych wszystkich chińskich samochodach nie podoba mi się rozbudowana elektronika zbierająca dane o samochodzie, jego eksploatacji, trasach, obserwowanie za pomocą wbudowanych kamer pasażerów auta. W jednym z programów telewizyjnych o motoryzacji prowadzący zachwycał się jaki to fajny bajer jest w jednym z chińskich samochodów, bo ma wbudowane kamery, za pomocą których pasażerowie tylnej kanapy mogą sobie robić selfie. Pytanie, po co to? Nie mam zaufania do Chin, państwa aspirującego do roli mocarstwa. Naszpikowane elektroniką auta pochodzące od takiego państwa będą służyć jako proste narzędzia szpiegujące. Posiadacz auta nie ma pojęcia co dzieje się z danymi zebranymi przez jego własny samochód. Dostęp do nich ma jedynie producent, a nad producentem w przypadku Chin czuwa partia.
Niestety, od tego nie uciekniesz , nawet ta europejska nowa drożyzna (2-3 razy drożej niż chińczyk ) naszpikowana jest elektroniczna inwigilacją , włącznie z zapisem rozmów w samochodzie , tras jazdy i miejsc docelowych. A także z analizą stanu zdrowia kierowcy i kondycji za kierownicą. I niestety będzie coraz gorzej.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.325 391 20
Koledzy, dajcie już spokój z dyskusjami o drożyźnie samochodowej i o inwigilacji w samochodach. Jak chcecie tak bardzo dyskutować o ekonomice samochodowej, o systemach elektronicznych, o inwigilacji i wykorzystywaniu tych danych przez firmy, to proszę założyć osobny temat i tam dyskutować o inwigilacji i ekonomice.

Ostatnio edytowane:

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
729 4 0
No to się naprodukowałem i znikło.

I to utwierdziło mnie w przekonaniu, że swoje wypociny należy najpierw w jakimś edytorze na własnym kompie zapisać zanim w posta się wklei.

Więc dobrze, proszę o doprecyzowanie co w tym wątku można pisać. Czy można pisać że te samochody są paskudne w kształtach i mają ohydne kolory czy tylko się tymi kształtami i kolorami zachwycać ? A może nic pisać nie należy ? W takim przypadku widziałbym oczyma wyobraźni możliwość utworzenia wątku na forum gdzie tylko autor może wklejać posty, co czasami miałoby sens. No ale tak zwane "silniki forumowe" raczej nie dają takich możliwości.

A może można wymienić się doświadczeniami z eksploatacji tych samochodów przez ich użytkowników ?

Inna sprawa to zdjęcia. Czy właściciele tych sfotografowanych samochodów w pewnych miejscach zaparkowanych wyrazili zgodę na upublicznienie tablic rejestracyjnych ? To może być dowód w sprawach rozwodowych. :devil:

No to się napisałem ... a za chwilę zniknie :cool: Ale zapisywać na kompa mi się nie chce.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.325 391 20
Zamykam ten wątek, bo widzę, że koledzy nie chcą uszanować mojej prośby łącznie z jednym z moderatorów.

OP
OP
Michał Type_r7

Michał Type_r7

Moderator działu Modelarstwo Samochodowe
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.030 165 2
No to się naprodukowałem i znikło.

I to utwierdziło mnie w przekonaniu, że swoje wypociny należy najpierw w jakimś edytorze na własnym kompie zapisać zanim w posta się wklei.

Więc dobrze, proszę o doprecyzowanie co w tym wątku można pisać. Czy można pisać że te samochody są paskudne w kształtach i mają ohydne kolory czy tylko się tymi kształtami i kolorami zachwycać ? A może nic pisać nie należy ? W takim przypadku widziałbym oczyma wyobraźni możliwość utworzenia wątku na forum gdzie tylko autor może wklejać posty, co czasami miałoby sens. No ale tak zwane "silniki forumowe" raczej nie dają takich możliwości.

A może można wymienić się doświadczeniami z eksploatacji tych samochodów przez ich użytkowników ?

Inna sprawa to zdjęcia. Czy właściciele tych sfotografowanych samochodów w pewnych miejscach zaparkowanych wyrazili zgodę na upublicznienie tablic rejestracyjnych ? To może być dowód w sprawach rozwodowych. :devil:

No to się napisałem ... a za chwilę zniknie :cool: Ale zapisywać na kompa mi się nie chce.
A muszą wyrazić zgodę? To nie są dane osobowe.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.581 50 1
Koledzy, dajcie już spokój z dyskusjami o drożyźnie samochodowej i o inwigilacji w samochodach. Jak chcecie tak bardzo dyskutować o ekonomice samochodowej, o systemach elektronicznych, o inwigilacji i wykorzystywaniu tych danych przez firmy, to proszę założyć osobny temat i tam dyskutować o inwigilacji i ekonomice.
Ale dlaczego? To dotyczy całości tego zagadnienia i jest z nim integralne, na dodatek kontynuowane przez kolegów.
Oho odklejone chłopaki mają paranoję o inwigilacji w chińskim złomie
Ci mili żółci (czerwoni) panowie z ochotą dadzą nam przyjemność korzystania z ich grabieżczych zdobyczy techniki motoryzacyjnej, w zamian za niewinne i niedostrzegalne przecież przez nas dostarczanie im naszych osobistych danych wykorzystywanych później przeciwko nam. No przecież tego nie widać jak wysysają z nas informacje.
Jakie ładne samochody, jakie nowoczesne, jakie interaktywne, jakie szpiegujące....
Przecież to jest państwo totalitarne, bezwzględne, rozbójnicze i podstępne.
Kto tu się odkleił?

Ostatnio edytowane:

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.110 18 0
Ale dlaczego? To dotyczy całości tego zagadnienia i jest z nim integralne, na dodatek kontynuowane przez kolegów.

Ci mili żółci (czerwoni) panowie z ochotą dadzą nam przyjemność korzystania z ich grabieżczych zdobyczy techniki motoryzacyjnej, w zamian za niewinne i niedostrzegalne przecież przez nas dostarczanie im naszych osobistych danych wykorzystywanych później przeciwko nam. No przecież tego nie widać jak wysysają z nas informacje.
Jakie ładne samochody, jakie nowoczesne, jakie interaktywne, jakie szpiegujące....
Przecież to jest państwo totalitarne, bezwzględne, rozbójnicze i podstępne.
Kto tu się odkleił?
Nie marudź...:LOL::LOL:

jack_flash

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.030 128 8
Jest kilka marek, które mogą nie przetrwać. Z kolei inne borykają się z problemami dostępności części i serwisu. Choose wisely.

OP
OP
Michał Type_r7

Michał Type_r7

Moderator działu Modelarstwo Samochodowe
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.030 165 2
Ja tylko przypomnę kolegom jaki jest temat: 1:1 Chińska motoryzacja - tylko chińskie marki.
Czyli nie wrzucamy tu samochodów elektrycznych innych jak tylko pojazdy Made in Chine i tylko i wyłącznie chińskie marki, dlaczego? Bo jest osobny temat o elektrykach. Chcę się pochwalić swoim pojazdem zgaduję... .... jest osobny temat. Chce się pochwalić, że mój aktualny nowy pojazd już się popsuł, załóż osobny temat w off topic. Odnośnie przeglądów, badań technicznych i jaka jest różnica pomiędzy przeglądem w ASO a w SKP - załóż osobny temat w off topic.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.054 41 4
Proponuję z wątku typowo o samochodach 1:1 - fotograficznego, wydzielić tę dyskusję o technicznych sprawach czy to aut czy ogólnie tego tematu motoryzacji współczesnej z Chin do "Gadek-szmatek", gdzie każdy będzie miał swobodę wypowiedzi. Bez żadnego straszenia banami i tak dalej. Myślę, że wpłynie to na ogólne "rozprężenie", bo niepotrzebne nerwy nie są wskazane ;)
Rzecz jasna mój post do usunięcia.(y)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:1 1