No cóż - na początku ci współczuję i łączę w bulu i nadzieji (że będzie lepiej ).
Marklin-no cóż,władowałeś sie w niezły kanał,ale przepadło.
Powiem tak-generalnie Marklin nie jest złym systemem,ma swoje zalety i fajny system sterowania(ich stacje do sterowania są nieraz tak fajnie skomputeryzowane,że brakuje tylko wajchy od dodawania gazu a byłoby jak w polskim Husarzu).Do tego o ile pamiętam ich system pozwalał na sterowanie np. dźwigiem kolejowym jadącym bezpośrednio w składzie(w Roco i Piko tego nie widziałem,dźwigi sa stacjonarne,a jak sa częścią składu to tylko ręcznie sterowane).
Niestety coś kosztem czegoś.
Marklin ma odmienny system sterowania i nie jest kompatybilny a ni z Roco ani z Piko(podczas gdy obie te firmy "są kompatybilne"między sobą i nie tylko one).
Z Marklinem generalnie nic się nie da zrobić ani nawet nie bardzo jest sens robić.
Przykładowo-kupujesz analoga z gniadem dekodera firmy Piko lub Roco i wtedy przeróbka wygląda mniej wiecej tak:
Analog Piko--->wsadzenie dekodera--->cyfrówka Piko(plus dokupienie systemu sterowania Piko lub Roco czyli centralni,boostera itp.)
Analog Roco --->wsadzenie dekodera --->cyfrówka Roco(plus dokupienie......j.w.)
A w Marklinie
Analog Marklina --->zmiana systemu zasilania ---->wsadzenie dekodera ---->cyfrówka (i do tego nie wiem czy ktoś w ogóle próbował). Łatwiej by było analog Marklina przerobić chyba na cyfrówkę Marklina,ale wtedy i tak będzie jeździł tylko po torach Marklina.
Genralnie cyfrówka nie jest niezbędna.Jesli planujesz TYLKO JEDEN skład na makiecie.Sterowanie zwrotnic można zrobić w analogu na osobnym pulpicie,ale jest z tym roboty trochę.Ja się w to nie bawiłem bo ani nie umiem,ani mi nie było to potrzebne.Do jazdy w kółeczku nie ma problemu.Problem zacznie się przy 2 składach,bo oba będą robić to samo.Jak nie planujesz zabawki dla dziecka tylko,ale z czasem rozbudowę cyfra jest koniecznością.
Dekodery mają różne ilości pinów,generalnie jest to 8 ,ale zdarzają sie i 21.Ale z tym nie ma problemu,jak sie boisz to kup od razu z dekoderem ,zaprogramowaną fabrycznie i już.A zresztą np w ModelManii zaznaczają na stronie z modelem,jaki jest wtyk specjalna ikoną.Nikt ci niczego nie wcisnie korzystając z niewiedzy.Znasz podstawy,to kupisz dobrze.Jak sie wkopiesz to też na własna prośbę.