• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ceny i różnice analog -> cyfra

szczota

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,

Nowy jestem, opcje szukaj już użyłem, sam forum przeglądam od wczoraj (pół nocy czytania za mną), i chyba już "dorosłem" do własnych pytań :)
Kupiłem sobie kolejkę (dziecko mi na tyle dorosło, że mogłem sobie kupić), ale najpierw kupiłem, potem zobaczyłem forum. Pacjentem jest:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2327236190
Ile może kosztować przekształcenie tego na cyfrę? Zakładam, że bardziej będzie się opłacało kupić zestaw startowy pod cyfrę, przerobić samą kolejkę, a elektronikę popchnąć dalej, ale tak oriętacyjnie jestem ciekaw ile kosztuje przerobienie takiej kolejki. Na forum znalazlem tematy, w których jest podane co trzeba założyć, ale wszystko bezcenne, choć pewnie jeszcze 2,3 noce i bym znalazł :p

Kolej od wczoraj mnie tak nakręciła, że aż miło - dawno takiego hopla nie miałem... nie wiem na jakiej wielkości się skończy, ale już wiem, że będzie "zacnie" za jakiś czas... pewnie za pół roku ;)

I jeszcze jedno pytanie - mam do tych torów zwrotnice - też wczoraj wylicytowałem 5 szt..
Narazie chcę zrobić jedno koło, z odejściem na "bocznice", i teraz pytanie - czy ten pachołek (nazwy zapomniałem) stawiany na końcu toru jest niezbędny, i czy koniec torów trzeba jakoś wykończyć, czy po prostu ma być, i nakoś zaizolować czy coś..?

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
To jest Marklin, 3-szynówka AC, bardzo mało popularne w Polsce. Ogólnie, to nie opłaca się tego szrotu przerabiać na normalne DC a dalej DCC. Koszt dekodera to ok 70-100 zł, czyli 1/2 wartości tego setu. Najlepszym wyjściem, jest opchać to z powrotem i kupić normalny startset Roco DCC, który kosztuje ok 700zł.

To jest kozioł zaporowy. Niej jest niezbędny, jak wiesz, że się zatrzymasz i nie wyjedziesz z toru. Po prostu ma tak być, jak jest.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
349 2 0
Witaj :)
Szkoda że na forum nie znalazłeś się wcześniej. Niestety kupiłeś zestaw Marklina, który jest oparty na trójszynowym prądzie zmiennym (stąd te wypustki na torach) Jest to system bardzo niepopularny w Polsce, trzeba mieć inne wagony o lokomotywach i torach nie wspominając. Musisz się trzymać tego jednego producenta. Przyznam że nie wiem czy Marklina da się zcyfryzować. ;) Jak chcesz mieć sterowanie cyfrowe, to może warto kupić zestaw startowy cyfrowy Roco i przejść na system dwuszynowy, gdzie wybór torów, wagonów, lokomotyw i sterowania jest ogromny, naprawdę jest masa producentów sprzedających swoje produkty na rynku polskim
Ten "pachołek" to chyba chodzi o kozioł oporowy. :D Jasne że nie musisz, ale może warto, żeby Ci przypadkiem nic nie wypadło, choć zabezpieczanie raczej nie jest koniecznością. :ROFL:
O widzę że się zdublowałem z kolegą :p

OP
OP
S

szczota

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No, to się wpakowałem.. entuzjazm ze mnie spłynął..
To tak: wszystko opchnąć razem, bo te tory nie współpracują z innymi torami..? to i te zwrotnice które kupiłem nie będą pasować do zestawu..?
http://allegro.pl/show_item.php?item=2312409332
A już się cieszyłem, że "wyrwałem" zwrotnice w dobrej cenie..
700 zł, to dla mnie za dużo na raz.. :(
Pobawię się tym przez miesiąc, i pewnie czegoś poszukam za 500...
Z racji, że moje dziecko ma... niecałe 3 latka, to pewnie poczekam z cyfryzacją, ale pewnie niedługo :p

aleście mi zepsuli humor z samego rana.. normalnie poniedziałek :(

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
365 17 0
To ja Ci bardziej dołożę niestety- nie dość, że rozjazdy (zwrotnica to element rozjazdu - nazywając rozjazd zwrotnicą to jest tak jaby na rower powiedzieć pedał albo kierownica;) ) które kupiłeś nie będą pasowały do Twojego zestawu to jeszcze nie będa pasowały do czegokolwiek współczesnego w ogóle. Mają po około 40 lat i tory do nich od dawna nie są produkowane, a te które sa dostępne z drugiej ręki najczęściej na dłuzszą mete nie nadają sie do użytku. Ale mam też coś na osłodę: System Maerklina faktycznie nie jest zbyt popularny w Polsce i nie ma sensu inwestować w ciągniki, natomiast bez problemu możesz gromadzić kolekcję wagonów. Najgorsze co w tym może Cie czekac to wymiana kółek.

OP
OP
S

szczota

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kurcze, myślałem, że sprawa będzie prosta - że jedna skala pozwala na łączenie torów różnych producentów - bo wielkość musi być jednolita, że pociągi muszą być kompatybilne, bo pracują na jednakowych szynach, i powinny być jednakowo sterowane...
A tutaj wszystko pod górkę..
Są jakieś spotkania modelarskie w Warszawie..? Może jakiś klub modelarski, czy coś..? masa pytań mi się nasuwa, nie chcę zaśmiecać forum, czytam posty, pół dnia, i ciągle się czegoś dowiaduje..
A te rozjazdy dlaczego nie będę pasowały...? Myślałem, że skoro elektroniczne, to da się nimi sterować... Na czym polega różnica między nimi a "aktualnymi"..?

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
Różnica polega na profilu szyny. Twoje, to U odwrócone, nowe mają profil prawdziwej szyny kolejowej.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Poza tym, te rozjazdy są dla systemu dwuszynowego a nie trójszynowego, jakim jest posiadany przez Ciebie Marklin.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Kurcze, myślałem, że sprawa będzie prosta - że jedna skala pozwala na łączenie torów różnych producentów - bo wielkość musi być jednolita, że pociągi muszą być kompatybilne, bo pracują na jednakowych szynach, i powinny być jednakowo sterowane...
Monopol technologiczny jest niebezpieczny... :)

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
31 1 0
... zostaw to co masz do zabawy dziecku, jak zetrze w proch to mała strata, do zabawy polecam zestawy cyfrowe Piko, Roco to już spory wydatek czyli jw. od 7 stówek i czytaj, czytaj, czytaj forum ze zrozumieniem, tu jest naprawdę wiele, modelarstwo to już gruba kaska...

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Po co od razu cyfrowy zestaw? Nie masz pojęcia to kup na początek jakieś zestaw analogowy PIKO a jak podłapiesz podstawy to zainwestujesz w DCC. Najtańsze zestawy startowe firmy Piko kupisz za jakieś 300 zł a dostaniesz w komplecie tory, lokomotywę, wagony, zasilacz wraz z pilotem i oryginalne pudełko:) Ogólnie to sprawa jest prosta. Tory różnych producentów można łączyć, tak samo lokomotywy i wagony. Wyjątek stanowi akurat system MERKLIN którego kupiłeś. Polecam Piko, bo tanio i dosyć dobrej jakości.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
365 17 0
jedna skala pozwala na łączenie torów różnych producentów - bo wielkość musi być jednolita, że pociągi muszą być kompatybilne, bo pracują na jednakowych szynach, i powinny być jednakowo sterowane...
I generalnie tak to działa. współczesne tory (uwaga - w wersji bez plastikowej podsypki) pasują na wzajem do siebie niezaleznie od producenta. Wyjątkiem jest Maerklin ze względu na sterowanie AC i system 3-szynowy. Tak samo tabor - wszystko jeździ ze wszystkim, gniazda sprzęgów są znormalizowane i nie ma problemu ze złożeniem pociągu np z ciagnika Trixa wagonów Brawy, Roco, Piko i Fleischmanna i pojechania tym zestawem po torach Tilliga połącznych z Roco. (nazwy firm oraz kolejność absolutnie przypadkowa) Co do klubów modelarskich w Wawce to Ci nie pomogę, ale na początku Lipca jest w Mostówce (to jest przy DK8 tak jakoś 15-20km przed Wyszkowem) otwarte spotkanie modelarskie organizowane przez Księdza Janusza Grygiera (i jego parafianki ;)) na które możesz wybrac się sam lub z rodziną i obgadać z obecnymi tam modelarzami wszelkie Twoje wątpliwości

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.147 65 5
Witaj
Przede wszystkim nie łam się i przełam się :) Tzn, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
Spróbuj sprzedać, co kupiłeś. Skoro kupiłeś Ty, to inny też się znajdzie. Wtedy dołóż i kup NOWY zestaw Piko (na początek). Lub poczekaj chwilę dłużej, dołóż więcej i kup Roco ze sterowaniem cyfrowym.

Zanim będziesz gotowy do ponownych zakupów, musiałbyś sobie odpowiedzieć na parę pytań:
1. Czego oczekujesz od zabawy kolejką?
2. Czy to ma być kolejka dla dziecka, czy zabawa w modelarstwo?
3. Czy będziesz się z dzieckiem bawić na podłodze, czy będziesz robić makietę?
4. Jeśli odpowiedziałeś tak, na drugą część pytania 2, to będzie to budowanie i przerabianie modeli, czy budowa makiety?
5. Jeśli odpowiedziałeś "tak" na drugą część pytania 3 i 4, to jaki klimat ma być na makiecie, w jakiej epoce, jaki zarząd kolei itd.?

Jak będziesz miał gotowe odpowiedzi na powyższe pytania (po przeczytaniu forum pod tym właśnie kątem), będziesz gotowy do zadawania następnych pytań na forum. Później przyjdzie czas na zakupy, a wtedy będzie już czas na coś lepszego i droższego. :)

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Zanim cokolwiek kupisz - pomyśl.
Wydawanie pieniędzy - oj, boli.

Co do używanych torów - polecam daleko idącą ostrożność.

Reakcje
0 0 0
Witaj
Przede wszystkim nie łam się i przełam się :) Tzn, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
Spróbuj sprzedać, co kupiłeś. Skoro kupiłeś Ty, to inny też się znajdzie. Wtedy dołóż i kup NOWY zestaw Piko (na początek). Lub poczekaj chwilę dłużej, dołóż więcej i kup Roco ze sterowaniem cyfrowym.

Zanim będziesz gotowy do ponownych zakupów, musiałbyś sobie odpowiedzieć na parę pytań:
1. Czego oczekujesz od zabawy kolejką?
2. Czy to ma być kolejka dla dziecka, czy zabawa w modelarstwo?
3. Czy będziesz się z dzieckiem bawić na podłodze, czy będziesz robić makietę?
4. Jeśli odpowiedziałeś tak, na drugą część pytania 2, to będzie to budowanie i przerabianie modeli, czy budowa makiety?
5. Jeśli odpowiedziałeś "tak" na drugą część pytania 3 i 4, to jaki klimat ma być na makiecie, w jakiej epoce, jaki zarząd kolei itd.?

Jak będziesz miał gotowe odpowiedzi na powyższe pytania (po przeczytaniu forum pod tym właśnie kątem), będziesz gotowy do zadawania następnych pytań na forum. Później przyjdzie czas na zakupy, a wtedy będzie już czas na coś lepszego i droższego. :)
Zacznij od tego co proponuje Kris. Skoro piszesz że entuzjazm z Ciebie spłynął to masz szansę teraz popatrzeć na to z dystansu. Osobiście mam nadzieję że entuzjazm pozostał, a stałeś się raczej mniej "napalony" na natychmiastową frajdę...

OP
OP
S

szczota

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dokładnie tak to jest - czytam spokojnie posty, uczę się tak, jak potrafię wyciągając wnioski z tego, co przeczytałem, choć wiele rzeczy mnie na razie nie dotyczy, bo skomplikowane sterowania 3,4 składami jeszcze daleko daleko przede mną.
Jednego nie wiem - skąd wiecie który zestaw ma tory Piko A-gleiss a które nie? ja patrzę na zdjęcia, i nie widzę różnicy. Na allegro jest tego sporo, chciałbym przejść się do sklepu z zestawami, i popatrzeć jak to wszystko powinno wyglądać, żeby chłamu nie kupić, ale też nie wiem na co zwrócić uwagę..
Piszecie, że pociągi wszystkie są kompatybilne, a czy to znaczy, że starsze będą mi chodziły na nowych torach? a czy nowsze kolejki będą chodziły po starszych? Dla Was piszę o rzeczach oczywistych, ale dla mnie... to same nowe rzeczy..

Macie ze mną prawdziwe utrapienie.. ;)

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Piko H0 -> Piko A-Gleis
Roco H0 -> Roco GeoLine
Fleischmann H0 -> Fleischmann Profi

Każdy producent daje w swoim startsecie tory, jakie sam produkuje. Przecież nie można dorabiać konkurencji:p