• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Centralka YaMoRC YD7010

Adam808

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
witam,

pytanie do szanownych forumowiczów, czy ktoś używa centralki YaMoRC YD7010? Chodzi mi dokładnie o tą wersję, nie YaMoRC YD7001. Jeśli ktoś ma, prośba o garść spostrzeżeń informacji na temat współpracy z dekoderami dźwiękowymi ESU i ogólnie jak się ten sprzęt sprawuje i czy były kłopoty przy konfiguracji. Mało jest informacji na sieci, a właściwa instrukcja (nie ta skrócona) jest tylko w języku niemieckim, którego to języka nie znam.
Urządzenie wydaje się być ciekawe ze w względu na rozbudowane możliwości i wspierane technologie, np: obecnie Karst zapowiedział (info z 6 października 2024) iż będzie możliwość sterowania pociągami za pomocą kontrolerów z PS4 i PS5. Podstawową wadą jest natomiast brak wsparcia w języku polskim (facet zna 7 języków, ale nie rozmawia po polsku) i ograniczone w angielskim (osoba odpowiedzialna za przetłumaczenie szczegółowego manuala z niemieckiego na angielski jest obecnie w szpitalu). Cena jest stosunkowo wysoka, ok. 250 Euro (bez zasilacza i kontrolera), stąd się waham i pytam czy ktoś już to posiada.

I jeszcze jedno pytanie: cze w przypadku softu Z21, faktycznie trzeba ponieść jednorazową opłatę ok. 100pln, gdy chcemy działać na centralce innej niż Roco?

Pozdr.
Adam

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
kareks

Mam do Ciebie takie pytanie.

Gdy po wymianie tego chipa w DR5000 na Yamorc i po skonfigurowania tego chipa, mam boostery DR5033. Czy te boostery można skonfigurować na tym nowym chipie Yamorc. Gdzieś posiałem pliki do skonfigurowania od DR5033. Jak to teraz zrobić?

Pozdrawiam

OP
OP
A

Adam808

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
witam,
informacyjnie: zakupiłem w końcu ten sprzęt i działa super, żadnych problemów, 4 loki jeżdżą jednocześnie. Obsługuje to poprzez soft Z21 na tablecie (trzeba odblokować do płatnej wersji). Działa również moduł Control Station do operowania zarówno pojedynczymi rozjazdami jak i ustawienie całych tras (zgrupowanie kilku rozjazdów).
Przyszłym nabywcom zwracam uwagę, że po instalacji soft jest w trybie demo i z jakąś 1h męczyłem się z uruchomieniem całości zanim się zorientowałem. Znalezienie tej opcji przy pierwszym kontakcie wcale nie jest takie oczywiste. Za dużą wadę uważam brak dokładnej instrukcji przynajmniej w języku angielskim.
FRED działa, interesuje mnie natomiast, czy ktoś używał manipulatora Roco/Piko po WIFI z tą centralką?

Reakcje
23 1 0
Myślę, że jak nikt nie odpowie to warto napisać do producenta nowego chipa.
Ja już czekam na odpowiedź ponad miesiąc. Oprogramowanie pobrane ze strony producenta nie rozpoznaje typu centralki. 7001, 7001-E, 7010 podobno różnią się płytkami. Jak dla mnie opis jest dość niedokładny. Nie mogę również zaktualizować firmware'u chociaż pokazuje możliwość przejścia z 8.2.5 na 8.2.8. Sam moduł wifi/net YD9401 też wymaga aktualizacji do wersji 1.2.0. Konfiguracja wcale nie jest taka prosta jak zapewnia producent.

Tomasz Korczyński

Moderator Grupy ŁKMK
Zespół forum
FREMO Polska
ŁKMK
NAMR
Reakcje
503 0 0
...
FRED działa, interesuje mnie natomiast, czy ktoś używał manipulatora Roco/Piko po WIFI z tą centralką?
Tych wymienionych przez Ciebie manipulatorów nie mam, ale mam WiFreda i używałem go na 2 dniowej wystawie w Końskich. Wszystko działało bez zarzutu, a nawet byłem zaskoczony jak daleko WiFred był w zasięgu sieci i jak długo wytrzymywał jego akumulator.
Przy czym ja mam DR5000 zaktualizowaną do YaMoRC YD7001 (szczegóły tutaj: https://forum.modelarstwo.info/threads/centralka-dr5000-digikeijs.32983/page-8#post-1126093)
Pozdr. Tomek

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 1
DCC 3
DCC 0
DCC 4
DCC 11