• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Centralka nanox , manipulator minimouse, problem z dekoderem jazdy

OP
OP
R

rusu3

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Mam ten dekoder włożony do br130 Piko i też mi światła nie działały aczkolwiek nie z winy dekodera jak się dziś okazało. Dopiero teraz po roku kiedy przyszło powiadomienie z tego forum że ktoś pisze w tym wątku usiadłem raz jeszcze do tematu i wyczytałem na forum że trzeba mieć w centralce ustawiony tryb 128 :)

Mam pytanie czy delikatne buczenie silnika kiedy lok jest na torach i się nie porusza jest kwestią dekodera czy starego silnika. Mam 2 loka br 185 i włożony dekoder Lenz standard i takiego efektu nie ma.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
513 8 0
Jeżeli masz ten dekoder od roku to prawdopodobnie jest wgrany starszy soft. Zmiana oprogramowania rozwiązuje ten problem.
Albo sam jak masz możliwość zaprogramowania albo reklamacja do AVT.
Cyt:
"Re: Nowa wersja softu i nowa wersja dekodera
Na stronie http://kolejki.biz/elektronika.php jest poprawka rozwiązująca problem lekkiego świecenia czerwonego światła. Poprawkę na buczenia silnika może uda się umieścić dziś.

Poprawka likwidująca buczenie silnika znajduje się pod adresem http://kolejki.biz/projekty/DekoderDccA … ega168.zip

Poprawiona obsługa CV24 http://kolejki.biz/projekty/DekoderDccA … ega168.zip "

Tamta strona już nie działa. Spróbuj skontaktować się z r-mik (życzę powodzenia ;) ) lub sprawdź tutaj.

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
361 0 0
Nie szkoda wam kasy na dekoder, który nie w pełni działa i na dodatek są problemy z tym co powinno według autora działać?
No i te "profesjonalne wsparcie" oraz atrakcyjna cena za ... niedopracowany i dopiero rozwijany produkt...;)

Szczerze mówiąc wolę dołożyć parę złoty i kupić nawet najtańszego Lenz'a, który w zakresie deklarowanych funkcji działa pewnie.
A porównywanie tego dekodera do dekoderów firmowych jest trochę śmieszne - to jest zupełnie inny poziom technologii wykonania i co ważniejsze oprogramowania.

emozioni

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
wszystko się zgadza markowe lepsze i 100 procent... droższe . KUPUJESZ TO CÓŚ NIEDOPRACOWANEGO masz frajdę pisania do ludzi i zadawania pytań, być może autor postara się o dopracowanie oprogramowania trzeba wspierać to co nasze a nie nabijać kabzę obcym. A tak wracając do groszy - gdybym miał kasę kupowałbym tabor z dekoderami , a ustawienia robiłbym w serwisie ...

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
361 0 0
Ok, Twoja kasa , Twój wybór, Twój problem. Nie będę Cię przekonywać na siłę.

No i życzę sprawnego kontaktu z autorem (dołączam się tym samym do życzeń Marqus'a :LOL:)

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
513 8 0
Jestem tego samego zdania co PiotrK.
Sam skusiłem się ceną tego dekodera. Ale przy pierwszym uruchomieniu już były problemy. Buczenie silnika, źle działające sterowanie oświetlenia - F0. W jednym kierunku jazdy działało a w drugim kierunku, po wyłączeniu żarzyły cały czas. Błędne mapowanie pozostałych "eFek".
Kontakt z autorem beznadziejny. Nie odpowiadał na swojej stronie, na forum ani na mail'e.
Wystarczy wejść na jego forum i zobaczyć jak odpisuje innym użytkownikom.
Pierwsza wzmianka o tym dekoderze była tutaj 6 marca. Mamy koniec grudnia, i co? Ile razy mieliśmy jakąś informację od autora?
No ale po co jakieś wsparcie techniczne skoro:
... r-mik - narzeka na brak zainteresowania projektem.
Myślę, że jednak warto się zastanowić nad sensem kupowania tego dekodera.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
wszystko się zgadza markowe lepsze i 100 procent, gdybym miał kasę kupowałbym tabor z dekoderami , a ustawienia robiłbym w serwisie ...
To odwieczny problem.
Do remika dzwoniłem 3 razy i 3 razy się dodzwoniłem. Może z jego projektami jest jak z linuksem , potrzeba wsparcia społeczności.
To jest problem komunikacji w obie strony. Można napisać
J
Kontakt z autorem beznadziejny.
Nie szkoda wam kasy na dekoder, który nie w pełni działa
Szczerze mówiąc wolę dołożyć parę złoty i kupić nawet najtańszego Lenz'a, który w zakresie deklarowanych funkcji działa pewnie.
A porównywanie tego dekodera do dekoderów firmowych jest trochę śmieszne - to jest zupełnie inny poziom technologii wykonania i co ważniejsze oprogramowania.
.
A można przeczytać cały cykl artykułów skierowanych do elektroników hobbystów. Tam nigdzie nie jest napisane że jest to najlepszy na świecie produkt a jest to tylko propozycja dla parających się elektroniką. Jeżeli umiecie napisać lepszy soft to poproszę i natychmiast wymienię na niego ten w dekoderze.
Mozna a nawet trzeba napisać o problemach ale wydaje mi się , że to co jest w kupowanym opakowaniu odpowiada opisowi i na szczęście można wybrać sobie inny produkt np zimo do którego jest dołączona instrukcja po niemiecku i nic z niej nie można zrozumieć. Albo można mieć pretensje o to że dekoder firmowy wymaga co najmniej 8 klawiszy a w myszy roco są tylko 4 . Tak, produkują dekodery nie obsługiwane przez LM. To skandal i powinno sie tego zabronić.
Z drugiej strony "wina" remika jest taka , że rozpoczyna projekt i traci dla niego zainteresowanie. Jeżeli produkt jest sprzedawany to albo udziela się pełnego wsparcia albo zaznacza się przy sprzedaży kompletny brak takowego.
Pomysł dekodera jest ciekawy i szkoda że zniknie.

emozioni

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dany - absolutny szacun wyłożyłeś esencję modelarstwa. Swego czasu od pana L. Lewińskiego usłyszałem, że modelarstwo nie polega na kupowaniu czegoś gotowego za duże pieniądze i montowaniu , a na korzystaniu z tego co nas otacza i adaptowaniu tego do modeli. Włożenie trochę wysiłku i poszukaniu oszczędności choćby w rzeczach, które nam sprawiają problem z wykonaniem...
Ja również żałuję, że ciekawy pomysł dekodera znika z zainteresowania autora...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 1
K
Dla początkujących 4