Dostawca darmowego i otwartego oprogramowania oraz projektów sprzętu DCC-EX Model Railroading
Chciałbym przedstawić Wam EX-CommandStation - nowoczesną centralę DCC, którą zbudowałem w wersji opartej na ESP32 i Arduino Motor Shield. To w pełni funkcjonalna, open-source'owa centrala DCC, która nie ustępuje możliwościami innym, kosztującymi kilkukrotnie więcej rozwiązaniom .
Zbudowałem jednostkę używając następujących elementów:
Kluczowe parametry:
Dlaczego warto?
Zainteresowany? Pisz na PW. Wszystkie jednostki są testowane przed wysyłką: sprawdzam działanie DCC, WiFi, wyświetlacza, ochrony oraz obsługę lokomotyw.
Chciałbym przedstawić Wam EX-CommandStation - nowoczesną centralę DCC, którą zbudowałem w wersji opartej na ESP32 i Arduino Motor Shield. To w pełni funkcjonalna, open-source'owa centrala DCC, która nie ustępuje możliwościami innym, kosztującymi kilkukrotnie więcej rozwiązaniom .
Zbudowałem jednostkę używając następujących elementów:
- Moduł ESP32-WROOM-32 zamontowany na płytce o formacie UNO ze złączami typu UNO R3
- Moduł sterowania Arduino Motor Shield REV3 z wbudowaną ochroną przed zwarciem, przeciążeniem prądu i napięcia
- Wyświetlacz OLED 1.3"
- Oprogramowanie: Ostatnia stabilna wersja EX-CommandStation, w pełni skonfigurowana do bezpośredniego użycia; wystarczy podłączyć zasilacz i szyny, a urządzenie jest gotowe do pracy.
Kluczowe parametry:
- Maksymalny prąd wyjściowy: 2A ciągły, do 3A krótkotrwały - wystarczy dla większości domowych układów
- Obsługa do 6 lokomotyw jednocześnie
- Programowanie CV na torze programowania i głównym
- WiFi wbudowane - bezprzewodowe sterowanie z telefonu lub tabletu przez popularne, bezpłatne aplikacje jak Engine Driver lub WiThrottle. Można korzystać ze starych telefonów lub tabletów z Androidem/iOS, bez karty SIM
- Możliwość podłączenia bezprzewodowego kontrolera fizycznego, jeśli preferowane jest tradycyjne sterowanie. Ja zbudowałem fizyczny kontroler z 2.42-calowym wyświetlaczem OLED, pokrętłem i przyciskiem “Awaryjny Stop” oraz 2000mAh akumulatorem ładowanym przez port USB C
- Cena - ułamek kosztu komercyjnych central
- Gotowe do użycia - zaprogramowane i przetestowane
- Nowoczesność - sterowanie przez WiFi bez dodatkowych modułów/przewodów
- Wsparcie - światowa społeczność + pomoc po polsku
- Początkujących - prosta obsługa, wszystko działa "out of box"
- Zaawansowanych - pełna konfigurowalność i możliwość rozbudowy
Zainteresowany? Pisz na PW. Wszystkie jednostki są testowane przed wysyłką: sprawdzam działanie DCC, WiFi, wyświetlacza, ochrony oraz obsługę lokomotyw.
-
2
-
1
-
1
- Pokaż wszystkie