• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Centrala DCC Wi-Fi EX-CommandStation

Szwagier

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Dostawca darmowego i otwartego oprogramowania oraz projektów sprzętu DCC-EX Model Railroading

Chciałbym przedstawić Wam EX-CommandStation - nowoczesną centralę DCC, którą zbudowałem w wersji opartej na ESP32 i Arduino Motor Shield. To w pełni funkcjonalna, open-source'owa centrala DCC, która nie ustępuje możliwościami innym, kosztującymi kilkukrotnie więcej rozwiązaniom .
Zbudowałem jednostkę używając następujących elementów:
  • Moduł ESP32-WROOM-32 zamontowany na płytce o formacie UNO ze złączami typu UNO R3
  • Moduł sterowania Arduino Motor Shield REV3 z wbudowaną ochroną przed zwarciem, przeciążeniem prądu i napięcia
  • Wyświetlacz OLED 1.3"
  • Oprogramowanie: Ostatnia stabilna wersja EX-CommandStation, w pełni skonfigurowana do bezpośredniego użycia; wystarczy podłączyć zasilacz i szyny, a urządzenie jest gotowe do pracy.
DCC_1.jpg DCC_2.jpg DCC_3.jpg

Kluczowe parametry:
  • Maksymalny prąd wyjściowy: 2A ciągły, do 3A krótkotrwały - wystarczy dla większości domowych układów
  • Obsługa do 6 lokomotyw jednocześnie
  • Programowanie CV na torze programowania i głównym
  • WiFi wbudowane - bezprzewodowe sterowanie z telefonu lub tabletu przez popularne, bezpłatne aplikacje jak Engine Driver lub WiThrottle. Można korzystać ze starych telefonów lub tabletów z Androidem/iOS, bez karty SIM
Phones.jpg
  • Możliwość podłączenia bezprzewodowego kontrolera fizycznego, jeśli preferowane jest tradycyjne sterowanie. Ja zbudowałem fizyczny kontroler z 2.42-calowym wyświetlaczem OLED, pokrętłem i przyciskiem “Awaryjny Stop” oraz 2000mAh akumulatorem ładowanym przez port USB C
Kontroler.jpg
Dlaczego warto?
  • Cena - ułamek kosztu komercyjnych central
  • Gotowe do użycia - zaprogramowane i przetestowane
  • Nowoczesność - sterowanie przez WiFi bez dodatkowych modułów/przewodów
  • Wsparcie - światowa społeczność + pomoc po polsku
Dla kogo?
  • Początkujących - prosta obsługa, wszystko działa "out of box"
  • Zaawansowanych - pełna konfigurowalność i możliwość rozbudowy

Zainteresowany? Pisz na PW. Wszystkie jednostki są testowane przed wysyłką: sprawdzam działanie DCC, WiFi, wyświetlacza, ochrony oraz obsługę lokomotyw.

mae

Aktywny użytkownik
Reakcje
660 0 1
Używam takiej centralki którą sobie zbudowałem, działa spoko. Rozumiem, że zasilacz zasilający szyny dalej trzeba podłączać pod motor shield przez zaciski?

W jakiej cenie sprzedałbyś samą obudowę z ekranikiem?

OP
OP
S

Szwagier

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Tak, zasilacz szyn dalej trzeba podłączać pod motor shield przez zaciski.
Moja centralka wykorzystuje ESP32, a u Ciebie widzę Arduino Mega więc obudowa nie będzie pasować (chyba że planujesz zamianę na ESP z WiFi).
Jestes pierwszym który pyta więc ceny promocyjne :):
Obudowa do DCC-EX z ESP32 - 25PLN
Moduł wyświetlacza OLED I2C 1.3 cala - 12PLN
Mogę przygotować obudowę do DCC-EX z Mega - 40PLN

Zmontowana, gotowa do użycia centralka z ESP32 (bezprzewodowe sterowanie z bezpłatnej aplikacji) - 140PLN

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 6
DCC 16
DCC 3
DCC 8
DCC 6