• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Cel, pal! Wielkie działa kolejowe H0

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.032 1 0
http://www.muzeumwp.pl/emwpaedia/dzialo-kolejowe-dora-kal-800-mm.php
http://pl.wikipedia.org/wiki/80_cm_Kanone_5_(Eisenbahn)

Od Dory , od Dory. Chyba że dwa powyższe źródła się mylą.
Sam na nim siedziałem okrakiem i potwierdzam że ma te 80 cm:)

Polecam zobaczyć na własne oczy.
Masz rację. Myliłem się i przepraszam. Do tej pory wiedziałem tylko o pocisku z Karla kalibru 600 mm (moździerza który ostrzeliwał Powstańców w Warszawie) i tym się zasugerowałem.

Phantomiusz

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Trzeba wiedzieć, że Niemcy w chcąc celować swoimi działami kolejowymi wpadli na niezmiernie prosty sposób realizacji tego zagadnienia. (zwróćcie uwagę, na całkiem odmienną konstrukcję dział rosyjskich). Otóż ci pierwsi, ustawiali zmontowane działo na zakręcie (wzmocnionym) i przetaczając je po łuku torowiska uzyskiwali odpowiedni kierunek strzału.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.480 9 0
fakt że byłby to pojazd absolutnie niezniszczalny.
Błędny wniosek. Już sama II wś pokazała, że obie strony konfliktu myliły się w swych założeniach "niezniszczalności". Przykładem może być seria japońskich superpancerników typu YAMATO. Budowane w całkowitej tajemnicy przez wiele lat i będące w tamtym okresie najpotężniejszymi okrętami wojennymi - poszły na dno bardzo szybko.
Tak samo szybko, zniszczone byłoby to niemieckie "cudo na gąsienicach".

Ale ja nie o tym. Zaciekawiła mnie informacja o ostrzale Warszawy w czasie Powstania. Czy są jakieś foty tego konkretnego działa ? Pytanie może bzdurne, ale "miejscowa legenda" głosi, że porzucone działo kolejowe na terenie stacji Ostrów Zachodni - właśnie ten ostrzał prowadziło. Tyle, że za cholerę nie pasuje z tym co tu Kolega Krokodyl zaprezentował.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.032 1 0
... Zaciekawiła mnie informacja o ostrzale Warszawy w czasie Powstania. Czy są jakieś foty tego konkretnego działa ? Pytanie może bzdurne, ale "miejscowa legenda" głosi, że porzucone działo kolejowe na terenie stacji Ostrów Zachodni - właśnie ten ostrzał prowadziło. Tyle, że za cholerę nie pasuje z tym co tu Kolega Krokodyl zaprezentował.
Jeśli się nie mylę ostrzał prowadził moździerz ale o napędzie gąsienicowym o nazwie własnej "Ziu" - chyba - typ Gerat 040. Działo to ocalało i dzisiaj znajduje się w Kubince. Był artykuł o tym w nTW.

OP
OP
K

krokodyl

Gość
Błędny wniosek. Już sama II wś pokazała, że obie strony konfliktu myliły się w swych założeniach "niezniszczalności". Przykładem może być seria japońskich superpancerników typu YAMATO. Budowane w całkowitej tajemnicy przez wiele lat i będące w tamtym okresie najpotężniejszymi okrętami wojennymi - poszły na dno bardzo szybko.
Tak samo szybko, zniszczone byłoby to niemieckie "cudo na gąsienicach".

Ale ja nie o tym. Zaciekawiła mnie informacja o ostrzale Warszawy w czasie Powstania. Czy są jakieś foty tego konkretnego działa ? Pytanie może bzdurne, ale "miejscowa legenda" głosi, że porzucone działo kolejowe na terenie stacji Ostrów Zachodni - właśnie ten ostrzał prowadziło. Tyle, że za cholerę nie pasuje z tym co tu Kolega Krokodyl zaprezentował.
Przecież napisane zostało że było to mniejsze działo.
Użycie Dory w powstaniu to tylko przypuszczenia i to nie sprawdzone.

Pocisk w muzeum znaleziono koło Darłowa- tam gdzie sobie Dora jeździła- raczej nikt do Powstania jej nie transportował.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.480 9 0
Witkom - dzięki za linki. Lektura bardzo pouczająca.
Niestety, nie wyjaśnia do końca wątpliwości związanych z ewentualnym użyciem przez Niemców potężnych dział/działa kolejowego do ostrzału powstańców. Ba, żadne z zamieszczonych tu rysunków/fotek niemieckich dział kolejowych - nie przypomina tego porzuconego w Ostrowie.
To "ostrowskie", osadzono na nitowanej konstrukcji blachownicowej. Dwa szaścioosiowe wózki - ale bez zewnętrznych maźnic i resorów. Kaliber - na moje oko pomiędzy 450 a 500 mm (nie wiem jakiej wysokości jest gościu który sobie fotki na tle armaty "strzelił" ;)). No i długość lufy - za krótka na armatę, za długa na moździerz. Może haubica ? A może legenda - ni jak ma się do tego, co było naprawdę ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.455 552 30
Chyba mało kto się tym tematem interesuje, skoro ostatni wpis był ponad 8 lat temu. :p

Diesant

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 21 2
jak najbardziej. Aż żal, że tak "mało" jest seryjnych modeli stricte wojskowych w naszej ulubionej skali. Taka makieta z rozładunku wojska z całym zapleczem z II WW w H0. ech