• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Cegielnia Żabno

M

Melchior

Gość
Witam, temat ten będzie powolną relacją niewielkiego projektu jakim są dwa moduły (cegielnia + szlak, zgodny z Normą H0e) , przedstawiającą typową polską cegielnie z lat 70 .

Tytułem wstępu pozwolę sobie na zamieszczenie trzech zdjęć przedstawiających preludium tego, co mam zamiar zrobić.

Będę w tym temacie zamieszczał wszystko co się tyczy toru węższego niż szerszy, a więc zapraszam.

P.S. Wiem, iż istniała prawdziwa cegielnia Żabno, lecz ten projekt nie nawiązuje w żadnym stopniu do tamtych wydarzeń ;)

Załączniki

• 246,5 KB Wyświetleń: 3.231
  • 129,9 KB Wyświetleń: 3.233
  • 101,3 KB Wyświetleń: 3.229

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.816 138 3
A już miałem zapytać czy chodzi o Żabno koło Mogilna :)

Co to przedstawionych fotek jak dla mnie obiecujące :)

Czekam na następne fotki :)

OP
OP
M

Melchior

Gość
Dzięki za pierwsze komentarze.

Co do planiku to się powstrzymam, żeby projekt na panewce nie spalił :p

Zamówione profile powinny dojść lada dzień więc będę kontynuować
pracę. Na desce mam też Lyd1 , w wersji statycznej w PCV na podstawie wycinanki GPM.

Pozdrawiam
Melchior

OP
OP
M

Melchior

Gość
Nie dając zginąć tematowi prezentuję fotki powstającego modułu. tematem owego dzieła jest pastwisko z polem rzepakowym (dojdzie potem) przejazdem.

Wiem że tor jest krzywy. To było wykonane w 100% celowo i efekt jest całkiem przyjemny. W końcu to wąski tor.

Załączniki

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Ładnie się zapowiada. Najbardziej podobają mi się fotki PC110095 i PC110096. Dobrze, że pomyślałeś o tych krzywiznach na torze, na kolejkach cegielnianych to standard. Inwestuj w H0e, trzymam kciuki i życzę powodzenia przy dalszych pracach.

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
19 0 0
Pamiętaj Melchior, że w odległości 10cm od krańca segmentu tor powinien być prosty. W przeciwnym razie lekki tabor i wagony dwuosiowe będą się wykolejać.
Powodzenia w pracach!

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.971 8 0
Tylko pogratulować :!:
Raz, że kolejna osoba buduje "znormalizowane" skrzynki H0e, dwa, że ładnie to wygląda :D

Jeszcze taka mała sugestia z mojej strony - skoro odtwarzasz kolejkę cegielnianą, spróbuj na kolejnych skrzynkach (bo na tych pewnie już nie dasz rady) rozsunąć podkłady. Większe odstępy sprawią, że tor jeszcze bardziej będzie przypominał "prowizorkę".
Nie wiem, czy jest jeszcze w ofercie Roco tor H0e (flex) z krzywymi podkładami - ten był produkowany właśnie z myślą o takich kolejkach, jaką budujesz.

Tak czy inaczej - życzę wytrwałości.

PULMAN

Znany użytkownik
Reakcje
32 0 0
Sorka ze nie w temacie Melchior ale po rozmowie z Chudym dowiedziałem sie ze Sosnowiec jest zajęty przez skalę TT i N. Nie wiem dlaczego H0 odpadło. :cry:
Ale mam nadzieję ze cos moze sie jeszcze będzie dało zmienic :|

OP
OP
M

Melchior

Gość
Nie bój się, na H0 zostawimy sobie salę 38 :p , zresztą dla jednej jednej skrzyneczki to miejsce wszędzie się znajdzie.

P.S. Pomysł z 38 nie jest zły. To takie klimatyczne miejsce...

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Re: Part III

Ladniutko to wyglada :D Chyba srodek lata....taki leniwy dzien !! Fajny klimacik ! Ale i fajny plotek !!! :LOL: Skąd taki ??? Moze jakies namiary?? :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 7
Buduję makietę 46