• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

By szyny lepiej przewodziły

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
hugwa napisał(a):
Znamienne, że w tej - durnej skądinąd - dyskusji najwięcej do powiedzenia na obronę szlifowania mają dzieci i teoretycy.
hugwa- pozwolisz wrzucić moje 5 groszy ;)
polecam teoretykom

http://parowozik.net/product_info.php?i ... dd69545a6f

mam takie dwa wagony i tory roco 2,1mm są jak powinny być i świetnie przewodzą prąd.
A przejażdżka składu czyszczącego to czysta przyjemność ;)

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
WM-MODEL napisał(a):
http://www.lux-modellbau.de/html_uk/gleis_vh.htm

:D
moje pytanie jest takie........ czy ta technika czyszczenia torów nie pościera farby z pomalowanych torów ???
Tory na wideo nie są spatynowane tylko fabrycznie się błyszczą

Lucjanek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
a u mnie tory od 25 lat są czyszczone suchą szmatką o porowatości 200000 i nie zauważyłem ani zużycia ani problemów w przewodzeniu . według teori jakie niektórzy prezentują koła lokomotyw też możnaby "polerować" papierem ściernym , najlepiej dla radochy odwrócić ją do góry nogami ,przystawic papier i się bawić pokrętłem od zasilacza.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
LUKASZdiy napisał(a):
2200 to papier ktorym mozesz lakiier wypolerowac
Pleciesz.
Gdyby tak było to nie doczyściłbys szyn tylko zapolerował syfiliszczyk.
Jeśli czyści brud - nie wypoleruje lakieru.

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
349 1 0
Lakiernicy samochodowi to używają papieru nawet i 800-1000... a potem pastę polerską.
Czymś co zawiera ziarna ścierne twardsze niż obrabiany materiał można tenże materiał jedynie mniej lub bardziej zmatowić. A żeby wypolerować do połysku potrzeba ścierniwa bardziej miękkiego. Każdy kiedyś pewnie polerował szkiełko zegarka, zwykle zrobione z PMMA (plexiglas) czy innego tworzywa. I na pewno nie robił tego proszkiem do szorowania na bazie krzemionki (nawet i koloidalnej) tylko pastą do zębów na bazie kredy czy węglanu magnezu. Wpiszcie sobie w google "skala Mohsa"...
Chcesz mieć lustrzane szyny - poleruj samym filcem na sucho po umyciu izopropanolem.
Izopropanol to nie - jak twierdzą niektórzy - odmiana spirytusu etylowego (pitnego) a alkohol izopropylowy. Największą zaletą jest brak w nim wody i fuzli (które destylowany etanol ma zawsze), przez co odparowuje bez śladów. Do kupienia w każdym sklepie dla elektroników (cleanser IPA, kontakt WL czy jak tam zwał). Około 16 zł/litr, albo 5 zł/100g.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 10
Buduję makietę 6