• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

By szyny lepiej przewodziły

deus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich. Czy istnieje jakiś środek którym smaruje się szyny żeby lepiej przewodziły prąd :?: Macie na to jakieś patenty? Pytanie może i głupie ,ale ja się dopiero wszystkiego ucze :razz:

OP
OP
deus

deus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyszczenie to swoją drogą. Preparat Kontakt S też służy do czyszczenia szyn ,a żeby wszystko było wyczyszczone jak należy po wszystkim można użyć preparatu Kontakt U który spłukuje resztki ustrojstwa rozpuszczone przez preparat Kontakt S.
Ale mi chodzi raczej o jakiś środek tworzący powłokę na szynach. :razz:

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
359 17 0
Żadnego przecierania papierem ściernym! Wtedy robią się rysy (co z tego, że mikro) w których gromadzi się brud.
Jedyna metoda na dobre przewodzenie prądu to utrzymywanie torowiska i kół taboru w czystości. Benzyna ekstrakcyjna, szmata i jechane. Na imprezach modularzy tory czyści się co najmniej raz dziennie!

Reakcje
0 0 0
Ale co tu dużo pisać .
Aby szyny lepiej przewodziły muszą być czyste i już .
Nie należy stosować żadnych ściernych metod bo uszkadzają strukturę szyny - kostka też nawet ta najspecjalniejsza .
Należy stosować płyny rozpuszczające bród i potem zmywające bród .
Koniec kropka i już .

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
349 1 0
Tylko nie żadne "kontakty"!!! Ze styków przekaźnika je wypłukasz izopropanolem, z torów nie - wsiąknie w podsypkę i będzie żarł szyny od spodu. Nie mówiąc już o tym, że ten "kontakt 61" (niebieski) który ma służyć do zabezpieczania styków zawiera lekki olej. To co dobre dla potencjometru - może spaskudzić tory.
Trafiają do mnie urządzenia potraktowane "kontaktem 60" i nie wypłukane "kontaktem WL" - HORROR!!!
Papier ścierny, nawet najdrobniejszy - to zawsze mat. Potem jednak trzeba by popolerować jakimś filcem - bez pasty polerskiej, bo to pewnie opaskudzi szyny.

Reakcje
0 0 0
Czesław Turko napisał(a):
dlaczego jakoś tej czynności na imprezie nie można dostrzec
w Pradze na fremo jazdach eNkowych (Niestety nie byłem ale koledzy opowiadali ) był pewien Niemiec który nie dawał się dotknąć do szyn na swoich modułach nikomu , sam je czyścił bez żadnej "szorowaniny" tylko płynami i było super - czystość to podstawa .

robertjanczak

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panowie, czyzby nikta z panow nie bawil sie w czyszczenie glowic , najpierw magnetofonow ,potem VHS itd. Mozliwe ,ze kazdy..., ale jak przypuszczam nikt poza normalny spirytus nie byl siegnal, co moim skromnym zdaniem bylo i jest czyszczeniem na zasadzie :spiryt materia czysta, ale nie do konca i nie tedy droga.
Moze w tematach modelarstwa jestem expertem w maszynach latajacych /kolejki to ostatni pomysl dla syna i powrot do zauroczenia z lat dziecinstwa na Pikowskich Ho i TT/, ale jezeli chodzi czyszczenie na poziomie to polecam z cala gwarancja IZOPROPANOL. Powiedzialby ktos, ze koniec koncow to pochodny spirtu, ale nie i nie do konca ,zwlaszcz na torowiskach patynowanych /postarzanych przez malowanie lub inne techniki/ Izopropanol jest fenomenalnym srodkiem czyszczacym, ktory za sprawa szybkego odparowywania jest idealny, a wlasciwosci czyszczace przewyzszaja inne "czysciki"----zrodzi sie pytanie gdzie to zdobyc ?--proponuje zapytac w aptekach lub sklepach chemicznych :razz:

robertjanczak

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Do czyszczenia eleentow elektroniczno-elektrycznych polecam "CRC Contakt Cleaner"
Jedyne o czym nalezy pamietac to latwopalnosc produktu.
Jeszcze jedno IZOPRPANOL jako rozpuszczalnik ma wlasnosci podobne do wody, ...widzialem posty w ,ktorych mowi sie o wlasciwosciach zracych-bzdura :D
Nastepnie w gamie CRC mamy srodki dialektryczne ,ktore sa wspaniale w czyszczeniu, ale posiadaja wlasciwosci srodkow oleistych jak te co ,to pomagaja w odkrecaniu srobek, z tymi uwaga- cacuch do czyszzenia mechanizmow ,ktore przewodza prad-jak nazwa wskazuje nie sa przeodnikami, ale niestety posiadaja wlasciwosci rozpuszczania.

K

KiersNo

Gość
Twardy napisał(a):
Czesław Turko napisał(a):
dlaczego jakoś tej czynności na imprezie nie można dostrzec
w Pradze na fremo jazdach eNkowych (Niestety nie byłem ale koledzy opowiadali ) był pewien Niemiec który nie dawał się dotknąć do szyn na swoich modułach nikomu , sam je czyścił bez żadnej "szorowaniny" tylko płynami i było super - czystość to podstawa .
To był Dirk.
Nie tylko w Pradze bronił swoich modułów od przeróżnych , gąbek , kostek czy innych materiałów ścierno czyszczący. W Hanau było to samo :D
Sprawdziłem czyn on tam te wszystkie tory czyści i :D bardziej bym to wypił niż tym czyścił. Ów tajemniczym płynem okazał sie zwykły spirytus.

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
KiersNo, ja tez dlugo walczylem z zabrudzeniami papierki scierne inne chemikalia

najlepszm sposobem na unikniecie zabrudzen bylo skonstruowanie zwyklego wagonika ktory pod spodem ma przyczepiony kawalek filcu dobrze dociazony 250 gram namaczam filc benzyna ekstrakcyjna lub spirytusem i raz na trzy dni po kilka okrazen i problem zniknał!!!

filc wymieniam regularnie co tydzien bo jest na rzepach i po problemie

ps
jakis czas widzialem u znajomego sklad skaldajacy sie z trzech wagonow byłem w szoku

Pierwszy wagon to odkurzacz zbieracjacy zabrudzenia stale, nie pytajcie mnie jak to działało wygladalo to jak jakies obracajace sie szczoteczki ustawione pod katek pod wagonem

Drugi wagon wykonany z szyn polutowanych w rame mial obracajacy sie w przeciwnym kierunku walec z papierem 2200

Trzeci identyczny walec ale z filcem

najlepsze ze ciagneły to 3 loki

Załączniki

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
TrinonH0 napisał(a):
Szynie nie powinno się nic stać, a brud zejdzie
Formalnie nic się nie stanie. Brud zejdzie, i owszem. Ale powierzchnia szyny będzie zmatowiona.
Pomyśl dlaczego.
I spróbuj wydedukować jaki wpływ ma to na ponowne korodowanie podczas przepływu prądu na styku szyna-koło.
Ci którzy chcą, niech sobie szlifują. Haziobrowcy wielkiej różnicy nie odczują, bo tabor jest ciężki.
Zwłaszcza że mało jest osób które będą prowadzić obserwacje czasu czyszczenia na module szlifowanym i na takim, gdzie czyści się tor tylko spirytusem.

Znamienne, że w tej - durnej skądinąd - dyskusji najwięcej do powiedzenia na obronę szlifowania mają dzieci i teoretycy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 10
Buduję makietę 6