• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja BVB/BVG Berlin - Irokez46

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.410 47 0
A teraz nieco dziegciu w całej beczce z Ikarusami Brekiny.
Od pewnego czasu zauważyłem że w Ikarusach berlińskich Brekina nie maluje metalowych listew na przodzie pod wycieraczkami.
Byłem na to przygotowany czekając i na te dwa modele, jednak jak mocno byłem zdziwiony gdy okazało się że w białej 280-ce nie pomalowali nawet bocznych listew na srebrno. Znaczy pomalowali tylko jedną pod oknami za przegubem a reszta tych długich jak i krótkich przy wszystkich klapach pozostała biała. Zastanawiam się czy to efekt niedorobionych modeli bez większej kontroli jakości czy może kolejna firma zaczyna oszczędzać na detalach. Trochę szkoda że cena pozostaje ta sama a jakość zaczyna spadać. Na szczęście ja jestem w stanie zrobić sobie to sam, no ale nie każdy musi to potrafić.

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.089 108 2
Od pewnego czasu zauważyłem że w Ikarusach berlińskich Brekina nie maluje metalowych listew na przodzie pod wycieraczkami.
Byłem na to przygotowany czekając i na te dwa modele, jednak jak mocno byłem zdziwiony gdy okazało się że w białej 280-ce nie pomalowali nawet bocznych listew na srebrno. Znaczy pomalowali tylko jedną pod oknami za przegubem a reszta tych długich jak i krótkich przy wszystkich klapach pozostała biała. Zastanawiam się czy to efekt niedorobionych modeli bez większej kontroli jakości czy może kolejna firma zaczyna oszczędzać na detalach. Trochę szkoda że cena pozostaje ta sama a jakość zaczyna spadać. Na szczęście ja jestem w stanie zrobić sobie to sam, no ale nie każdy musi to potrafić.
Przy dzisiejszych cenach modeli, każda taka niedoróbka moim zdaniem jest nie do przyjęcia i zakrawa na walenie w ch.. w podejściu do klienta.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 23 0
(...) w białej 280-ce nie pomalowali nawet bocznych listew na srebrno. Znaczy pomalowali tylko jedną pod oknami za przegubem a reszta tych długich jak i krótkich przy wszystkich klapach pozostała biała. Zastanawiam się czy to efekt niedorobionych modeli bez większej kontroli jakości czy może kolejna firma zaczyna oszczędzać na detalach. ...
Pytanie: jak było w oryginale? Czy są znane zdjęcia oryginałów tych konkretnych egzemplarzy, które odwzorowała Brekina i z nich wynika, że listwy powinny być / być pomalowane?
Z tymi listwami z przodu to było tak, że pod koniec lat 80. producent przestał je instalować, więc już z fabryki autobusy przychodziły bez nich. Np. poznański historyczny Ikarus 280 (nr 1545) nie ma tej listwy dlatego, że nigdy jej nie miał. Tak samo mogło być z Ikarusami berlińskimi, pochodzącymi z końcówki produkcji.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.137 68 0
Pomimo wpadek jakościowych autobusy prezentują się pięknie, tak jak tu Arek wcześniej napisał,najlepiej dotrzeć do fotek oryginału, w przypadku
ikarusów w służbie BVG studiując dane z TWB to dosyć szybko się ich pozbywano na wschód Europy a ze zdjęć które znam to ta listwa wcale nie jest normą. Ponadto z uwagi na kształt okien uchylnych znanych również i z naszych 280.26 model brekiny odwzorowuje drugą serię produkcyjną
typu 280.02 która powstała początkiem lat osiemdziesiątych i trafiła również do Polski, w tym wypadku model nie powinien mieć tylniej
klapy, która jest charakterystyczna dla pierwszych lat produkcji, ale w tym wypadku powinny być małe ramki, chociaż i w trakcie tej produkcji
tej klapy się pozbyto.
Dołączam Ci zdjęcia dwóch BVG bez listwy, oraz lubelskiego 280.02 rocznik 81/82, bo takie właśnie w stanie fabrycznym trafiły do kilku polskich miast ;)
Screenshot 2022-04-18 at 17-31-00 BVG 5687 (Ikarus 280.02 ex BVB 404 687-4 1990 IK 280_90).png
Screenshot 2022-12-10 at 14-13-53 Deutsche Fotothek.png
ik28002lub.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 92