• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budowa modeli lokomotyw od podstaw (1:87)

Slash

Aktywny użytkownik
Reakcje
70 0 0
Witam,

Poszukuję wiedzy na temat budowy modeli lokomotyw od podstaw w skali H0. Jestem modelarzem, lecz nie kolejowym, dla tego większość technik modelarskich jest mi dobrze znana. Natomiast dosyć obca jest mi mechaniczna i elektroniczna strona modelarstwa kolejowego. Moja przygoda z koleją w skali H0 zakończyła się dość dawno na prostych zestawach Piko i Lima z napędem analogowym (o ile się orientuję ;) ). Brak mi całkowicie wiedzy o dekoderach, silnikach, przełożeniach napędu itd. Być może są dostępne jakieś szersze opracowania na ten temat albo relacje z takiej budowy?

OP
OP
S

Slash

Aktywny użytkownik
Reakcje
70 0 0
Koledzy pewnie milczą, bo ciężko skompresować wieloletnie doświadczenie w poście lub kilku. Trochę poprzeglądałem forum i widzę, że sytuacji budowy modelu prawie od podstaw albo w oparciu o jakiś zestaw nie brakuje.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.937 32 2
Witaj Slash,
jak już sam zauważyłeś jest trochę tematów i relacji z budowy modeli od podstaw. Sam buduję takie modele i jeśli miałbyś jakieś pytania czy problemy do rozwiązania to w miarę możliwości chętnie coś doradzę. W zasadzie nie ma jednej recepty na budowę takiego modelu, co lokomotywa czy wagon to inna koncepcja może być. Wybierz model który chcesz zbudować, opisz tu na forum, to myślę że wielu kolegów przyłączy się do dyskusji, bo to fajna zabawa tworzyć coś od podstaw. Jeśli chodzi o mechanikę to są już sprawdzone rozwiązania, np. przeniesienie napędu na wózki jezdne za pomocą wałka kardana, wcześniej stosowano jakieś wężyki silikonowe, sprężynki ale to już przeszłość. Elektronika to też nie jest jakiś problem wielki, są już sprawdzone układy do zasilania oświetlenia z wszystkimi kombinacjami PKP, światełka manewrowe itp i jak podłączyć dekoder.