• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budowa makiety - pol1techn1k

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Unikałbym łuków R2 i R1. Mój tabor czasami na łukach R3 potrafi się wykoleić ( wagony )
Paradoksalnie dotyczy to krótkich wagonów. Natomiast dłuższe nawet na łukach R3 wyglądają nienaturalnie.

OP
OP
pol1techn1k

pol1techn1k

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Z racji że nikt się nie odważył, ja się odważam opublikować moje poczynania:
Wszystko jeszcze nie jest na flexach ale będzie chwilka to pozmieniam.

Czekam na opinie.

Załączniki

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Wg mnie plan jest troche nudny. Może ma możliwość komplikacji ale:
a) brak rzeźby terenu, jakiejś górki i tunelu, czy coś.
b) ten plan jest za monotonny. Same owale i proste w środku. A co gorsza plan jest symetryczny :|

OP
OP
pol1techn1k

pol1techn1k

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Paparazzi 97 napisał(a):
Wg mnie plan jest troche nudny. Może ma możliwość komplikacji ale:
a) brak rzeźby terenu, jakiejś górki i tunelu, czy coś.
b) ten plan jest za monotonny. Same owale i proste w środku. A co gorsza plan jest symetryczny :|
Rzeźba terenu jest, tylko na tak dużej makiecie tego po prostu nie widać, Znaczy nie ma górek wzniesień naturalnych bo nie ma takiej opcji w tym programie. Co do symetryczności, to może doradzisz jakieś rozwiązanie. Czekam na odpowiedzi.

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
A co będzie jak na środku makiety wykolei się jakiś wagon?
Jak chcesz tam sięgnąć? Przecież to 5x8 m... :roll:
Może zostaw otwór w środku i puść tory tylko dookoła?

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Witam!
Masz bardzo dużą powierzchnie do zabudowy, a układy, które przedstawiasz są mało ciekawe. Dysponując taką powierzchnią pokusił bym się makietą w kształcie U taką jak ta viewtopic.php?f=43&t=3156 . Podsyłam Ci również linki do innych makiet, według mnie każda posiada coś ciekawego, przykładem bardzo fajnego układu jest makieta Archico.
viewtopic.php?f=43&t=673
viewtopic.php?f=43&t=153
viewtopic.php?f=43&t=4855
viewtopic.php?f=43&t=4855
viewtopic.php?f=43&t=7753
viewtopic.php?f=43&t=1329
viewtopic.php?f=43&t=4156
viewtopic.php?f=43&t=1934

Jest to tylko kilka z tortów. W przypadku tak dużej powierzchni warto byłoby zaadaptować jaką prawdziwą stacje, umieścić pare zakładów.

Pozdrawiam

OP
OP
pol1techn1k

pol1techn1k

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja wziąłem się za lekturę książki piko, jak by ktoś chciał mogę odskanować w wolnym czasie (całość po 8 lipca) Pojedyncze strony bez problemu od ręki

OP
OP
pol1techn1k

pol1techn1k

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No więc namową wielu (dzięki za wszystkie PW) oraz osobiste konsultacje postanowiłem wykorzystać to co mam, czyli sporą powierzchnię i zrobić moduły, dzięki którym lepiej będzie się to wszystko oglądać, w przypadku wykolejenia się taboru łatwiej będzie zebrać rozbitka, i w obecnym kształcie ma to wyglądać następująco. 4 makiety 4x2,5 (czyli uzyskam wymarzoną powierzchnię) od siebie oddalone jako 4 moduły. Połączone kolejnymi małymi już modułami np. 0,5 x 3-5 metrów. Tak jak by 4 miejscowości, oddalone od siebie, na różnych poziomach. Pierwszy moduł - ten który zostanie wykorzystany do pracy dyplomowej będzie stosunkowo prosty. Ze względu na fakt projektowanego sterownika DCC który musi spełnić określone kryteria, tak że najpierw powstanie sam tor, sterownik, dopiero później zabudowa.
Jeżeli mogę prosić o jakiś kontakt z kimś kto posiada dcc i jakie są jego możliwości byłbym wdzięczny, chętnie przyjadę w lipcu zobaczyć jak spisuje się ów cudo (oczywiście jeśli możecie - nic na siłę). Jestem z Łodzi, tak więc nie będę jechał przez cała Polskę, gdybym miał jechać np. do Szczecina.

Proszę o opinie co sądzicie o tym module, ten moduł ma być ściśle przemysłowo-fabryczny tak więc duży dworzec bo dużo ludu tu mieszka. Taka Łódź Fabryczna (która ma zniknąć a to w gruncie rzeczy taki ładny dworzec). Będzie osobny moduł kopalniano-hutniczy - takie niby Katowice.

Załączniki

Reakcje
1 0 0
Ja bym puścił szlak dwutorowy środkiem modułu i tam zrobił dworzec, a górą i dołem można umiejscowić jakieś dwa zakłady przemysłowe. Poza tym odstępy peronowe możesz robić co drugi tor. Zaoszczędzisz trochę miejsca i będzie to wyglądało bardziej naturalnie. Ale poczekajmy na opinie bardziej doświadczonych.

Pozdrawiam
ShadowmeN

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Ja bym koledze radził zrobić na dole linię dwutorową od dworca do dworca, ponieważ na jednej linii kumulują się składy z dworca, bocznicy i jeszcze mijanki u góry. Dałoby to także możliwość puszczenia 2składów niezależnie :D
Odstę peronowy zrobiłbym co drugi tor ale, za to np. szerszy :D