• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Manufaktura Budowa EP09

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
Model zapowiada się bardzo obiecująco.
Mam takie pytanie.
Czy masz w planach model dziewiątki, ale z tym prostokątem przy reflektorach?
Były to dziewiątki od numeru inwentarzowego 038 do 047.
Życzę powodzenia w tworzeniu modelu aż do jego efektu końcowego.

Pozdrawiam

OP
OP
M

Michał Lok

Znany użytkownik
Reakcje
892 2 0
Wiosna coraz bliżej, czas kończyć z modelarstwem. EP09 skończona.
Z kolekcji Ostbahn Modele Kolejowe, mam już WM-15A, SM31 i EP09. Czeka jeszcze do złożenia SP32.
Takie miałem postanowienie by sprawdzić jakość tych zestawów. Oceniać nie będę, dla mnie to poligon doświadczalny.
Pozdrawiam

Załączniki

Przemekk

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
436 0 0
Rewelacyjnie i czysto zrobiona, gratuluję!

Czy kolega mógłby napisać co przerobił/poprawił, może to przekona do zakupu i prób innych forumowiczów ;)

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.468 23 0
Budując model elektrowozu serii EP09, warto zwrócić uwagę na odwzorowanie charakterystycznego przesunięcia krawędzi pudła względem ramy, na przednich skosach lokomotywy.

ALA_2022_04a.jpg

ALA_2022_04b.jpg

OP
OP
M

Michał Lok

Znany użytkownik
Reakcje
892 2 0
Czy od środka usztywniłeś czymś te blache?
W zestawie są dwa wzmocnienia, po jednym na burtę, które się profiluje w ceownik. Ten ceownik ma otwory do przykręcenia ramy podwozia.
Po przylutowaniu, wzmacnia to obudowę, na tyle, że jest ok. Gorzej jest z ramą. Rama to dwie blaszki. Po zlutowaniu i tak jest lipa. Ja wzmocniłem całość blachą miedzianą o grubości 2mm. Jako napęd wstawiłem wózki i silnik od BR219 Roco. Całość dociążyłem ołowiem.
Czy kolega mógłby napisać co przerobił/poprawił, może to przekona do zakupu i prób innych forumowiczów
Jeżeli chodzi o przeróbki to w zasadzie nic. Kupujesz blachę, na której jest to co jest, tego się nie przerabia. Generalnie jeżeli chodzi o ten "zestaw" , to ten wypust nie jest zestawem. Żeby złożyć taki model, który jeździ świeci i ma to co powinien mieć to potrzeba jeszcze wielu elementów.
Już kiedyś, przy budowie SM31, pisałem, że te zestawy są bardzo ubogie a czasem brakuje pewnych detali.
W przypadku EP09 dodatkowo należy uwzględnić:
- napęd
- odpowiedniej wielkości koła
- kalkomanie
- zderzaki
- wycieraczki
- kinematyka lub gniazda sprzęgu
- oświetlenie (tulejki pod wkłady, wkłady lamp)
- pantografy
- izolatory
Całość jeszcze trzeba pomalować i polakierować. I co ważne nie ma żadnej instrukcji. Złożyłem już kilka modeli z zestawów fototrawionych innych producentów. Te są naprawdę słabe. Trzeba wiedzieć, że tu elementy nie mają żadnych "suchych połączeń" myślę tu o tym, żeby zanim zlutujesz można było dane elementy dopasować przez wprowadzenie np. w otwór/gniazdo/znacznik itp., tu dokładasz i lutujesz. Nie przekonuję nikogo do zakupu bo nie oto chodzi, pokazuję tylko, że można zbudować model z tych zestawów. Żałuję tylko, że na rynku nie ma innych, lepszych.
Pozdrawiam

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.817 179 15
To prawda, słabo widać na tych fotkach gotowego modelu, ale przesunięcia są.

Świetna robota, pomimo braku instrukcji, pewnych braków wyposażenia, uproszczenia konstrukcji ....... widać, że jak się chce, jak się nie marudzi, itd .... to można zrobić fajny model.

Gratuluję ...... autor tego modelu, czyli Krzysiu Błoszyk i Grześ Siódym ....zapewne byli by dumni, że da się z tych blach jednak coś zrobić :)

Rokstedi

Znany użytkownik
PGMK
Reakcje
2.042 0 0
Każdy modelarz ma jakąś filozofię budowy swoich miniatur. Michał tworzy piękne modele od podstaw, rozwiązuje problematykę napędu i elektroniki. Przedstawiony tu model pomimo skromniejszego odwzorowania detali prezentuje się znakomicie na co zwrócił uwagę Przemekk "Rewelacyjnie i czysto zrobiona, gratuluję!", podpisuję się pod słowami kolegi. Świadoma rezygnacja z mozolnego odtwarzania drobnego wyposażenia ma tę zaletę, że zapewne w niedalekiej przyszłości będziemy mieli możliwość śledzenia narodzin kolejnego modelu, a prezentowaną tu "dziewiątką" można będzie sycić oczy na makietach. Podziwiam sprawność w tworzenia rozwiązań i budowy skomplikowanego układu jakim jest działający model. Dobra robota !

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
Czy dziewiątka ma już napęd?
Czy planujesz dziewiątkę z wyższym numerem inwentarzowym? np 046. Chodzi mi o ta która miała jeszcze prostokąt na czołach.

OP
OP
M

Michał Lok

Znany użytkownik
Reakcje
892 2 0
Czy dziewiątka ma już napęd?
Tak jak pisałem, model ma napęd od BR219 Roco. Nigdy nie buduję modelu bez napędu. Co do elektroniki to różnie. Mam jeszcze wiele modeli, które nie posiadają dekodera. Ten model ma dekoder Zimo ale bez dźwięku. Oświetlenie tylne na F1/F2.
zapewne w niedalekiej przyszłości będziemy mieli możliwość śledzenia narodzin kolejnego modelu
To prawda Piotrze, mam coś takiego, że wyzwaniem dla mnie jest budowa następnego modelu, który czeka w kolejce niż dopieszczanie detali. Oczywiście uwzględniam wszystkie detale, które w tej skali powinny być widoczne.
Dziękuję za gratulacje.
Pozdrawiam

Załączniki