Czy od środka usztywniłeś czymś te blache?
W zestawie są dwa wzmocnienia, po jednym na burtę, które się profiluje w ceownik. Ten ceownik ma otwory do przykręcenia ramy podwozia.
Po przylutowaniu, wzmacnia to obudowę, na tyle, że jest ok. Gorzej jest z ramą. Rama to dwie blaszki. Po zlutowaniu i tak jest lipa. Ja wzmocniłem całość blachą miedzianą o grubości 2mm. Jako napęd wstawiłem wózki i silnik od BR219 Roco. Całość dociążyłem ołowiem.
Czy kolega mógłby napisać co przerobił/poprawił, może to przekona do zakupu i prób innych forumowiczów
Jeżeli chodzi o przeróbki to w zasadzie nic. Kupujesz blachę, na której jest to co jest, tego się nie przerabia. Generalnie jeżeli chodzi o ten "zestaw" , to ten wypust nie jest zestawem. Żeby złożyć taki model, który jeździ świeci i ma to co powinien mieć to potrzeba jeszcze wielu elementów.
Już kiedyś, przy budowie SM31, pisałem, że te zestawy są bardzo ubogie a czasem brakuje pewnych detali.
W przypadku EP09 dodatkowo należy uwzględnić:
- napęd
- odpowiedniej wielkości koła
- kalkomanie
- zderzaki
- wycieraczki
- kinematyka lub gniazda sprzęgu
- oświetlenie (tulejki pod wkłady, wkłady lamp)
- pantografy
- izolatory
Całość jeszcze trzeba pomalować i polakierować. I co ważne nie ma żadnej instrukcji. Złożyłem już kilka modeli z zestawów fototrawionych innych producentów. Te są naprawdę słabe. Trzeba wiedzieć, że tu elementy nie mają żadnych "suchych połączeń" myślę tu o tym, żeby zanim zlutujesz można było dane elementy dopasować przez wprowadzenie np. w otwór/gniazdo/znacznik itp., tu dokładasz i lutujesz. Nie przekonuję nikogo do zakupu bo nie oto chodzi, pokazuję tylko, że można zbudować model z tych zestawów. Żałuję tylko, że na rynku nie ma innych, lepszych.
Pozdrawiam