• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Budowa EP09 Ostbahn

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Czy mógłby Kolega, proszę, określić jaki może być szacunkowy koszt tego projektu (z elektroniką i napędem)? Dzięki
jasne, sam zestaw EP09 kosztuje 355,00 zł. Jeśli chodzi o ramę, wszystko zależy od tego, czego chcesz użyć, producent zaleca stosowanie ramy lokomotywy BR215/BR218. W moim przypadku chciałem zastosować ramę Atlas Alco C424/C425, którą znalazłem za 180,00 zł, w komplecie z wózkami i silnikiem. Następna rzecz to pantagrafy, te na Aliexpress można całkiem nieźle kupić za ok. 50,00 - 60,00 zł i jeszcze płytka drukowana i dekoder, ja do lokomotyw elektrycznych używam dekoderów niedźwiękowych, można taki kupić za ok. 90,00 zł. Miałem zapasową płytkę drukowaną, którą ponownie wykorzystałem, ale prawdopodobnie możesz kupić używaną za 20,00 zł. i to jest najważniejsze wszystkich części, nadal będziesz musiał uwzględnić cenę farb, która nie powinna być taka duża. więc całość wynosi mniej więcej 705,00 zł, nadal będziesz musiał to złożyć samodzielnie lub zapłacić komuś innemu, aby zrobił to dla ciebie, co, jak sądzę, będzie wynosić około 1000,00 zł

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.946 447 99
o kalkowany i pomalowany, pozostało jeszcze sporo drobnych części do zamontowania. Ale to kilka zdjęć z postępu.

Zestaw zawierał "oszklenie otworów okiennych" ? Czy trzeba będzie kombinować z tym we własnym zakresie? Wydaje mi się, że na jednym ze zdjęć widzę zastosowaną /we własnym zakresie jak mniemam/ folię typu PLEXI? Ale może się mylę....

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Zestaw zawierał "oszklenie otworów okiennych" ? Czy trzeba będzie kombinować z tym we własnym zakresie? Wydaje mi się, że na jednym ze zdjęć widzę zastosowaną /we własnym zakresie jak mniemam/ folię typu PLEXI? Ale może się mylę....
Oszklenie otworów okiennych nie jest częścią tego zestawu. Ja ramki okienne przykleiłem do folii z szybki ochronnej do telefonu, czyli części, którą się odkleja zaczym nałorzysz na telefone. Zobacz na zdjęciu. Po wyschnięciu kleju wycinam ramki z folii.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.661 112 11
Najlepsze do klejenia okien:
Microscale Kristal Klear, można nawet robić mini okienka gdzie utrudniony jest dostęp lub niepraktyczne wpychanie wyciętych kawałków przeźroczystego materiału.

Należy najpierw wypróbować działanie CA na danym materiale. W przypadku „oszklenia” może powstać zamglenie pod wpływem oparów twardniejącego kleju.
I owszem, zamglenie powstaje. Tak straciłem wiele godzin wycinania kompletu okien na swoją pierwszą przebudowaną GG1 lata temu.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.356 38 4
Ja pracowalem w poligrafii i mielismy kalendarze takie trojdzielne, jak koledzy pamietaja tam jest taki pasek plastikowy po ktorym przesuwa sie ramke zaznaczajaca numer dnia, swego czasu mielismy do zmiany setki takich ramek na inne, I szefowa mowi, ze do kosza, to zabralem do domu, Z tego co pamietam sa rozne grubosci tych folijek, minus jest taki, ze sie szybko rysuja. Na 100% by sie sprawdzilo w budynkach czy i modelach lokomotyw, niestety nie mieszkam w Polsce i nie mam dostepu do tego.
Po za tym warto pogadac z zakladami poligraficznymi, tna karton golotynami (karton roznych grubosci) wiec linie ciecia jest idealnie rowna, tez zabralem paski tego powiedzmy 50cm na 5mm, i 3mm chyba, i cienkie tez jakos na 2mm taki kwadracik, wyciac recznie to raczej ciezka sprawa, a do budynkow czy dekoracji na makietach mysle, ze bardzo przydatne. Jak ktos jest z Olsztyna, czy Warminsko-Mazurskiego moge zapytac czy maja takie cuda aktualnie, A pewnie maja bo koncowka roku i robia kalendarze na 2024.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
836 90 8
Najlepsze do klejenia okien:
Microscale Kristal Klear, można nawet robić mini okienka gdzie utrudniony jest dostęp lub niepraktyczne wpychanie wyciętych kawałków przeźroczystego materiału.
Dobry jest też MIG ”Ultra glue”. Nada się szczególnie do tych ramek, ponieważ zachowuje się doskonale z „blaszkami”. Łatwo jest usunąć wszelki nadmiar i zacieki wodą. Na stronie MIG jest knottiest video w bardzo bogatej sekcji ”tutorials“.

daromaro

Znany użytkownik
Reakcje
1.852 128 86
Do klejenia szybek to bym polecał wszystko z wyjątkiem CA. Już sama zasada zadymiania pod wpływem wilgoci wykorzystywana jest od 1978 roku (pierwsza Japonia) w kryminalistyce do "zbierania" odbitek linii papilarnych.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Bardzo się martwiłem, że obudowa nie będzie pasować, bo dekoder siedzi trochę wysoko, ale pasuje idealnie. Pozostało do zrobienia detale instalacji elektrycznej na dachu, zderzaki i inne szczegóły, o których teraz nie przychodzi mi do głowy.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Super model.

Możesz pokazać narzędzia jakimi się posługujesz?
Zginarka, lutownica/palnik, jakie topniki/cyna?
Mam dwie zginarki do części fototrawionych, których używam, bardzo przydatne przy takim projekcie. Lubię używać lutu o małej średnicy 0,5 mm. i też używam pasty lutowniczej o niskiej temperaturze, dobrze jest jej używać w miejscach, gdzie nie chcesz uszkodzić złącza lutowniczego, ale nadal chcesz przymocować część. Lutownice co używam to taka zwykła 30 watowa.