• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Budowa EP09 Ostbahn

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Witam ponownie w nowym buildzie. Mam też pytanie, czy ktoś ma instrukcje do tego zestawu? na arkuszu jest wiele części, o których nie mam pojęcia, co one są ani gdzie należy je zainstalować, z tym zestawem jest dużo zgadywania.
poniżej jest pare zdjęć ram bocznych, nadal nad nimi pracuje. Wózki są z Kato numer części 37701 jeśli ktoś jest zainteresowany

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
233 7 0
Sam bym chętnie taką instrukcję przygarnął. Pomimo że znam budowę i jeżdżę tym wynalazkiem w pracy to mam trudności z identyfikacją co w pewnych miejscach autor miał na myśli. Niestety producent mnie odpisał że instrukcji nie ma.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Sam bym chętnie taką instrukcję przygarnął. Pomimo że znam budowę i jeżdżę tym wynalazkiem w pracy to mam trudności z identyfikacją co w pewnych miejscach autor miał na myśli. Niestety producent mnie odpisał że instrukcji nie ma.
Dzięki za informację, kontynuujmy grę w zgadywanie :)

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
Podeślijcie koledzy proszę adresy mail to podeślę instrukcję od Ostbahna według której składałem jeden egzemplarz ;)
Gdyby była również taka potrzeba posiadam jeszcze jeden zestaw tulejek i wkładów chromowanych reflektorów do tego modelu

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.939 447 99
Ja to wogóle bym się nie odważył kupować lokomotywy do składania bez instrukcji.
Weź potem się domyślaj co do czego.
Np. ADW Model wydaje modele kartonowe (1:45, 1:25), ale opis tam jest tak denny, że gdyby nie było obrazków - to nie do złożenia.

Opis opisem, ale obrazki zawsze są najlepsze, najbardziej uzmysławiające jak to złożyć.
Często też, nawet gdy jest instrukcja, to mało który model ma instrukcję "jak ta lala" , więc i tak nawet mimo obrazków często pewnych rzeczy trzeba się domyślać (albo dopytywać). Piszę o najbardziej złożonych modelach.

Fakt, że na rynku są dostępne blachy bez instrukcji. Ludzie kupują podjarani, a potem...
...czy ktoś ma instrukcje do tego zestawu? na arkuszu jest wiele części, o których nie mam pojęcia, co one są ani gdzie należy je zainstalować, z tym zestawem jest dużo zgadywania.
@Arturp ... powodzenia. Mam nadzieję, że uda się koledze złożyć ten model do satysfakcjonującego stanu. Kiedyś podjarałem się i kupiłem blachy do Lxd2 w TTe.... oczywiście nie złożyłem.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Robię stałe postępy nad EP09. Tu jest kilka zdjęć. jeden wózek jest prawie gotowy, pozostaje tylko założyć większe koła i pomalować. Wozki i rama pochodzą z lokomotywy Atlas Alco C424.

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.378 29 2
Robię stałe postępy nad EP09. Tu jest kilka zdjęć. jeden wózek jest prawie gotowy, pozostaje tylko założyć większe koła i pomalować. Wozki i rama pochodzą z lokomotywy Atlas Alco C424.

Niestety tak nie wyglądają sprzęgła na EP09. Te widoczne na zdjęciach pochodzą z EU07 i całej rodziny... 06, 08, 41. Sworznie napędowe są tylko po lewej stronie zestawu, a nie po obu stronach.
Amortyzator ukośny łączy pudło z wózkiem, a nie wózek z... wózkiem...

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Niestety tak nie wyglądają sprzęgła na EP09. Te widoczne na zdjęciach pochodzą z EU07 i całej rodziny... 06, 08, 41. Sworznie napędowe są tylko po lewej stronie zestawu, a nie po obu stronach.
Amortyzator ukośny łączy pudło z wózkiem, a nie wózek z... wózkiem...
Wiedziałem, że nie na wszystkich kołach są sprzęgła, ale nie wiedziałem, które je mają, dzięki za informację. Tak nie są takie same, ale dla mnie wyglądają bardzo podobnie, czy są jakieś inne, których mógłbym użyć zamiast tych?
A amortyzatory niestety nie mogę zamontować do pudła, jeśli chcę, aby wózki się obracały, więc to było najlepsze następne miejsce. Po zamontowaniu pudła zobaczę, jak to wygląda i może wyreguluję amortyzator, aby uzyskać lepszy wygląd.

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.378 29 2
Wiedziałem, że nie na wszystkich kołach są sprzęgła, ale nie wiedziałem, które je mają, dzięki za informację. Tak nie są takie same, ale dla mnie wyglądają bardzo podobnie, czy są jakieś inne, których mógłbym użyć zamiast tych?
Na kole od zewnętrznej strony zestawu kołowego, który widać od boku lokomotywy widać tylko 6 łbów sworzni osadzonych w tarczy koła bosego. Koła te są na 1 zestawie po prawej stronie lokomotywy, na 2 z lewej, 3 z prawej, 4 z lewej. Po przeciwnej stronie zestawu kołowego jest przekładnia zębata. Koło przy przekładni nie ma sworzni i tarcza koła bosego może być pełna lub z otworami dla starego typu. Myślę, że jak po prawej stronie zestawu kołowego zrobisz pełną tarczę koła bosego będzie dobrze. Zaglądając pod lokomotywę łatwo można zaobserwować ustawienie zespołów.

A amortyzatory niestety nie mogę zamontować do pudła, jeśli chcę, aby wózki się obracały, więc to było najlepsze następne miejsce. Po zamontowaniu pudła zobaczę, jak to wygląda i może wyreguluję amortyzator, aby uzyskać lepszy wygląd.
Faktycznie trudno tutaj ustawić amortyzator. Powodzenia w dalszych pracach i będę się przyglądał projektowi, bo po ponad dekadzie pracy z EP09 darzę je szczególnym sentymentem ;)

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Na kole od zewnętrznej strony zestawu kołowego, który widać od boku lokomotywy widać tylko 6 łbów sworzni osadzonych w tarczy koła bosego. Koła te są na 1 zestawie po prawej stronie lokomotywy, na 2 z lewej, 3 z prawej, 4 z lewej. Po przeciwnej stronie zestawu kołowego jest przekładnia zębata. Koło przy przekładni nie ma sworzni i tarcza koła bosego może być pełna lub z otworami dla starego typu. Myślę, że jak po prawej stronie zestawu kołowego zrobisz pełną tarczę koła bosego będzie dobrze. Zaglądając pod lokomotywę łatwo można zaobserwować ustawienie zespołów.

Faktycznie trudno tutaj ustawić amortyzator. Powodzenia w dalszych pracach i będę się przyglądał projektowi, bo po ponad dekadzie pracy z EP09 darzę je szczególnym sentymentem ;)
Dzięki za informację. Mam zdjęcia kół EP09, więc teraz wiem, jak to ustawić.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Pudlo lokomotywy jest w większości kompletne, dodaję tylko szczegóły. EP09-046 ma zaokrąglone rogi drzwi i nie ma okien, więc zrobiłem nowe drzwi, wkleiłem zrobione ramki, muszę jeszcze zamontować drzwi bez okien. Rama również została w większości zmontowana, musiałem wyciąć podpory z oryginalnej ramy, aby można było dopasować ją do odpowiedniej wysokości pomiędzy mosiężnymi szynami.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Mam pytanie do fachowców, chcę zamontować wcześniejsze pantagrafy z pojedynczym suwakiem. Znalazłem takie od Sommerfeldt, czy to byłoby bliskie dopasowanie? Zmieniłbym suwak, ale pozatym wyglądają bardzo podobnie?

SOMMERFELDT 968 H0 Pair of Pantograph /single spar type /SNCF SOMM968
1694520371667.png

1694520871430.png