@melonowy dziekuje bardzo, po zaprogramowaniu CV156 i CV157 dodatkowe funkcje sa widoczne i dzialaja jak nalezy (domyslnie byly ustawione na wartosc 255 czyli wylaczone). Podsumowujac, dla potomnych w przypadku podobnych problemow:
1. Z niewiadomych mi jeszcze przyczyn (i nie tylko mi, problem jest opisany rowniez na zagranicznych forach) nie zawsze nowa lokomotywa z dekoderem jest wykrywana i poprawnie dodawana do centralki Piko SmartControl Wlan za pomoca RailCom Plus. Za pierwszym razem lokomotywa dodala sie poprawnie, ale przycisk F0 nie dzialal - swiatla sie nie wlaczaly. Pozostale przyciski F8 i F9 dzialaly prawidlowo.
2. Pierwszym krokiem jaki zrobilem byl update firmware dekodera w lokomotywie (tryb PSD, notabene za 3 razem dopiero udalo sie tam wejsc, poprzednie proby konczyly sie crashem manipulatora i restartem) - dalej bez zmian, swiatla nie dzialaja.
3. Reset dekodera do ustawien fabrycznych (CV8=8) - dalej bez zmian, a nawet jeszcze gorzej - lokomotywa nie dzialala na ustawieniach automatycznych dodanych poprzez RailCom Plus. Jak sie okazalo, przyczyna byl inny adres zaprogramoway do dekodera w centralce (1001, nadany z puli automatycznej RailCom Plus), a w samym dekoderze byl ustawiony domyslny 3.
4. Pomyslalem ze dodam jeszcze raz lokomotywe do centralki wiec usunalem ja i probowalem jeszcze raz dodac automatycznie (uzywajac RailCom Plus). Niestety centralka nie wykrywala lokomotywy i pozostalo dodanie reczne.
5. Po dodaniu recznym lokomotywa zachowywala sie prawidlowo, nieszczesne swiatla (pierwotna przyczyna problemow) dzialaly nareszcie poprawnie, natomiast nie dzialaly funkcje F8 i F9 (jazda manewrowa i z wylaczeniem bezwladnosci) - nie byly wogole dostepne. Jak sie okazalo, bylo to spowodowane wylaczeniem obu tych funkcji w dekoderze (CV156 i CV157). Po wlaczeniu ich (odpowiednio wartosci 9 i 8 zgodnie z manualem dekodera) i recznym dodaniu funkcji z poziomu centralki lokomotywa wrescie jest 100% funkcjonalna.
Podsumowujac, RailCom Plus upraszczajac procedure dodawania nowej lokomotywy cos poknocil z funkcjami i finalnie trzeba bylo ja dodac recznie. Sugeruje uzywac tej metody dodawania lokomotywy do centralki. Dodatkowo wymagane bylo ustawienie odpowiednich CV - tutaj niestety nie pomogl fakt, ze angielski manual do dekodera PIKO 56500 to jest merytorycznie jakies 30% manuala niemieckiego (klania sie fakt nieuzywania tego jezyka przez 25 lat...). Finalnie analogowa EU44 z zestawu startowego, z dolozonym dekoderem bardzo dobrze wspolpracuje z zestawem startowym Piko 59014.