• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Brak mocy lokomotywy z dekoderem

Reakcje
22 0 0
Cześć.
Mam problem z lokomotywą, celowo nie podaje modelu bo tyczy się to wszystkich lokomotyw. Roco, Piko, bez różnicy. Mianowicie posiadam dekoder esu loksound 2 i po podłączeniu lokomotywy kompletnie nie mają mocy, jadą bardzo powoli a zmiany w CV odpowiedzialnych za te parametry nie pomagają. Czy ktoś miał podobny przypadek i potrafi mi coś podpowiedzieć?

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.333 58 1
Cześć.
Mam problem z lokomotywą, celowo nie podaje modelu bo tyczy się to wszystkich lokomotyw. Roco, Piko, bez różnicy. Mianowicie posiadam dekoder esu loksound 2 i po podłączeniu lokomotywy kompletnie nie mają mocy, jadą bardzo powoli a zmiany w CV odpowiedzialnych za te parametry nie pomagają. Czy ktoś miał podobny przypadek i potrafi mi coś podpowiedzieć?
A reset dekodera nie pomaga?

OP
OP
Johnny_Strauss
Reakcje
22 0 0
Przedziwna sytuacja, w starym vt2.09 od roco śmiga aż miło po montażu na krótko. Już z czystej ciekawości, jak ktoś będzie znał odpowiedź to chętnie posłucham

OP
OP
Johnny_Strauss
Reakcje
22 0 0
Tak, dokładnie ten z 2002r.
Instrukcję studiowałem, chyba każdy kruczek w niej zawarty stosowałem i nic to nie dało. Może z racji na swój wiek woli te stare motory.. ciężko stwierdzić, grunt że znalazłem w końcu dla niego zastosowanie.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.078 131 86
Nie wiem co jest grane z dekoderami ESU ale niektórym nie "pasują" do konkretnej lokomotywy (silniki w nich zawarte). Ja mam podobną sytuację. Dekoder niby dobry (w innej działa) a w tej w której go chcę nie. Był w serwisie (Modelmania), sam sprawdzałem przy pomocy kolegi. Nikt nie wie dlaczego tak jest (inna rezystancja uzwojeń silnika?).

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.333 58 1
Nie wiem co jest grane z dekoderami ESU ale niektórym nie "pasują" do konkretnej lokomotywy (silniki w nich zawarte). Ja mam podobną sytuację. Dekoder niby dobry (w innej działa) a w tej w której go chcę nie. Był w serwisie (Modelmania), sam sprawdzałem przy pomocy kolegi. Nikt nie wie dlaczego tak jest (inna rezystancja uzwojeń silnika?).
Mam to samo z LokPilot V4.0. Roco działa normalnie, PIKO szarpie i nie da się tym jeździć, mimo kombinacji z ustawieniami.
Np. z dekoderami Lenz nie ma takiego problemu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 9
Mam pytanie 9