• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

BR 132 Brawa

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
318 2 3
CoCu napisał(a):
By ocenić model naprawdę fachowo, musielibyśmy mieć speców od kilku dziedzin. Jeden by ocenił kompletność i prawidłowość wszelkich oznaczeń i barw malowania. Inny opracowanie modelu i zgodność odwzorowania w porównaniu do oryginału. Inny zaś oceniłby jakość wykonania/poskładania. Ktoś inny walory jezdne, ktoś inny oceniłby elektronikę.
W ten sposób nigdy nie powstanie dobra ocena. A Recenzje o których piszesz są właśnie po to by modelarze mogli się wypowiedzieć na temat danego modelu, oczywiście recenzje mogą być skrajne ale im więcej osób oceni dany model tym bardziej średnia ocena będzie wiarygodna (to już Gauss zauważył). Dlatego ważne jest by posiadacze danego modelu oceniali go i by porównywali go do swojego wymarzonego wykonania za które można dać 10. Wtedy recenzje będą bardziej przydatne dla innych.

Recenzje na modelarstwo.info o których tutaj dyskutujemy to nie tylko recenzje ale też informacja o modelu, dokładne zdjęcia i możliwość łatwego wyszukania interesującej nas epoki, skali, producenta. Wkrótce pojawią się tam praktycznie wszystkie modele PKP dostępne w skali H0 dokładnie obfotografowane i opisane, jeśli są chętni do uzupełnienia danych dla innych skal to zapraszam.

Każdy użytkownik może dodać swoją recenzję a jeśli ma model nie zrecenzowany może też dodać go do listy. Myślę, że forma prezentacji jest interesująca i przydatna dla modelarzy. Wkrótce pojawią się też recenzje budownictwa, książek i czasopism poświęconych modelarstwu. Tylko od was zależy jak dużo ocen się pojawi. A jeśli nie zgadzacie się z oceną to istnieje możliwość dyskusji z autorem recenzji.

A

Anonymous

Gość
gbbsoft napisał(a):
A na forum TT był jeden taki, co wystawiał oceny modelom, a później się okazało, że dostawał je po zaniżonych cenach od producenta...
:D
Taaak, był kiedyś temat(tu czy tam , nie pamiętam) modeli Rivarossi, że co to za cuda !!! super jakość i wykonanie, troche ucichło i pojawiły się na aledrogo ,,modele,, riwarosi za 2x wiecej (do tego czasu były w cenie adekwatnej do wykonania),i są do dziś!!
To się chyba mobbing nazywa czy jakoś tak.

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Darku, czy nie mylisz BR58 z BR39? Ta pierwsza to naprawdę "cudo" i zawsze kosztowała "adekwatnie" do....kursu Euro. Z tą drugą jest dużo gorzej... ale po artykule Sheparda i Martela troszkę jej notowania podskoczyły, choć to badziew...

D

Dariusz

Gość
Bylem dzis u znajomego w sklepie i ma ta Brawe BR132 w malowaniu DR. Numer 659-4. Model ma dekoder dzwiekowy.
Moim zdaniem jest to sredniej klasy model plastikowy. Cos w stylu Atlas Classic czy Athearn RTR (choc budy w nowych RTR sa zdecydowanie lepiej wydetalowane). Do jakosci Mastera, Genesis, BLI Paragon2 czy nowych Proto 2000 mu daleko.
Testowalismy ten model i przy malych predkosciach moglby troche plynniej jezdzic (no ale moze za duzo wymagam). Natomiast podobal mi sie dzwiek z dekodera (wyrazny) choc nie jestem w stanie ocenic na ile jest zgodny z oryginalem.

W modelu jest troche detali ale razi ordynarny sposob wykonania bocznych okien. Slupki sa zbyt glebokie przez co szyba mocno odstaje do wewnatrz kabiny. Niepodoba mi sie sposob wykonczenia wozkow (siermieznie wykonane atrapy sprezyn a przeciez zrobic taki element i dokleic to zaden problem dla producenta).
Brak przeswitow w bocznych zaluzjach. A powinny byc bo sa dosc spore. Mozna to bylo wykonac z blach fototrawionych.
Model kosztuje $270.00. Jakby ktos chcial to moge zalatwic. Dojdzie $20.00 przesylka lotnicza Doma. Cla nie bedzie. Na pudelku pisze, ze jest to IV epoka.

Reakcje
0 0 0
Dariusz napisał(a):
Moim zdaniem jest to sredniej klasy model plastikowy. Cos w stylu Atlas Classic czy Athearn RTR (choc budy w nowych ....
bo to jest model średniej klasy za małe pieniądze (swego czasu za około 465zł bez dźwięku) .nie ma co porównywać z produkcją Atlas czy inne USA ( to tak jakby porównać piękną makietę pustyni w Afryce do przeciętnej makiety dworca w Berlinie ), no cóż jestem zwolennikiem modeli niemieckich , USA to dla mnie Toy Trains

acha i to że jest to plastikowy model absolutnie o niczym nie przesądza (większość badziewia z Chin to metal bo tak jest taniej i prościej)

D

Dariusz

Gość
Nie znam wyrobu Roco BR132 wiec nie moge go porownac z Brawa.
To czy jest z plastiku czy z metalu nie ma znaczenia. Mozna w plastiku zrobic doskonale wydetalowany produkt a mozna tez zrobic taki sobie. Widzialem ten model, dotykalem i taka mam o nim opinie. Niby dlatego tego nie mozna porownywac do wyrobow Atlasa czy innych amerykanskich? I tu i tam mamy do czynienia z modelem prawdziwego pojazdu mozemy ocenic jak sa odwzorowane poszczegolne elementy (np zaluzje, wozki, uchwyty, sprezyny, wlasciwosci jezdne etc.).
Czy to robione w Chinach czy w gdzie indziej to tez nie ma znaczenia. Sa firmy, ktore w Chinach robia doskonale modele.