• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

BR 132 Brawa

Reakcje
0 0 0
Witam. Miał ktoś może możliwość obejrzenia BR 132 Brawy? Nr. 41060
W opisie na internecie pisze: "Model ma ruchome wentylatory i wiele drobnych detali." Może ktoś powiedzieć o jakie drobne detale chodzi??

Reakcje
0 0 0
wentylatory są ruchomu jak się w nie dmuchnie ,zapewne drzwi się też otwierają , drobne detale są zamontowane (uchwyty , drabinki ) czyli wszystko to co u roco jest w woreczku

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Wiesz co? Kiedyś dyskutowaliśmy nad tym, który model jest lepszy: Roco czy Brawa. Zdania były podzielone. Musiałbyś sobie jednak poszukać tego tematu na forum.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
318 2 3
Lucjanek napisał(a):
ale oceny wystawiłeś : np zgodność z oryginałem moim zdaniem ma 100% , wykonanie modelu 9/10 .
To przecież subiektywna ocena Karola, ale recenzje są po to żebyś Ty też mógł dodać swoją ocenę. Lada dzień po zalogowaniu się na forum będziesz też zalogowany na portalu i będziesz mógł także wystawiać swoje oceny i swoje recenzje. Dzięki temu oceny będą pokazywały opinię większej ilości osób.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
O, i w tym momencie wychodzą dwie sprawy, związane z bazą modeli polskich przewoźników.
Pierwsza to taka, że jak powyżej widać, ocena modelu, na przykład pod względem odwzorowania oryginału, dla jednej osoby wynosi 6/10, a dla drugiej 10/10. Bo ten pierwszy pewnie się lepiej zna i potrafi dokładniej porównać szczegóły, a temu drugiemu zapewne wystarczy że malowanie jest mniej więcej takie samo.
Druga rzecz to taka, że to co powyżej, jest najlepszym dowodem na to, że w bazie modeli nie powinno być ocen modeli. Kiedyś już o tym pisałem, i właśnie o coś takiego mi chodziło. Osoba oceniająca winna być raczej ekspertem od kolei i od modeli, potrafiąca wszelkie aspekty modelu porównać i sprawdzić. Zaś ocena, czyja by nie była, i tak będzie w sumie tylko oceną tej osoby, bo kto inny może mieć własne zdanie. I właśnie lepiej, by w bazach modeli nie było ocen, a tylko skatalogowane wszystkie modele naszych przewoźników. Ocenę każdy sobie sam wystawi. Bądź znajdzie takie informacje gdzie trzeba.

Przykłady:
Jeśli w bazie model miałby wysoką ocenę, a ktoś kupi model i stwierdzi, że ocena była za wysoka, to może mieć żal do oceniającego, że przez niego wywalił kasę. Gdy zaś ocena będzie niska, a kiedyś ktoś u kogoś taki model zobaczy i stwierdzi że ocena była za niska, to znów może mieć żal do oceniającego, że przez niego nie kupił modelu, a teraz już w sklepach go nie ma.
Byłoby to oczywiście głupie, bo byłoby to zwalanie odpowiedzialności na kogoś. Ale myślę że i takie osoby by były, nawet tutaj na forum. Więc lepiej, jak każdy sam dojdzie do wniosków czy model jest w porządku, czy nie, i czy warto go kupić.

To takie moje dygresje troszkę poza tematem, ale dotyczące zagadnienia o którym też już kiedyś nie raz była dyskusja.

Załączniki

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Częściowo się z Tobą zgodzę, ale z drugiej strony, gdyby ocen subiektywnych było wystarczająco dużo, to ocena obiektywna jako średnia z powyższych byłaby w pewnym stopniu miarodajna.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Oczywiście, ale przy założeniu, że model jest oceniony nie przez jedną tylko osobę, ale przez wiele osób.
Dając oceniać model osobie - znawcy, teoretycznie mamy pewność co do fachowości oceny. Ale wtedy i tak znajdą się osoby o innych odczuciach względem oceny chociażby wyglądu. Czyli to, co napisałem wcześniej. Przykład: ostatni model Piko Husarza. Zapewne są osoby które modelowi dałyby i 10 punktów za wygląd i za zgodność z oryginałem. A jaka byłaby ocena eksperta dobrze wiesz.
Gdyby znów dać możliwość oceniania wszystkim, to wtedy kilku mądrych by dało oceny uczciwe, a kilku pasjonatów kolei, ale nie mających za dużej wiedzy, by się zachwycali wystawiając oceny zawyżone. Albo znów by zaniżali, bo coś jest Piko, czyli niby gorsze, a Roco lepsze, czyli lepsza ocena. Wtedy ta średnia o której piszesz, zależna by była od ilości osób z każdej z tej grup, więc i wtedy nie koniecznie wynikowa byłaby zgodna z rzeczywistością.

Patrz jak jest z ocenami produktów w internecie. Połowa zachwala, połowa odradza. I to na temat tej samej rzeczy. A część nigdy towaru w ręku nie miała, ale ocenia po obrazkach, czy opisie. Albo recenzje filmów, których jeszcze nikt nie widział, i teksty w stylu: daję 10 punktów bo to na pewno dobry film będzie.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Oczywiście, ale przy założeniu, że model jest oceniony nie przez jedną tylko osobę, ale przez wiele osób.
A na forum TT był jeden taki, co wystawiał oceny modelom, a później się okazało, że dostawał je po zaniżonych cenach od producenta...
:D

t5ek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To może rzeczywiście nie zamieszczać żadnych opinii o produktach na tym forum, bo jeszcze ktoś się czymś zasugeruje, coś wykorzysta lub na podstawie czegoś podejmie decyzję o zakupie. Najlepiej niech każdy kupi wszystko co wzbudza jego zainteresowanie, a potem w zaciszu domowym ocenia sobie jak zakupione produkty mają się do rzeczywistości... O to Wam chodzi?

A

Adam-H0

Gość
Tylko nie przesadzajcie - po to jest forum, zeby dyskutowac :D
Kazda opinia bedzie SUBIEKTYWNA - ten woli to tamten co innego i co z tego ??
Jeden kupi model z BLACHY inny z plastiku - mimo wszystko opiniowanie jest wazne 8)
Czasami boli to do krwi ale takie jest zycie :roll:

trzeba umiec z tych opini wybrac to co nas osobiscie interesuje !!!

A

Adam-H0

Gość
To jest prawda 8)
ale jest paru specow, ktorzy posiadaja wiedze i ich opinia na temat np. opisow jest w wielu przypadkach bardzo wazna - gdzie ja jestem optykiem - nie mam checi posiadania muzeum to mozna odwiedzic od czasu do czasu - wiec idzie nie tylko o wiarygodnosc ale tekze o optyke i fukcjonalnosc - wybrac srednia jest bardzo trudno 8)
Pominalem faktor finansowy, zeby nikogo nie urazic - w wielu wypadkach tez jest bardzo wazny - wielu modelarzom podoba sie to na co ich stac - tez jest w porzadku :?

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Ale ja, zaczynając swój wywód o ocenianiu modeli nie miałem na myśli tego, żeby ich nie oceniać tutaj na forum, komu się chce.
Pisałem wyraźnie, że chodzi mi o bazę modeli, a chodzi mi o tę na stronach gbbsofta. Pisałem nawet, że właśnie tu na forum powinno się szukać ocen i opinii o modelach. Bo forum właśnie od tego jest, od dyskutowania. A baza modeli od podawania informacji o nich. Ale nie koniecznie od ukazywania ocen. I o tym pisałem.

By ocenić model naprawdę fachowo, musielibyśmy mieć speców od kilku dziedzin. Jeden by ocenił kompletność i prawidłowość wszelkich oznaczeń i barw malowania. Inny opracowanie modelu i zgodność odwzorowania w porównaniu do oryginału. Inny zaś oceniłby jakość wykonania/poskładania. Ktoś inny walory jezdne, ktoś inny oceniłby elektronikę.

Reakcje
0 0 0
jeśli ta ludmiła ma za zgodność z oryginałem 6/10 to wszystkie modele roco pkp powinny mieć 3/10 , tu chodzi nie o subiektywną ocenę ale o adekwatną . ludmiła east-west na szczęście nie była robiona jako model pkp i dzięki temu... przez ocenę 6/10 wielu już żałuje bo model ten już dawno pozamiatany .ale to wszystko taka moja subiektywna ocena sytuacji