• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Bipa PKP

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
Witam mam 4 członową bibe PKP I jeszcze dwa człony śrotkowe. W KMID Czytałem ( a bynajmniej tak zrozumiałem) ,że w Polsce były składy 2 i 4 członowe Czy dobrze mogłem zrozumieć że u nas nie jeżdziły dłuższe składy? Moja 6 członowa Bipa PKP jest nierealna?

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Tak dobrze zrozumiałeś. Normalny zestaw Bipa to 4 człony.
Dodatkowe skrajne były początkowo traktowane jako rezerwa. I dopiero potem zaczęto ich używać. Ewentualnie jeszcze później można było spotkać trzyczęściowe, jak czwarty człon się zepsuł i nie było go czym zastąpić.
Natomiast nigdy w służbie nie były dłuższe.

sheriff

Znany użytkownik
Reakcje
540 9 0
Tomasz Czapik napisał(a):
Natomiast nigdy w służbie nie były dłuższe.
No tutaj to bym się tak do końca nie zgodził. W ŚK była jakiś czas temu artykuł o bipach i było tam zdjęcie bodaj 8 członowej na szlaku z Krakowa na wschód. W Dębicy bodaj.
No chyba, że ja coś pokręciłem albo ślepy jestem 8-P

Zdroofka
Andrzej

Rutek

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Nie może tylko na pewno a jak były pociągi specjalne to i łączyli bipy w 12 pudełek czyli bipa potrójna. Niech kolega Sheriff zobaczy ze 4 ty wagon nie ma wózka Jacobsa między wagonami ;)

Sebastian B.

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 9 2
Tez pamietam tylko 4 czesciowe Bipy,z 2 kami sie raczej nie spotkalem w Gdansku,czy Gdyni.W Rzeszowie na bocznicy w 2005 roku tez tylko takie widzialem.No chyba ze gdzies pochowali przed szpiegami. :D

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Dokładnie, jak napisał Twardy.
To były dwa zestawy 4-wagonowe. A podpis zdjęcia głosił, iż kiedyś na tej linii [Kraków-Rzeszów] czyli w 70/80-tych jeździły składy po trzy zestawy.

Ostatni raz zresztą takie składy po trzy zestawy czterowagonowe obsługiwały jeszcze ze trzy lata temu niektóre pociągi na Woodstock.

P

Paweł Piotr

Gość
Podstawowy zestaw wagonów Bipa (Bhp) składał się z czterech wagonów (dwa człony krańcowe, dwa środkowe), rzadziej z dwóch wagonów (dwa człony krańcowe). Można spotkać na zdjęciach zestawy złożone z trzech wagonów (dwa człony krańcowe i jeden człon środkowy) - jednak taki zestaw był rezultatem usunięcia z podstawowego składu jednego, zdefektowanego, członu środkowego.
Więcej na ten temat można znaleźć tu: http://www.wagony.net/index.php?url=Bipa
Pozdrawiam

sheriff

Znany użytkownik
Reakcje
540 9 0
Paweł Piotr napisał(a):
Podstawowy zestaw wagonów Bipa (Bhp) składał się z czterech wagonów (dwa człony krańcowe, dwa środkowe), rzadziej z dwóch wagonów (dwa człony krańcowe). Można spotkać na zdjęciach zestawy złożone z trzech wagonów (dwa człony krańcowe i jeden człon środkowy) - jednak taki zestaw był rezultatem usunięcia z podstawowego składu jednego, zdefektowanego, członu środkowego.
Więcej na ten temat można znaleźć tu: http://www.wagony.net/index.php?url=Bipa
Pozdrawiam
Pawle,
Ja doskonale wiem, że podstawowym układem (nie mylić z tym niedawno wykrytym :p ) wagonów tego typu były 4 wagony, ale pisząc z pamięci miałem wrażenie, że akurat na tym zdjęciu przedstawiono zestaw złożony z 8 wagonów zebranych w jeden zwarty skład (z dwoma skrajnymi i 6 środkowymi). Być może zmylił mnie podpis pod zdjęciem.
Mea culpa :)

Zdroofka
Andrzej

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 18
Tabor 8
Tabor 13
Tabor 5
Tabor 16