Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Witam mam 4 członową bibe PKP I jeszcze dwa człony śrotkowe. W KMID Czytałem ( a bynajmniej tak zrozumiałem) ,że w Polsce były składy 2 i 4 członowe Czy dobrze mogłem zrozumieć że u nas nie jeżdziły dłuższe składy? Moja 6 członowa Bipa PKP jest nierealna?
Tak dobrze zrozumiałeś. Normalny zestaw Bipa to 4 człony.
Dodatkowe skrajne były początkowo traktowane jako rezerwa. I dopiero potem zaczęto ich używać. Ewentualnie jeszcze później można było spotkać trzyczęściowe, jak czwarty człon się zepsuł i nie było go czym zastąpić.
Natomiast nigdy w służbie nie były dłuższe.
No tutaj to bym się tak do końca nie zgodził. W ŚK była jakiś czas temu artykuł o bipach i było tam zdjęcie bodaj 8 członowej na szlaku z Krakowa na wschód. W Dębicy bodaj.
No chyba, że ja coś pokręciłem albo ślepy jestem 8-P
Nie może tylko na pewno a jak były pociągi specjalne to i łączyli bipy w 12 pudełek czyli bipa potrójna. Niech kolega Sheriff zobaczy ze 4 ty wagon nie ma wózka Jacobsa między wagonami
Tez pamietam tylko 4 czesciowe Bipy,z 2 kami sie raczej nie spotkalem w Gdansku,czy Gdyni.W Rzeszowie na bocznicy w 2005 roku tez tylko takie widzialem.No chyba ze gdzies pochowali przed szpiegami.
Dokładnie, jak napisał Twardy.
To były dwa zestawy 4-wagonowe. A podpis zdjęcia głosił, iż kiedyś na tej linii [Kraków-Rzeszów] czyli w 70/80-tych jeździły składy po trzy zestawy.
Ostatni raz zresztą takie składy po trzy zestawy czterowagonowe obsługiwały jeszcze ze trzy lata temu niektóre pociągi na Woodstock.
Podstawowy zestaw wagonów Bipa (Bhp) składał się z czterech wagonów (dwa człony krańcowe, dwa środkowe), rzadziej z dwóch wagonów (dwa człony krańcowe). Można spotkać na zdjęciach zestawy złożone z trzech wagonów (dwa człony krańcowe i jeden człon środkowy) - jednak taki zestaw był rezultatem usunięcia z podstawowego składu jednego, zdefektowanego, członu środkowego.
Więcej na ten temat można znaleźć tu: http://www.wagony.net/index.php?url=Bipa
Pozdrawiam
Podstawowy zestaw wagonów Bipa (Bhp) składał się z czterech wagonów (dwa człony krańcowe, dwa środkowe), rzadziej z dwóch wagonów (dwa człony krańcowe). Można spotkać na zdjęciach zestawy złożone z trzech wagonów (dwa człony krańcowe i jeden człon środkowy) - jednak taki zestaw był rezultatem usunięcia z podstawowego składu jednego, zdefektowanego, członu środkowego.
Więcej na ten temat można znaleźć tu: http://www.wagony.net/index.php?url=Bipa
Pozdrawiam
Pawle,
Ja doskonale wiem, że podstawowym układem (nie mylić z tym niedawno wykrytym ) wagonów tego typu były 4 wagony, ale pisząc z pamięci miałem wrażenie, że akurat na tym zdjęciu przedstawiono zestaw złożony z 8 wagonów zebranych w jeden zwarty skład (z dwoma skrajnymi i 6 środkowymi). Być może zmylił mnie podpis pod zdjęciem.
Mea culpa