• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Bipa ep III

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.318 67 5
Cześć chłopaki

Dostałem od kumpla 4 wagony środkowe Bipy z 3 epoki - lata 60te. Na bokach są napisy pełne : POLSKIE KOLEJE PAŃSTWOWE między dwoma liniami (górną i dolną)
Zapewne wiecie o które chodzi.
Jeden wagon ma pękniętą podłogę w części wyjściowej (gdzie drzwi).

Mam pytania do was.
1. Czy ten z pękniętą podłogą mam wywalić, czy znaleźć podwozie gdzieś na giełdzie i sobie naprawić...?
2. Ile orientacyjnie kosztuje wagon zewnętrzny?
3. Czy były składy 6wagonowe ?
4. Co wy byście zrobili z takim prezentem? :)

Pozdrówka
K

Reakcje
0 0 0
Witam.Może tak:
ad1.Szkoda że nie zamieściłeś foty tej podłogi.Jeśli nie jest mocno zmasakrowana może da się ją naprawić
ad2.Czasami zdarza się kupić pojedynczo wagony zewnętrzne http://www.allegro.pl/item599089131_wag ... padku.html .Ale z reguły są sprzedawane w parach dwa środkowe albo dwa zewnętrzne albo cały skład 4 wagonowy.Cenowo różnie to bywa zależy od stanu samych wagonów.
ad3.Z mojego doświadczenia podróżowania tymi wagonami w realu nie spotkałem się ze składami szescio wagonowymi zawsze były dwa środkowe i dwa zewnętrzne.
ad4.Ja na twoim miejscu starałbym sie naprawić tamten uszkodzony wagon jeśli to możliwe i do kupił po dwa zewnętrzne,wtedy masz dwa pełne składy piętrusków :)

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Kris napisał(a):
1. Czy ten z pękniętą podłogą mam wywalić
Postaraj się naprawić, ew. wymienić samą podłogę
Kris napisał(a):
2. Ile orientacyjnie kosztuje wagon zewnętrzny?
Dwa człony zewnętrzne to ok. 150-250 zł. Ceny są różne, zależy jak trafisz.
Kris napisał(a):
3. Czy były składy 6wagonowe ?
Nie spotkałem się z takim "tasiemcem". Najczęściej można było spotkać składy 3, 4-członowe, jak również 2-członowe.
Kris napisał(a):
4. Co wy byście zrobili z takim prezentem?
Ja dokupiłbym 2 wagony zewnętrzne i stworzył klimatyczny skład Bhp w oliwkowym malowaniu z III ep. (oczywiście po odpowiednich zabiegach typu nowe malowanie, nowe kalkomanie, jakieś poręcze, stopnie fototrawione, wnętrze, porządne oświetlenie itp.)

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
36 0 0
Sprzedać 2 sztuki... w tym ten walnięty...

Powinieneś za to kupić dwa człony zewnętrzne (chodzą taniej niż środkowe)

A co do dalszej przeróbki... to temat rzeka. Weź choćby pod uwagę że wszystkie człony mają ten sam numer...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.970 122 22
Popieram w całej rozwiązłości kolegę Grzeja. Dwa niepotrzebne (i w najgorszym stanie) środkowe sprzedaj. Chodzą drożej niż zewnętrzne, więc powinieneś sobie tym sposobem zarobić na brakujące zewnętrzene.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.318 67 5
I tu się nie zgodzę Adi. Looknij sobie do "Kolei Małych i Dużych" (25) 2-3/2007 Jest tam cały artykuł o Bipach i są zdjęcia....także z listwami :)

pozdro

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.318 67 5
I tu się nie zgodzę Adi. Looknij sobie do "Kolei Małych i Dużych" (25) 2-3/2007 Jest tam cały artykuł o Bipach i są zdjęcia....także z listwami :)

pozdro

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
A ja się nie zgodzę z Wami wszystkimi co do listew. To były dwa pasy malowane na wagonie. Z daleka wyglądało to na 1 pas. W późniejszym okresie podczas napraw faktycznie malowano jeden pasek aby ostatecznie zrezygnować z niego w ramach oszczędności.

Ponieważ nawet farba ma swoją grubość ten pasek był nieco wypukły. Natomiast w modelu Bipy jest przewymiarowany chyba z 10 krotnie. Ciekawostka jest taka że model Bipy BTTB w skali 1:120 nie ma takich listew czyli pasów!

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.318 67 5
Rock, ja się nie upieram, czy to listwy, czy paski malowane. Upieram się, że były :)

Przy okazji, pozdrawiam ziomala z Gliwic (też pochodzę z Gliwic, choć mieszkam teraz w Rudzie Śl.)

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kris napisał(a):
I tu się nie zgodzę Adi. Looknij sobie do "Kolei Małych i Dużych" (25) 2-3/2007 Jest tam cały artykuł o Bipach i są zdjęcia....także z listwami
Ten sam artykuł w KMD podaje że aluminiowe były tabliczki "dla palących" i "nie palących" oraz "2" klasa - które na pokazanych zdjęciach rzucają cień reszta była namalowana.

Na tych zdjęciach widać zamalowane wypukłosci z farby. Są to jednak egzemplarze już z XXI wieku a nie fabryczne malowania.

Czy ma ktoś sesje zdjęciowe piętrusów tak aby było widać zarówno cały portret jak i szczególy oznaczeń danego egzemplarza?
- proszę o kontakt na email.

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.970 122 22
Temat pasków/listew na wagonach typu Bipa był już kiedyś tu na forum poruszany. Tylko kurcze nie pamiętam na czym to wtedy w końcu stanęło.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.318 67 5
......

A ja chciałem się tylko pochwalić, że mam i zapytać, co z tym "szczęsciem" zrobić (odpowiedź dostałem częściowo)
oraz zapytać, ile mogę na giełdzie wziąć za ten, bądź co bądż uszkodzony wagon.....

oraz, co do takiego składu lepiej pasuje, parowóz, czy diesel?

Larry

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
W którymś numerze KMiD jest cały artykuł o BIPAch. Mam nawet ten numer. Wszystkie niuanse, co ciągnęło BIPY jest tam wyjaśnione...

Nie chce mi się go teraz czytać, ale na zdjęciach są zestawione z:
Tkt48
ST44
SU45
ST43
Pt47,
a jest nawet zdjęcie w malowaniu z długim napisem, z czasó, jak jeszcze po aglomeracji warszawskiej jeździły z ET21

Tak więc do wyboru, do koloru. Najłatwiej pewnie będzie z ST44 ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 13
Tabor 9
Tabor 5
Tabor 16