• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

BD60 - oświetlenie wagonu

OP
OP
B

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
No i wszystko się zgadza. Napisałem, że wersja BD60Y2 jest do wagonów typu Y z dziesięcioma przedziałami. Ten, o którym piszesz - to typ Z z 11 przedziałami. Ten mamy w planach za jakieś 2 miesiące, a ten z modelmanii, którego zresztą nie ma, to typ Z z 10 przedziałami.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Blue napisał(a):
a ten z modelmanii, którego zresztą nie ma, to typ Z z 10 przedziałami.
Co masz na myśli pisząc "nie ma" ?, bo wrzuciłem go dziś do koszyka i potwierdziłem zamówienie i mam nadzieje że go otrzymam :roll:

update

taką ciekawostkę znalazłem na stronie Tillig produkt 74565 ma 11 przedziałów , czyli Modelmania ma złą fotkę ?
http://www.tillig.com/cgi-bin/tillig.pl ... tml&suche=

OP
OP
B

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Trzecia płytka oświetlenia - BD61PH - dla bezprzedziałowych 4-osiowych wagonów Hobby (takich jak Piko z zestawów startowych), jest gotowa i przeszła pomyślnie pierwsze testy. Więcej wiadomości i zdjęcia kiedy znajdę czas na zamontowanie jej w wagonie. Przy okazji opanowałem technikę nieniszczącego otwierania tych koszmarnych wagonów, w dodatku gołymi rękami.

arch_przemo

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Blue napisał(a):
Więcej wiadomości i zdjęcia kiedy znajdę czas na zamontowanie jej w wagonie.
No to czekamy. Aha - jaka dokładnie będzie cena po wszystkich zniżkach i ze złotą kartą :D ?
Blue napisał(a):
Przy okazji opanowałem technikę nieniszczącego otwierania tych koszmarnych wagonów, w dodatku gołymi rękami.
W to nie uwierzę... :D Prosimy jakiś filmik instruktażowy.

OP
OP
B

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Dzisiaj zamontowałem płytkę BD61PH w wagonie, dopacowując w międzyczasie wszystkie szczegóły montażu i odbioru prądu. Wagon już po testach, wszystko działa jak trzeba. Wkrótce przeprowadzę wzorcowy montaż w drugim wagonie, z pełną dokumentację fotograficzną. Będzie też seria obrazków z nieinwazyjnego otwierania wagonu gołymi rękami.

Zmontowany dzisiaj wagon powędruje w najbliższym tygodniu na Wilczą, gdzie Szanowna Publiczność będzie mogła go podziwiać.

Przewidywana cena detaliczna to niestety 80..85 zł.

OP
OP
B

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Obrazki z montażu dekodera BD61PH w wagonach Piko Hobby.

Następne wyzwanie to oświetlenie składu push-pull OeBB CityShuttle.

Załączniki

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
Blue napisał(a):
Proszę czytać i krytykować
Blue napisał(a):
Sęk w tym, że "typu Y 2. klasy z 10 przedziałami" to właśnie najbardziej kompletna i konkretna informacja.
Blue napisał(a):
identyczne wymiarami i układem jak te 1. klasy). "Y" dowolnego innego producenta, o ile ma długość w skali 1:87, też ma psi obowiązek pasować - położenie przedziałów jest to samo, a na każdy przedział mamy po jednym światełku, dokładnie pośrodku.
To ja mam takie uwagi:
W instrukcji piszesz o wagonach 9-cio i 10-cio przedziałowych. 9-cio przedziałowe mam stare Schicht'y. Tilig 2 kl. ma 10 przedziałów, a 1 kl. 11.
Moje pytanie: Czy do tych wagonów też coś masz/będziesz miał w przyszłości?

OP
OP
B

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Y klasy 2. ma 10 przedziałów, a kl. 1. - 9. Były sobie kiedyś wagony typu Z, które zarówno w 1. jak i w 2. klasie miały 11 przedziałów i model takiego egzotycznego egzemplarza zrobił Tillig. Technicznie nie ma problemu, żeby zrobić listwę dla niego. Jeśli zamówisz 10 sztuk - zrobimy natychmiast.

robertjanczak

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,-
Jestem zainteresowany tymi listwami, bo cena wydaje sie konkurencyjna ,zwlaszcza porownujac z rynkiem hiszpanskim, gdzie ludziska tez kombinuja w temacie oswietlenia "na wlasna reke" /wlasciwie mozna popchnac sprzedaz na tym rynku/, ale nie o tym mowa. Posiadam kilkanascie wagonow bezprzedzialowych i takie oswietlenie mnie interesuje. Jako "swiezak" w tematach DCC zapytam lub raczej zasugeruje pewna mozliwosc ,ktora nasunela mi sie podczas czytania postow. Otoz znalazlem na amerykanskim rynku sprzegi do wagonow przenoszace napiecie i po przeliczeniu kosztow deca do oswietlenia w kazdym wagonie wyszlo ,ze taniej wyszloby/ jesli jest to mozliwe/ zamontowac tylko jeden ,a potem zasilic pozostale wagony juz sprzegami. To oczywiscie czyste rozwazania laika. Pomijajac to co napisalem ,chcialbym wiedziec ,czy moglbys wykonac pod zamowienie same listwy z ledami bez dekow.
Poprosze Cie o "strzalke" na tel.0034-669-097-448, oddzwonie celem wymiany maila.
Pozdrawiam.

OP
OP
B

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
robertjanczak napisał(a):
Otoz znalazlem na amerykanskim rynku sprzegi do wagonow przenoszace napiecie i po przeliczeniu kosztow deca do oswietlenia w kazdym wagonie wyszlo ,ze taniej wyszloby/ jesli jest to mozliwe/ zamontowac tylko jeden ,a potem zasilic pozostale wagony juz sprzegami. To oczywiscie czyste rozwazania laika.
Całkowicie zgadzam się z ostatnim zdaniem. ;)
Para sprzęgów kosztuje tyle, co sekcja dekodera w listwie, a odbiór prądu przez jeden tylko wagon w składzie oznacza problemy. Rozważałem taką opcję kiedy zabierałem się za projekt i stwierdziłem, że nie ma to sensu. podłączenie przewodów do sprzęgów jest równie "przyjemne", co odbiór prądu z kół.

W kwestiach handlowych proponuję kontakt na PW.

robertjanczak

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przepraszam, co mam rozumiec poprzez PW, czy nieprosciej byloby przeslac mi adres na poczte ele. np. krotkim sms-em. Oczywiscie dodtosuje sie do Twoich zalecen.
Pozdrawiam.

robertjanczak

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzieki Piotrze, tylko jak to dziala....znaczy jak takie wiadowosci odbierac i wysylac i czy nie jest to wystawione na ataki ,bioradz pod uwage ,ze nie jest o typowy komunikator z rodziny badziewia gadu-gadu lub skype.
Pozdrawiam.

robertjanczak

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
W krotkej odpowiedzi "laika" , dzieki za zrozumienie- opcja o ktorej myslale to przekazanie zasilania z loka- bardziej niz jednego z wagonow, wiele dekow w lokach posiadaja mozliwosc opcji przez "fil¡oletowy"-co mozna by rozwinac. Jesli mi podpowizdasz ,ze z jednego z wagonow to lipa ,to mysle ,ze na moj maly mozdzek bedzie calkiem zrozumialy tok rozumowania-lok ma zasilanie ,to i wagony tez je maja, bo jesli lok traci zasilanie to staje i wtedy nie jest istotnym czy wagony swieca ,czy nie -slowem lipa po calosci-teraz tez sie zgadzamy ?- ,bo pociag to calosc...
Bylbym sklonny zapomniec o calosci tematu moich watpliwosci, ale sprowokowany ,zapytam-jaka gwarancje przenoszenia napiecia maja blaszki na demonstrowanych zdjeciach---to w odpowiedzi na uwagi w tym czy lepiej z jednego wagonu, czy z loka , czy..... -przez miedz pocieta krawieckimi nazyczkami.
Pozdrawiam

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
To nie jest komunikator tylko taka poczta tylko miedzy osobami zarejestrowanymi na forun (np wiki tez taka poczte posiada)

Wchodzisz w podany link, naciskasz przycisk "nowy post", wypelniasz formularz od gory do dolu (podobnie jak pisanie odpowiedzi na forum - a to juz umiesz) i naciskasz przycisk "wyslij".

W druga strone: jak dostaniesz od kogos PW to na gorze strony forum dostaniesz informacje, ze masz nowa wiadomosc. Klikasz w to i czytasz wiadomosci klikajac w nie (jak watki z forum). Mozesz odpowiadac - prawie jak w watkach forum itd.

Sprobuj, na pewno ci sie uda - to nie jest bardziej skomplikowane niz pisanie postow na forum...

OP
OP
B

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Jakość i pewność połączenia nie zależy od narzędzia używanego do obróbki styków, a od liczby i powierzchni styków. Przy odbiorze prądu z kół blaszka szerokości 4..6 mm dotyka dwóch osi. Jakie są wymiary dwóch styków mieszczących się w sprzęgu - odpowiedz sobie sam.

robertjanczak

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
I dlatego zamkne gebe, bo jest to wyczerpujaca odpowiedz-uwaga przekonuje plaskaczem w policzek, ale zaslozulem sobie przez ignorancje w temacie. Na wytlumaczenie moge tylko dodac ,ze kierowalem sie prosbami autora o krytyke i "pomysly". Wdawalo mi sie ,ze bedzie to jakas opcja dla czegos nowego. Przyznam sie ,ze widzialem cos podobnego w jedny z klubow modelarski w Hiszpanii i wydawalo mi sie ,ze to jedyna i prawie sluszna opcja- po zglebieniu tematu okazalo sie ,ze malutka maszyna parowa rodem z iberyjskich tematow zasilala tylko jeden wagonik.
Malo tego , autor tego projektu objechal mnie za krytyke swiatla w wagonie-bylo biale ,zywe-co w zaden sposob nie ma sie do rzeczywistosci w tamtej epoce-,bo przypominalo jazeniawke. Pozostane zatem przy Szanownych Kolegach bardziej jako ciekawy "sluchacz". Dziekuje za zrozumienie i jezeli obrazilem ,to przepraszam. :oops:
Zeby nie byc goloslownym podaje stronke klubu.:www.trenes-aguilo.com
Na pierwszej stronie pokazane sa projekty i ciekawostki-niestety stronka jest po hiszpansku ,bez wariantow jezykowych. Polecam tylko pod jednym wzgledem, otoz udostepmiaja plany ,dzwieki itp. za darmo w sekcji "club" /koniecznosc rejestracji/.
Pozdrawiam

robertjanczak

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
...napiasem w/g wskazowek p. Piotra, ale nie wiem czy dobrze to zrobilem :oops:
..Dla pewnosci podaje mojego maila /jezeli ktorys z Kolegow potrzebuje czegokolwiek z Hiszpanii, niekoniecznie w "skali i na makiete" to tez sluze bezinteresowna pomoca/
: bestmig29@hotmail.com
Adres ten zostal podany dla producenta oswietlenia wagonow i Kolegow ,ktorzy mieliby potrzebe w/w.
Pozdrawiam.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 71
DCC 11
DCC 6
DCC 33
DCC 45