• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Automatyczny przejazd kolejowy

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.021 85 11
Narysowałem najprostszy schemat aby pokazać zasadę działania,oczywiście dla układu z kontaktronami i magnesem w lokomotywie odległość między
czujnikiem "wył" a "wł"nie ma większego znaczenia(ważna jest jedynie odległość tych czujników od przejazdu).Jeżeli idzie o napedy silnikowe to przeważnie
maja one wbudowany odpowiedni układ do zatrzymywania i zmiany kierunku ruchu,a jeśli nie mają to,albo można go dorobić w samym napędzie,albo zastosować
drugi przekaźnik i dość prosty układ elektroniczny.A i jeszcze jedno w przypadku użycia przekaźnika polaryzowanego,z cewkami na prąd stały,trzeba dołozyć odpowiedni układ prostowniczy.

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Jeśli omawiamy wersję bez krasnoludka, to potrzebne są dwa czujniki połączone równolegle. Zwarcie któregokolwiek powoduje opuszczenie zapory. Pytanie, co ją podniesie - jeśli wrzucimy jakiś układ czasowy, wtedy zatrzymanie pociągu na przejeździe spowoduje podniesienie zapór.

Kiedyś długo rozgryzałem temat teoretycznie w odniesieniu do makiety, a nie prawdziwej kolei, i wyszło mi, że jedyne sensowne rozwiązanie - to wykrywane obecności pociągu na pojedynczym odcinku izolowanym obejmującym przejazd i jego okolice, poprzez monitorowanie poboru prądu.
W każdym innym przypadku, o większych kosztach (np. dla większej liczby czujników lub odcinków izolowanych) można podać złośliwy przykład, który spowoduje błędne działanie.

Popełniłem nawet kiedyś kompletny sterownik przejazdu w postaci płytki 2x2.5 cm, ale trafił do krainy zapomnienia, czyli do pudełka w szufladzie..

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
483 8 0
W przykładzie podanym przez stare tory, działanie jest następujące:
- podczas jazdy z lewej strony, czujnik A nie powoduje żadnego działania, cewka Pu-B dostaje zasilanie ale nie przełącza zestyku
- następnie działa czujnik B który poda zasilanie na cewkę Pu-A, która zmieni styki i zasili elektromagnes rogatki
- po minięciu przejazdu czu jnik C nie powoduje zmiany
- w kolejności, czujnik D spowoduje zadziałanie cewki Pu-B, która odłączy zasilanie rogatki
Przy jeździe odwrotnej działanie jest analogiczne.
Przekaźnik musi być typu dwucewkowego.
Układ na pewno działa.
Miałem to na makiecie i nie było żadnych problemów.
W czasach gdy nie było przekaźników bistabilnych można było wykożystać przekaźnik 8410 BTTB
8410.jpg

Znalezione w internecie

Załączniki

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.021 85 11
U mnie też działa bez krasnoludka.:rolleyes: Całą makietę zautomatyzowałem przy pomocy przekaźników bo,
tak samo jak któryś z kolegów w innym Forum,jak się coś zepsuje to otworzę dekiel podrapię się w
łysinę,dzięki czemu ruszą szare komórki,a po chwili wszystko zacznie działać.:)

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Przynajmniej jeden krasnoludek jest jednak w tym rozwiązaniu niezbędny - taki, co pilnuje długości składu i tego, żeby skład nie zatrzymywał się i nie zmieniał kierunku w okolicy przejazdu.
Bez takich ograniczeń przejazd pociągu może powodować dowolną sekwencję pobudzeń czterech czujników i zapory zaczną tańczyć jakieś disco polo.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.467 552 30
Przynajmniej jeden krasnoludek jest jednak w tym rozwiązaniu niezbędny - taki, co pilnuje długości składu i tego, żeby skład nie zatrzymywał się i nie zmieniał kierunku w okolicy przejazdu.
Bez takich ograniczeń przejazd pociągu może powodować dowolną sekwencję pobudzeń czterech czujników i zapory zaczną tańczyć jakieś disco polo.
Ale z tym to i prawdziwe urządzenia miały kłopot. Potrzebne były dodatkowe czujniki i odpowiednie układy z tymi czujnikami współpracujące. Starsze sygnalizacje, stosowane w Polsce od lat sześćdziesiątych do osiemdziesiątych, w podstawowej wersji nadawały się tylko na szlak, przy założeniu, że pociągi nie zmieniają kierunku jazdy w obrębie przejazdu.

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
No więc właśnie o to chodzi, że w warunkach makietowych wystarcza jeden jedyny odcinek izolowany z wykrywaniem zajętości w okolicy przejazdu i żadne złośliwe przypadki nie występują. Jedyna wada, to to, że zapory otworzą się dopiero wtedy, gdy cały pociąg zjedzie z tego odcinka. Oczywiście zakładamy, że przez pociąg, w tym wagony, przepływa jakiś prąd - np. słynne rezystory w osiach wagonów.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.021 85 11
w warunkach makietowych wystarcza jeden jedyny odcinek izolowany z wykrywaniem zajętości w okolicy przejazdu i żadne złośliwe przypadki nie występują.
Też wystąpią jak pociąg zacznie manewrować na styku odcinka izolowanego z całą resztą,:podstepny: to sobie wjedzie na odcinek,to z niego zjedzie,a szlabany góra-dól.:D

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Niezupełnie - jedyny kłopot będzie wtedy, gdy koło stanie na dłużej na styku odcinków lub lokomotywa stanie okrakiem na tym styku. Inne przypadki - chwilowy styk w czasie jazdy - załatwia oprogramowanie mikrokontrolera za 3 zł, to samo, które mruga światłami.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Elektryka 11
Elektryka 11