• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy TomekM

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.640 69 0
Bardzo ciekawy model, ładnie mu w tej zieleni (y)
A o co chodzi z tymi tylnymi drzwiami, skąd ta różnica pomiędzy oryginałem a modelem? :niepewny:
A o to chodzi Kuba że z trzystu autobusów jakie mam, tylko jakieś 25% jest zgodne z oryginałem w stu procentach, albo się nie zgadza podział blach,
albo układ klap, tudzież umieszczenie kierunkowskazów. Rietze czy inni, projektując formę pod dany model korzysta przeważnie z pierwszego rocznika produkcji, nie uwzględnia późniejszej drobnej kosmetyki jaka następuje w trakcie produkcji serii bo im się nie opłaca zmieniać
formy dla ortodoksów,...niestety. Są też w sieci zdjęcia tego modelu setry z takimi drzwiami jak zrobiło AWM i niewykluczone że i ten wóz
miał taki w dniu wpisania na stan autokraft, bo mam na dysku kilka pojazdów które wyglądają różnie w zależności od okresu w którym zdjęcie zostało zrobione. Rietze w takim przypadku maluje dół drzwi na czarno zamiast zmieniać formę, VK-modelle zamalowało kiedyś w solarisie jeden płat drzwi
aby udawał podmiejskiego;)

Drzewiarz

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.233 15 0
Dzięki za odpowiedź. A, że są jedne formy do różnych wersji, to niestety dotyczy wszelkich pojazdów, niestety :(

Dobra, ogarnąłem, co AWM miał na myśli, czyli to są całe drzwi :eek:
1747662568597.jpg

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.640 69 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Kolejna Setra z Autokraft, ten sam typ, ta sama forma, a model z tego roku..., po upadku AWM produkcję przejęło Kibri/Viessmann.
Model wypuszczony przez sklep "Der Spelzugschotte", zdjęcie wykonane przez Christiana Stake, właściciela sklepu oraz pomysłodawcę wielu ciekawych malowań przeniesionych na naszą skalę.
A1.jpg
DSC_0280.JPG
DSC_0283.JPG
DSC_0285.JPG
DSC_0286.JPG
DSC_0290.JPG
DSC_0292.JPG
DSC_0298.JPG
DSC_0302.JPG

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.640 69 0
Kolejny rzadki eksponat z 2008 roku, z floty Autokraft, w wykonaniu AWM.
Tym razem setra S 415 NF w zgnitej zieleni, wiem że może to nie jest tak ciekawe jak autobusy z reklamami, ale jednocześnie jak dla mnie
jest kolejnym i obowiązkowym elementem układanki.
Niestety nie dysponuję zdjęciem pojazdu 952 w malowaniu pierwotnym, więc macie ją w różyczki ;)
https://linjuri.1g.fi/kuvat/GERMANY...+-Serie/AK+952++KI+-+OO+952++Setra+S415NF.jpg
A1.png
DSC_0298.JPG
DSC_0300.JPG
DSC_0302.JPG
DSC_0304.JPG
DSC_0307.JPG
DSC_0324.JPG

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.640 69 0
No to skoro Bartka @Lec Go (Bartek) zielony uspokaja, to ja z miłą chęcią mu ten tydzień będę umilał w dalszym ciągu ;)
Setra S 315 NF, tym razem produkcji rietze na zamówienie sklepu "Der Spielzugschotte".
Generacja dosyć chętnie importowana przez nasze PKS-y i niejeden z pojazdów autokraft ostatnie kilometry nabijał na naszych drogach.
Dzisiaj wyjątkowo model z reklamą, kolejne będą w czystej zieleni. Przewoźnik oczywiście Autokraft.
A1.jpg
DSC_0398.JPG
DSC_0401.JPG
DSC_0403.JPG
DSC_0404.JPG
DSC_0406.JPG
DSC_0407.JPG

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9