• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy SCYZORA

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.281 69 0
Na takiej dioramce to i róż się pięknie prezentuje, zawsze mnie zastanawia jaką rolę w tych europejskich autokarach pełniły te przyczepki:niepewny:
Bo w USA były w nich przewożone paczki zanim Fedex czy DHL nie rozbudowały swoich sieci na dobre.

OP
OP
S

SCYZOR

Znany użytkownik
Reakcje
3.005 2 0
Nie odpowiem Ci na to pytanie, bo sam do końca nie znam odpowiedzi. Widziałem w necie kilka zdjęć naszego rodzinnego przewoźnika / Sindbad/
i postanowiłem że odtworzę taki model w naszej skali;) Podejrzewam że w tych przyczepkach przewożony jest bagaż w większej ilości. Wiele firm autobusowych wynajmują do obsługi np. konkursów typu Mis Polski. To tylko moje przypuszczenia.

Drzewiarz

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.962 15 0
Malowanie rewelacja, delikatnie mówiąc rzuca się w oczy :ROFL: A z tą przyczepką to już kompletnie wymiata :D
zawsze mnie zastanawia jaką rolę w tych europejskich autokarach pełniły te przyczepki:niepewny:
Co do przyczepek, to odpowiedź jest bardzo prosta. Przy autokarze piętrowym jest bardzo mocno ograniczona pojemność bagażników w stosunku do ilości miejsc dla pasażerów. Inaczej mówiąc, taki autokar przy tej samej długości, otrzymuje drugi (dolny) pokład kosztem właśnie przestrzeni bagażowej. To jest główny powód. Drugim aspektem jest ładowność pojazdu, która jest ograniczona przepisami. Jeżeli przybyło nam pasażerów, to siłą rzeczy brakuje ładowności na bagaż, który trzeba wtedy ciągnąć za sobą. Jak zapewne wiecie, czasami autokar ma na tyle zawieszony tzw. "plecak", czyli dodatkowy bagażnik. Jednak daje on niewiele więcej przestrzeni bagażowej, no i nie rozwiązuje problemu przekroczenia maksymalnego dopuszczalnego ciężaru pojazdu. Takie oto małe wyjaśnienie powyższej wątpliwości kolegi Tomka :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9
Autobusy 4