• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy schyłku PRLu

OP
OP
pastka

pastka

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dziękuję za wpisy :) Trochę się różni od oryginału, model schuco byłby ładniejszy i łatwiejszy do przeróbki, i może kiedyś jeszcze kupię. Tymczasem czas się wziąć za Ikarusy ;) Odświeże temat za parę miesięcy.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.684 387 20
Świetne modele. Tego pierwszego to pamiętam jak jako harcerz pojechałem na obóz do ZSRR i tam takim nas wozili. Drugi to już klasyka naszych miast. Piękne modele.
Mam pytanko: kto jest producentem tego pierwszego Ikarusa i ewentualnie gdzie go można nabyć?

OP
OP
pastka

pastka

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Producent to coś DDR, permot albo ses? Na ebayu niemieckim można dostać. Chyba najtaniej to od użytkownika ttmodelltrain - 5,90 €.

OP
OP
pastka

pastka

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
To prawda, w moich okolicach w Polsce od kilku lat już nie ma. Jeszcze tylko pogoty na zajezdniach rdzewieja :/ Jelczy z klasyczną mordka też już nie widziałem ostatnio. Karosy serii 7xx też wycofane. A Many niskopodłogowe które były takie nowoczesne też już kilkanaście lat mają. Czas umierać ;)

SECOND MODELS

Znany użytkownik
Reakcje
7 0 0
Ikarusy - 66 oraz 260:
Ikarus z tzw. "dupa" inaczej dupek u mnie na osiedlu :) tak mówiono
Zabierał panie do pracy w DDR o różnych godzinach u mnie pod blokiem ,zależnie od zmiany :) .Ja zawsze wieczorem je widywałem , jak nowsze nie wyjechały z zajezdni Gorlitz (czytaj te co na dolnych fotkach są) ...czyli do Zgorzelca po Niemieckiej stronie:)
jak to kopciło,i rezonans blach potrafił wszystkich na nogi postawić :) ale dziś brakuje tego "klangu" na ulicy ,za nim ruszył to rdzę potrafił otrzepać z nadkoli :)
a modele szlachetne i swietnie się prezentują
Były i inne ciekawostki ,może zdjęcia znajdę to pokarzę Wam

OP
OP
pastka

pastka

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Coś się porobilo z cytatami, ale ciekawe co piszesz :) To niemieckie busy przyjeżdżaly? Ikarusow 66 nigdy nie widziałem na żywo, jeśli znajdziesz fotki to chętnie obejrzę.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.595 517 30
Coś się porobilo z cytatami, ale ciekawe co piszesz :) To niemieckie busy przyjeżdżaly? Ikarusow 66 nigdy nie widziałem na żywo, jeśli znajdziesz fotki to chętnie obejrzę.
Dlaczego "niemieckie busy"? Ikarusów 66 było sporo w na Górnym Śląsku, ale np. w Warszawie nie pamiętam żadnego.

SECOND MODELS

Znany użytkownik
Reakcje
7 0 0
faktycznie cos z cytatami nie tak było .
A co do fotek niestety aparat w tamtych czasach to był luksus :)
i nie chodziły mi i tak po głowie żadne fotografie "kopcących" i "wibrujacych" ikarusów :) ,jak to młody inne zajęcia były .
ale popytam u starszych kolegów może ktoś ma focidła to oczywiście dodam :)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.595 517 30
Sorry, coś musiałem przeoczyć. Ja wprawdzie nie jestem ze Śląska, ale a latach 1970-tych dość często tam bywałem i pamiętam te autobusy doskonale, choć chyba nigdy takim nie jechałem. Aż dziwne, że już 10 lat później ich nie było.

OP
OP
pastka

pastka

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Sorry, coś musiałem przeoczyć. Ja wprawdzie nie jestem ze Śląska, ale a latach 1970-tych dość często tam bywałem i pamiętam te autobusy doskonale, choć chyba nigdy takim nie jechałem. Aż dziwne, że już 10 lat później ich nie było.
Wg strony miłośników WPK Katowice, wycofane w latach 1975-77 http://tabor.wpk.katowice.pl/spis.php?p=100&h=1
Choć może jeszcze używano je dłużej, np w przewozach pracowniczych (widziałem wpis o tym na którymś forum.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.595 517 30
Trudno uwierzyć, że jeździły tylko 4 do 6 lat - weszły do eksploatacji w 1971, a zostały wycofane zaledwie kilka lat później? Ale tabela jest trudna w czytaniu, są tam jeszcze wymienione egzemplarze z 1966 i 67 roku, ale bez dat wycofania.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9
Autobusy 4