• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy DanielDz

OP
OP
DanielDz

DanielDz

Nowy użytkownik
Reakcje
54 0 0
Trochę się tutaj zakurzyło czas troche odnowić temat, Postanowiłem powiększyć swoją kolekcje o dwa autobusy marki Volvo modele nie powalają swoją jakością nie są jednak też najgorsze na pewno największym minusem jest brak lusterek, które będą z czasem dosztukowane. Generalnie nie kupuję modeli bez lusterek tracą moim zdaniem znacznie na atrakcyjności jednak jeśli chodzi o Volvo to postanowiłem je kupić tylko i wyłącznie dlatego że nie widziałem modeli tych marek w lepszej jakości takiej jak na przykład oferuje Rietze czy AWM może z czasem się doczekamy Volviaczy od nich, chodź nie ukrywam że chętniej zakupił bym np VDL-kę w dobrej jakości (obecny model VDL Futury w skali 1/87 nie dość że nie powala jakością to jest prawie niedostępny)

Volvo 9700 autokar który mimo tego że został zaprezentowany już rok temu nadaj jest bardzo rzadko spotykany na Polskich drogach, mimo tego że produkowany jest między innymi w fabryce pod Wrocławiem przeszkodą w zakupie dla niektórych firm może jednak okazać się cena, słyszałem że Volvo droższe jest nawet od Setry
IMG_20200130_104546.jpg
IMG_20200130_104759.jpg
IMG_20200130_104816.jpg
IMG_20200130_104838.jpg
IMG_20200130_104849.jpg

Kolejnym modelem jest międzymiastowe Volvo 8900 w konfiguracji typowej dla skandynawskich firm przewozowych
IMG_20200130_105259.jpg
IMG_20200130_105319.jpg
IMG_20200130_105331.jpg
IMG_20200130_105342.jpg
IMG_20200130_105358.jpg
IMG_20200130_105412.jpg

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.064 68 0
Sam mam metalowe Volvo w kolekcji (7700), więc wiem jaka jest różnica w porównaniu z plastikiem.
Mimo wszystko modele warte posiadania pod warunkiem przystępnej ceny.
Jako że zbieram komunikację miejską, na podium staje 8900 ;)

OP
OP
DanielDz

DanielDz

Nowy użytkownik
Reakcje
54 0 0
Sam mam metalowe Volvo w kolekcji (7700), więc wiem jaka jest różnica w porównaniu z plastikiem.
Mimo wszystko modele warte posiadania pod warunkiem przystępnej ceny.
Jako że zbieram komunikację miejską, na podium staje 8900 ;)
Oba Volviacze są z plastiku, kupiłem okazyjnie za około 250 koron szweckich 2 sztuki

lotus102

Znany użytkownik
Reakcje
2.247 7 3
Bardzo ciekawe modele Volvo..
Dlaczego nie ma w ofercie takich modeli z Rietze czy AWM...była by bajka..

OP
OP
DanielDz

DanielDz

Nowy użytkownik
Reakcje
54 0 0
Trochę się znów tutaj zakurzyła, a modeli przybyło od groma, stopniowo będę dodawał kolejne zdjęcia :) Na pierwszy ogień prezentuję model MAN a Lions Coach nowej generacji w barwach przewoźnika Bla Bla Bus, którego autokary można spotkać między innymi w Niemczech, Belgii, Holandii. Model udało się kupić w Berlinie podczas wykonywania trasy Katowice- Berlin ZOB. Większych zmian przy nim nie dokonywałem, jedynie malowałem światła przednie gdyż rietze założyło zwykły przeźroczysty plastik na różowy kolor i wyglądało to okropnie. Pozdrawiam i niebawem kolejna relacja :)
lion1.jpg
loin6.jpg
lion5.jpg
lion3.jpg
lion4.jpg
lion2.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.584 387 20
Ciekawie wygląda w tym różowym kolorku. Podoba mi się. (y) Wielki plus za lusterka i podmalowania świateł. (y)

OP
OP
DanielDz

DanielDz

Nowy użytkownik
Reakcje
54 0 0
Fajny Manik w malowaniu Bla Bla Bus
Powoli wchodzą na Polski rynek stając się poważną konkurencją dla flixa, ciekawe czy stworzą jakąś ciekawą siatkę połączeń, flix po covidzie robi się coraz bardziej przewoźnikiem sezonowym, a dużo linii kursuje tylko np. od pt/pn, bardzo dużo połączeń po covidzie też nie wróciło.

OP
OP
DanielDz

DanielDz

Nowy użytkownik
Reakcje
54 0 0
Ciekawie wygląda w tym różowym kolorku. Podoba mi się. (y) Wielki plus za lusterka i podmalowania świateł. (y)
Zawszę staram się żeby to w miarę przypominało prawdziwy pojazd, każdy detal się liczy a już na pewno lustra jeśli chodzi o autokary to obowiązkowy element dlatego staram się zawszę kupować modele tylko z lusterkami, jednak ostatnio będąc w sklepie modelarskim w Berlinie kupiłem sobie cały zestaw luster do autokarów tak że mogę już kupować tak że te bez luster :D

OP
OP
DanielDz

DanielDz

Nowy użytkownik
Reakcje
54 0 0
W takim razie lecimy dalej, w tej relacji przedstawię jak Setra zmieniała się wraz z latami od serii 200 do najnowszej serii 500. Jako kierowca miałem okazję spędzić bardzo dużo godzin za kierownicą modelu 516 i 519 jak i 416 jeszcze z silnikami E4 z manualną skrzynią biegów jeśli chodzi o komfort pracy ilość przeróżnych systemów wspomagających pracę kierowcy model 500 niema sobie równych, natomiast skrzynia biegów mercedesa (power schift) psuję cały urok jazdy tym autem ( pracuję bardzo powoli i potrafi zgubić bieg np. na środku ronda ) w skrócie auto idealne na dalekie autostradowe trasy, z jazdą po mieście bywa różnie ;) Natomiast model 416 w połączeniu z manualną skrzynią biegów wspominam bardzo dobrze mimo że auto miało ponad 2 mln km przebiegu to praca na nim to czysta przyjemność może nie posiadała wszystkich systemów i udoskonaleń ale była bardzo dynamiczna i mocna idealna i do jazdy po mieście i po autostradzie.

s1.jpg
s2.jpg
s3.jpg
s4.jpg
s5.jpg
s6.jpg

Pioter234

Aktywny użytkownik
Reakcje
833 0 0
W takim razie lecimy dalej, w tej relacji przedstawię jak Setra zmieniała się wraz z latami od serii 200 do najnowszej serii 500. Jako kierowca miałem okazję spędzić bardzo dużo godzin za kierownicą modelu 516 i 519 jak i 416 jeszcze z silnikami E4 z manualną skrzynią biegów jeśli chodzi o komfort pracy ilość przeróżnych systemów wspomagających pracę kierowcy model 500 niema sobie równych, natomiast skrzynia biegów mercedesa (power schift) psuję cały urok jazdy tym autem ( pracuję bardzo powoli i potrafi zgubić bieg np. na środku ronda ) w skrócie auto idealne na dalekie autostradowe trasy, z jazdą po mieście bywa różnie ;) Natomiast model 416 w połączeniu z manualną skrzynią biegów wspominam bardzo dobrze mimo że auto miało ponad 2 mln km przebiegu to praca na nim to czysta przyjemność może nie posiadała wszystkich systemów i udoskonaleń ale była bardzo dynamiczna i mocna idealna i do jazdy po mieście i po autostradzie.

Zobacz załącznik 845228 Zobacz załącznik 845229 Zobacz załącznik 845230 Zobacz załącznik 845231 Zobacz załącznik 845232 Zobacz załącznik 845233
Świetne modele pokazałeś. Zbiorowa fotka miła dla oka ;)
Sam też posiadam w swoich zbiorach kilka sztuk Setry, m. in. taką samą w barwach Flixbusa :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9
Autobusy 4