• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ASTRO models - moje dodatki do makiet

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.330 301 15
Dobieracie wielkość wizualnie do modelu, czy z faktycznego rozmiaru?
Prawdę mówiąc rozmiar był dobierany na podstawie kół Stara z APMu (z pomiaru kol. @Irokez46) i są tej samej średnicy co oryginalne Adamowe. Felga jest minimalnie mniejsza niż oryginalna w "Adasiu". Z kolei proporcje na podstawie podłożonego zdjęcia, więc tu nie ma błędu.
Zatem albo APM ma za małe koła, albo @Irokez46 złą miarę, albo "Adam" za duże nadkola. No albo drukarka przekłamuje...
Osobiście obstawiam winę "Adama", Ale że pod niego robimy koła, trzeba będzie powiększyć.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.574 5 0
Jak koledzy napisali, trochę za mała średnica. Przydałby się jeszcze większy "balon" na oponie, bo teraz jej bok jest zbyt płaski, przez co felga zbyt mocno odstaje od boku opony.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.574 5 0
Prawdę mówiąc rozmiar był dobierany na podstawie kół Stara z APMu (z pomiaru kol. @Irokez46) i są tej samej średnicy co oryginalne Adamowe. Felga jest minimalnie mniejsza niż oryginalna w "Adasiu". Z kolei proporcje na podstawie podłożonego zdjęcia, więc tu nie ma błędu.
Zatem albo APM ma za małe koła, albo @Irokez46 złą miarę, albo "Adam" za duże nadkola. No albo drukarka przekłamuje...
Osobiście obstawiam winę "Adama", Ale że pod niego robimy koła, trzeba będzie powiększyć.
Rozmiar kół w modelu APM, a później Adama (który pewnie w jakimś stopniu bazował na projekcie APM) jest skopany. Ktoś dawno temu popełnił ten błąd i widać, że mści się on do dzisiaj :) W domu mogę zmierzyć średnicę koła do Stara wykonanego przez Jankola.

Koła APM jak i Adama średnicą są bliższe kołom od Starów nowszych generacji. Prawdopodobnie ktoś kto opracowywał dokumentację zrobił pomiar średnicy koła na takim nowszym Starze.

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.330 301 15
Koła APM jak i Adama średnicą są bliższe kołom od Starów nowszych generacji.
możliwe, że masz rację. Przyznam, że sam nie wiedziałem, że średnice kół się zmieniły.
@Astro jakie średnice mają te felgi?
Koła mam w domu, wieczorkiem spróbuję zmierzyć
Przydałby się jeszcze większy "balon" na oponie,
Generalnie w druku opona ma trochę złą geometrię, drukowana była po skosie i ma kształt łezki, minimalnie, ale jednak. Uwypuklę ją, póki co chcę zobaczyć jak wyjdzie z podkładem i farbą. Niby nic, a czasem grubość farby zmienia model
felga zbyt mocno odstaje od boku opony.
tu akurat jest kwestia czy mocniej ją wcisnę, czy lżej.. Nie dociskałem, bo później ciężko wypchnąć, a malować chcę osobno oba elementy.
W sumie to na tym etapie mogę pilnikami "wybalonić" oponę i mocniej schować felgę, alczkolwiek jeśli mam przeskalować całe koło, to chyba nie ma sensu. :)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.007 388 20
Osobiście obstawiam winę "Adama" Ale że pod niego robimy koła, trzeba będzie powiększyć.
Zgodnie z rysunkiem technicznym jaki mam do Stara skrzyniowego, średnica koła wynosi 1020 mm, także po zmniejszeniu do naszej skali wymiar powinien być około 11,7 mm.
Koła AdamModellbau mają średnicę 10,2 mm, koła z APM mają średnicę 10,3 mm, natomiast koła JanKola mają średnicę 11 mm.
Wymiary właśnie sprawdziłem.

Star skrzynia 005.jpg

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.330 301 15
Tak patrzę na te stary i mam wątpliwości. Dziś mijałem dwa, w tym jeden wojskowy. Miejsca między oponą a nadkolem miały dużo.
Tu mam przykład, gdzie koła są chyba dość małe...
491s81_przod_prawy.jpg.jpg

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.330 301 15
U mnie koła mają właśnie 10.3 mm. Sprawdzę felgę jeszcze. Rozmiar 5.84 mm dotyczy zewnętrznego obrysu kołnierza? Bo nie wiem czy powiekszać całe koło, czy tylko oponę

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.330 301 15
Nie. Po prostu chcę dopasować koła do modelu, który z realiami nie do konca się zgadza, robienie kół w skali moze skończyć się tym, że mi w nadkola nie wejdą. Chyba po prostu zmierzę nadkola i wyskaluję je pod model Adama na zasadzie proporcji.

Ciemny

Aktywny użytkownik
Reakcje
857 6 1
Nie. Po prostu chcę dopasować koła do modelu, który z realiami nie do konca się zgadza, robienie kół w skali moze skończyć się tym, że mi w nadkola nie wejdą. Chyba po prostu zmierzę nadkola i wyskaluję je pod model Adama na zasadzie proporcji.
Modele Adama nie trzymają niestety skali

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.330 301 15
Dokładnie, kształt nadkola w kabinie Adama trochę odbiega od tego w oryginale. Stąd rozbieżności wizualne. W egzemplarzach Starów jakie kiedyś konwertowałem, trochę modelowałem pilnikiem kształt nadkoli.
a możesz pokazać te konwersje? Bo i mnie czeka ta zabawa, więc może i warto od razu poprawić ten element?

Reakcje
46 7 1
Dokładnie tak jak @Mafo zauważył,
Stary były na 20 calowych felgach, co daje nam 50,8cm średnicy felgi, w skali 5,84mm
Rozmiar 5.84 mm dotyczy zewnętrznego obrysu kołnierza? Bo nie wiem czy powiekszać całe koło, czy tylko oponę
Rozmiar felgi podawany w calach to nie to samo co średnica całkowita felgi. Średnica całkowita jest zawsze większa od wymiaru felgi/koła podawana w calach.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.007 388 20
Bo nie wiem czy powiekszać całe koło, czy tylko oponę
Po prostu chcę dopasować koła do modelu, który z realiami nie do konca się zgadza, robienie kół w skali moze skończyć się tym, że mi w nadkola nie wejdą.
Myślę, że najlepiej jest powiększyć całe koło, dopasowując je do modelu i wtedy będzie OK.

Chyba po prostu zmierzę nadkola i wyskaluję je pod model Adama na zasadzie proporcji.
I to jest właśnie jeden z ważniejszych elementów modelarstwa. Miałeś przykład na figurkach kierowcy, które zrobiłeś idealnie w skali H0, tylko że nie pasowały do modeli samochodów, notabene też w skali H0, bo były za duże. Dopiero po zmniejszeniu i dopasowaniu do konkretnej kabiny można było go użyć. To samo masz z kołami. Nie zmniejszaj w prosty sposób oryginalnych wymiarów, bo zrobisz za małe, albo za duże koła. To trzeba dopasować do konkretnego modelu i wtedy dopiero będzie OK.

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.330 301 15
Witajcie,
zaistniała pilna potrzeba zrobienia takiego oto kipra - któż odgadnie do czego to pasuje?
kipper_01.jpg kipper_02.jpg
Będzie druk, a może nawet odlew, zależy ile mi będzie potrzebnych egzemplarzy. Chętnych do posiadania oczywiście odeślę do Mateusza @popowe.