• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Arduino w modelarstwie kolejowym - sterownik urządzeń informacyjnych na makiecie

OP
OP
prezesedi

prezesedi

Aktywny użytkownik
Reakcje
359 2 0
Część elementów zakupiłem na Aliexpress, część na Allegro. Podana kwota dotyczy elementów składających się na etap 22.
We wcześniejszych etapach były elementy tymczasowe (wymienione na inne, jak np. wyświetlacze), których tu nie wliczam. Nie można zsumować wszystkiego od początku. Jeśli ktoś zamierza zrobić urządzenie np. z etapu 15 - gdzie nie było jeszcze np. wyświetlacza dotykowego, czy też z etapu 22 - gdzie nie ma już OLEDa oraz dużego wyświetlacza peronowego etc.
Każdy chętny na sterownik z danego etapu, zrobi sobie zestawienie użytych elementów w tymże etapie (w razie czego oczywiście pomogę).
Jednak jak wspomniałem wcześniej - będzie to podsumowaniem poradnika.
Myślę do końca tygodnia uda mi się udostępnić już całość.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.080 6 2
Jasna sprawa, czasami nawet głupie diody w jakieś mniej typowej konfiguracji też trzeba ściągać z Aliexpress, bo u nas są dostępne tylko te najpopularniejsze.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.080 6 2
Kolega zapomniał o setkach "du...godzin" spędzonych nad projektem. Czasmi to te godziny decydują o prawdziwych kosztach a nie część materialna.
Nie zapomniałem, po prostu interesował mnie póki co sam koszt części. I wiem ile się siedzi nad takimi projektami, swojej makiety od dwóch lat nie mogę skończyć...

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
763 10 1
Kolega zapomniał o setkach "du...godzin" spędzonych nad projektem. Czasmi to te godziny decydują o prawdziwych kosztach a nie część materialna.
Ja bym nawet generalnie stwierdził, że to du...godziny decydują o kosztach, ale w końcu to hobby więc robimy to dla przyjemności :D, obecnie koszt elementów elektronicznych, w szczególności genialnych chińskich procesorów ESP32, ale też np. żywic i nawet drukarek 3D jest bardzo niski albo przynajmniej akceptowalny, dodatkowo dostępność darmowych narzędzi programistycznych i gotowych bibliotek robiących prawie wszystko jest bardzo duża. Można robić cuda, trzeba mieć tylko czas...
No ale bardzo fajny projekt, też próbuję sobie coś dłubać z wyświetlaczami, niedawno dokopałem sie na Ali do wyświetlaczy OLED 0,91" idealnych do wyświetlaczy peronowych.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
prezesedi

prezesedi

Aktywny użytkownik
Reakcje
359 2 0
OP
OP
prezesedi

prezesedi

Aktywny użytkownik
Reakcje
359 2 0
Dzień dobry. Dziś zamieszczone etapy będą już jednymi z ostatnich. Do końca tygodnia poradnik zostanie zakończony. No to do dzieła.

Etap 23
Etap ten dostarcza możliwość obsługi zapowiedziami.

Po wgraniu kodu, ekran wyświetla następujący komunikat – „MAKIETA V15-TOUCH”
1706786017003.png

Menu widoczne na ekranie jest bardzo zbliżone do menu rozkładu i prezentuje się jak poniżej - @ethanak wykorzystał część kodu, by niepotrzebnie go nie rozbudowywać.
1706786063244.png

Widoczne na dole ekranu przyciski służą do puszczenia przez głośnik odpowiedniego komunikatu zawierającego informację nt.
  • Odjazdu pociągu
  • Przyjezdu pociągu
  • Postoju pociągu na stacji.

Etap 24
Po wgraniu kodu na ESP na ekranie pojawia się napis „MAKIETA V16 TOUCH”.
1706786092855.png

Etap dość istotny. Dostajemy w nim możliwość „zobrazowania” torowiska z naszej stacji/dioramy/makiety.

Jeśli chodzi o poziom odwzorowania to jest on dość prosty – podobnie jak całe założenie sterownika (poza kodem oczywiście). Przypomina odwzorowanie torów z pulpitów nastawczych (w sensie użycia samych linii prostych).

Do nakreślenia torowiska użyta zostanie przeglądarka www.

Obsługa jest bardzo prosta. Kliknięcie spowoduje rozpoczęcie rysowania linii, powtórne kliknięcie kończy rysowanie. Jeśli krzyżyk znajdzie się w lewym górnym rogu semafora, zamiast rysowania spowoduje to chwycenie semafora, a powtórne kliknięcie ustawi go w wybranym miejscu. Kliknięcie prawym klawiszem spowoduje przerwanie bieżącej czynności (tzn. rysowania linii lub zmiany położenia semafora), a jeśli żadna czynność nie jest wykonywana - spowoduje usunięcie najbliższej linii (wyświetlanej na czerwono).

Na razie edytor dostępny jest pod poniższym adresem:
http://www.polip.com/tmp/peditor.html

1706786114092.png

Rysujemy interesujący Nas układ:
1706786124018.png

To co pojawi nam się pod schematem torowiska, kopiujemy i wklejamy w naszym IDE w zakładkę „schemat.h”.
1706787387792.png

1706787517413.png

Po kliknięciu w menu głównym w zakładkę SEMAFORY pojawia się na wyświetlaczu poniższy ekran:
1706786156808.png

Widzimy tu układ torowy (narysowany na potrzeby tego poradnika przez Autora) i rozmieszczenie 8 sygnalizatorów świetlnych (po 4 semafory i tarcze).
Każdy z sygnalizatorów pokazuje po swojej lewej aktualnie wyświetlany sygnał. Widoczny jest dla Sem1 sygnał S2 (zielone światło) czy dla Sem3 sygnał S10 (zielone i pomarańczowe). Oczywiście wszystko ulegnie jeszcze drobnym modyfikacjom (szczególnie dla sygnałów wyświetlanych na tarczach).

Etap 25
Po wgraniu kodu, pierwszy raz od powstania projektu na ekranie widzimy kolorowy obrazek, przedstawiający pociąg. Dodatkowo widoczne są logo FORBOT’a,
1706786473180.png

czyli forum na którym powstał ów projekt oraz podpis twórcy kodu.
1706786485876.png

Po szczegóły odsyłam zainteresowanych na początek całego poradnika.

Na ekranie widzimy również napis „V17 – FINAL” – co może podpowiadać, że to wersja ostateczna. Jednak, jak się okazało, to jeszcze nie był koniec.
1706786510867.png

W tej części @ethanak skupił się na współpracy klawiatury z ekranem.

Dzięki temu klawisze 7, 8, 9 i 0 będą służyć do poruszania się po rozkładzie jazdy.
Klawisze A-D służą do wywołania odpowiedniego menu zgodnego z tym, co pokazane jest w górnej części ekranu.
I tak dla przykładu wywołujemy rozkład jazdy klawiszem B:
1706786541262.png

Klawiszami 7-8-9-0 ustawiamy interesujący nas ekran z pociągiem do wyświetlenia i na koniec używając klawiszy 1-6 wybieramy (np. 4 dla pociągu „GÓRNIK DOŁOWY” do Katowic Piotrowic”).
Analogicznie sytuacja ma się dla zapowiedzi (klawisz D) z tym, że na koniec wybieramy jeszcze aktualny stan pociągu (przyjazd/odjazd/postój):
1706786557383.png

Podsumowując dzisiejszy etap, gorąca prośba od autora kodu @ethanak'a:

"Gdyby ktoś chciał wykorzystać program który tu powstał - proszę o pozostawienie zarówno logo Forbota, jak i mojego podpisu. Resztę można sobie zmieniać".

c.d.n. :devil::devil::devil:

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
prezesedi

prezesedi

Aktywny użytkownik
Reakcje
359 2 0
Dzień dobry. Dziś chyba nadszedł dzień, kiedy czas zakończyć poradnik. Wrzucam pozostałe etapy poradnika, kosztorys części na poszczególnych etapach oraz kilka słów na zakończenie. Tak więc zaczynamy:

Etap 26
Etap zawiera zmiany dotyczące wygłaszania komunikatów i menu z nimi związanego.

Właściwa pozycja będzie podświetlona. Tło podświetlonego komunikatu będzie niebieskie, napis żółty.

Po wprowadzeniu korekt @ethanak „zadowolony z siebie postanowiłem zrobić sobie kawusię i usiąść do opisu zmian, ale nagle odezwał się kolega wątkotwórca: otóż okazało się, że możliwych ustawień tarczy jest nie trzy a pięć, w dodatku różne tarcze mają różne kolory”.

Powyższe informacje przekazałem autorowi by mu utrudnić życie. Nie nie, to oczywiście żart - pomyślałem, że skoro projekt może zostać rozpowszechniony dalej, inny modelarz zechce wprowadzić swoje sygnalizatory.

Do tej pory program operował tylko dwoma typami sygnalizatorów: semafor (pięć lamp, ustalone kolory) i tarcza (dwie lampy, ustalone kolory). Okazało się, że to za mało: istnieje kilka różnych typów tarcz z różnymi zestawami kolorów, przy czym mało że kombinacje owych kolorów są różne dla każdego typu, to jeszcze inaczej się nazywają.

Nie próbowałem już przemycać informacji, że semafory są również 3 i 4 komorowe, wszak sygnały na nich wyświetlane idzie uzyskać z semafora 5 komorowego. Natomiast semafory 6 komorowe to relikt przeszłości.

Tak więc w kodzie dla tarczy nie są określone kolory, a pozycje (góra-dół):
Code:
#define TAR_UP 1 // górna lampa
#define TAR_LO 2 // dolna lampa
No i zdefiniowane zostały wszystkie możliwości jakie podałem (tarcza-sygnał):
Code:
// Tarcza ostrzegawcza
const SemaProg tarczaTable_TO[16] = {
    {0},
    {SEMLED(0,TAR_LO,0),"Os1"},
    {SEMLED(TAR_UP,0,0),"Os2"},
    {SEMLED(TAR_UP,0,TAR_UP), "Os3"},
    {SEMLED(0,TAR_LO,TAR_LO), "Os4"},
};

// Tarcza manewrowa
const SemaProg tarczaTable_TM[16] = {
    {0},
    {SEMLED(TAR_UP,0,0),"Ms1"},
    {SEMLED(TAR_LO,0,0),"Ms2"},
};

// Tarcza zaporowa
const SemaProg tarczaTable_TZ[16]={
    {0},
    {SEMLED(TAR_UP,0,0),"S1"},
    {SEMLED(TAR_UP,TAR_LO,TAR_LO),"Sz"}
7};

// Samoczynna blokada
const SemaProg tarczaTable_SBL[16]={
    {0},
    {SEMLED(TAR_UP,0,0),"S1"},
    {SEMLED(TAR_LO,0,0),"S2"},
};

// a tego nie będę używać
#if 0
const SemaProg tarczaTable[16]={
    {0},
    {SEMLED(TAR_UP,0,0),"Ms1"},
    {SEMLED(TAR_UP,0,TAR_UP), "Ms3"},
    {SEMLED(0,TAR_LO,TAR_LO), "Ms4"},
    {0},{0},{0},{0},{0},
    {SEMLED(TAR_UP,TAR_LO,TAR_LO),"Sz"}
};

#endif
Pozostaje jeszcze przyporządkowanie kolorów wyświetlanych na ekranie:
Code:
Semafor semafor[]={
    // tu przykładowe dane semaforów

Semafor(semaTable,WHERETO(0,0),"Sem1"), // semafor pierwszy piny P0..P4
    Semafor(semaTable,WHERETO(1,0),"Sem2"), // semafor drugi piny P10..P14
    Semafor(semaTable,WHERETO(2,0),"Sem3"), // semafor trzeci piny P0..P4
    Semafor(semaTable,EXTRSEM(0,0),"Sem4"), // semafor czwarty MAC 0x20 indeks 0

// tarcza zaporowa, kolory czerwony-biały (domyślne)
    Semafor(tarczaTable_TZ,WHERETO(0,5),"Tz"),
    // tarcza manewrowa, kolory niebieski-biały
    Semafor(tarczaTable_TM,WHERETO(1,5),"Tm",CLED_BLUE,CLED_WHITE),
    // tarcza ostrzegawcza, kolory zielony - pomarańczowy
    Semafor(tarczaTable_TO,WHERETO(2,5),"To",CLED_GREEN,CLED_ORA),
    // samoczynna blokada, kolory czerwony - zielony
    Semafor(tarczaTable_SBL,EXTRSEM(0,1),"SBL",CLED_RED, CLED_GREEN)
};
Jest to oczywiście przykład – zastosowane zostały tu cztery różne tarcze, ale oczywistym jest, że można zastosować różne kombinacje. W podobny sposób można postąpić z semaforami, tam jednak nie ma możliwości zmiany kolorów wyświetlanych na ekranie (co nie powinno stanowić większej trudności, jako że cztero- i trzykomorowe semafory nie wprowadzają nowych kolorów). Pamiętać jednak należy o ograniczeniach programu (projektowanego przecież dla konkretnej makiety):

Maksymalna ilość podłączonych bezpośrednio sygnalizatorów (4 semafory i 4 tarcze) może być zwiększona, jednak trzeba do tego zmodyfikować program (większa ilość ekspanderów PCF8575);

Maksymalna ilość połączonych urządzeń poprzez esp-now jest również ograniczona. Standardowo jest to 7 (chociaż nie jestem pewien, czy Arduinowy kompilat esp-idf nie dopuszcza maksymalnej sprzętowej ilości, czyli 10). Ponieważ odbiornik na ESP8266 może obsługiwać semafor i tarczę lub trzy tarcze, nie powinno stanowić to specjalnego ograniczenia.

Istniejący sposób wyboru semafora do ustawienia pozwala na wybranie jednego z dziesięciu za pomocą klawiatury. Zwiększenie ilości semaforów może wymagać zwiększenia rozmiaru tablicy touchArea powyżej 16 (nie mniej niż 4 + ilość semaforów).

Na podsumowanie tego etapu, mogę powiedzieć to, co powiedziałem również na forum FORBOT:

„Teraz, to jest to o czym rok temu mogłem jedynie śnić. Że znajdzie się ktoś, kto zechce poświęcić tyle swojego czasu i bawić się czymś, z czego nie będzie korzystać dając jednocześnie innej osobie jakże wielofunkcyjne urządzenie. Jeden powie "zabawka" a inny wykorzysta wszystkie jego możliwości i rozszerzy funkcjonalność tego, co do tej pory ma”.

Załączniki

OP
OP
prezesedi

prezesedi

Aktywny użytkownik
Reakcje
359 2 0
Etap 27

Jak się jednak okazuje to nie koniec.

@ethanak przygotował jeszcze jakieś poprawki w kodzie.

Po tej operacji wszystko powinno ładnie działać„ nawet w sytuacji, kiedy podłączymy wyświetlacz nie obsługujący dotyku.

Przy okazji autor stwierdził, że interfejs na smartfona wygląda nieco siermiężnie, postanowił go nieco podrasować. Tak więc również na telefon/smartfon otrzymaliśmy mapę torowiska wraz z zaznaczonymi sygnalizatorami (i wyświetlanymi sygnałami).
1707048146040.png

Czy to już koniec? Chyba tak, choć wielka szkoda.

Nie będę ukrywał, że w trakcie trwania projektu kilkukrotnie otwierałem okno i brałem zamach, by wyrzucić „dziadostwo” jak nie chciało działać. Jednak nauczony doświadczeniami niejednokrotnie rozbierałem wszystko do zera i składałem ponownie twierdząc po chwili – że przecież działa. Problemy sprzętowe również mnie nie omijały. Okazuje się, że nie wszystko co nowe działa – zdarzało się odsyłać na wymianę. Dodatkowo mój PC też potrafił spłatać figla. Jednak całościowo efekt końcowy jest więcej niż super.

Podsumowując, napisze jeszcze raz:

Wszystkie nazwy pociągów czy stacji zostały użyte/wymyślone przez autora na potrzeby projektu – każdy może ustawić pod siebie, więc proszę nie pisać, że to zmyślone. Tak zostało użyte przez autora, a na czas projektu mi to pasowało – na koniec ustawię tak jak chcę i Wam również polecam

Wszystkie nazwy sygnalizatorów i wyświetlane na nich sygnały (dotyczy tarcz) można modyfikować wg swoich potrzeb. Więc jeżeli gdzieś na zdjęciu tarcza manewrowa pokazuje sygnał Os1 – wystarczy zmiana w kodzie zgodnie z opisem.

Czy można jeszcze coś dodać do urządzenia? Pewnie można. Nie chcę jednak za bardzo męczyć @ethanak’a, gdyż ma on swoje projekty niedokończone. To, że CHCIAŁ mi pomóc, oraz rozpisać wszystko jak robił „dla potomnych” to już inna bajka.

JA ZA WSZYSTKO BARDZO DZIĘKUJĘ I POLECAM KAŻDEMU.

Załączniki

OP
OP
prezesedi

prezesedi

Aktywny użytkownik
Reakcje
359 2 0
Wracając do kosztów urządzenia, zamieszczę spis wszystkich elementów i to ile mnie wyniosły. Nie da się podsumować kosztów związanych z pracą kol. @ethanak’a. Gdyby chciał mnie policzyć za swoją pracę to myślę, że jeszcze długo bym go spłacał. Jednak wtedy urządzenie byłoby przy zaledwie jednej makiecie, a tak dostaliśmy możliwość złożenia tego co Nam będzie potrzebne. Każdy może zbudować urządzenie z danego etapu. W każdym momencie jest to projekt w pełni funkcjonalny.

Kosztorys na poszczególnych etapach prezentuje się następująco:

Etap 1 (44,83 zł)
  • Płytka UNO (klon Arduino UNO) 30,00 zł Allegro
  • Klawiatura membranowa 6,01 zł Allegro
  • Przewody połączeniowe 8,82 zł Allegro
Etap 2 (63,24 zł)
  • PCF 8575 18,11 zł Allegro
  • LED biała + LED czerwona 0,20 zł Allegro
  • 2x rezystor 1kohm 0,10 zł Allegro
Etap 3, Etap 4 (83,23 zł)
  • Wyświetlacz OLED 0,94” 11,00 zł Aliexpress
  • Płytka stykowa 8,99 zł Allegro
  • Semafor 5cio komorowy - -
Etap 5 (76,22 zł)
  • ESP32 (wymiana za UNO) 22,99 zł Allegro

Etap 6, Etap 7 (76,22 zł)
  • ESP32 22,99 zł Allegro
  • Smartfon - -
Etap 8 (113,97 zł)
  • ESP32 22,99 zł Allegro
  • Wyświetlacz TFT SPI 1,8” 26,77 zł Allegro
  • ESP8266 10,98 zł Aliexpress
  • Smartfon - -
Etap 9, Etap 10, Etap 11 (118,97 zł)
  • ESP32 22,99 zł Allegro
  • Karta SD 5,00 zł Allegro
  • Smartfon - -
Etap 12, Etap 13, Etap 14, Etap 15, Etap 16 (136,85 zł)
  • ESP32 22,99 zł Allegro
  • Karta SD 5,00 zł Allegro
  • Układ ULN2003 1,99 zł Allegro
  • ESP12 15,89 zł Allegro
  • Smartfon - -
Etap 17 (145,84 zł)
  • ESP32 22,99 zł Allegro
  • ESP12 15,89 zł Allegro
  • Wzmacniacz MAX 98357 6,50 zł Aliexpress
  • Głosnik 4-8ohm 2,50 zł Allegro
  • Zasilacz Stabilizowany 5V, 2A 4,99 zł Allegro
  • Smartfon - -
Etap 18 (138,13 zł)
  • ESP32 22,99 zł Allegro
  • ESP12 15,89 zł Allegro
  • Wyświetlacz TFT 1,14” 19,06 zł Aliexpress
  • Smartfon - -
Etap 19 (130,18 zł)
  • ESP32 22,99 zł Allegro
  • ESP12 15,89 zł Allegro
  • Dioda Schotky'ego 1N5819 0,17 zł Allegro
  • PCF 8574 9,99 zł Allegro
  • Smartfon - -
Etap 20, Etap 21, Etap 22, Etap 23, Etap 24, Etap 25, Etap 26, Etap 27 (151,77 zł)
  • ESP32 22,99 zł Allegro
  • ESP12 15,89 zł Allegro
  • Dioda Schotky'ego 1N5819 0,17 zł Allegro
  • PCF 8574 9,99 zł Allegro
  • Wyświetlacz dotykowy 2,8" TFT ILI 9341 32,59 zł Aliexpress
  • Smartfon - -

Zanim zakończę poradnik przypominam o dwóch istotnych rzeczach:
  • poradnik został przygotowany przeze mnie jako autora części pomysłów oraz przez autora kodu (kol. @ethanaka) do wykorzystania na własne potrzeby. Nie ma zgody na dalsze rozpowszechnianie na inne fora poza FORBOTem i FORUM.MODELARSTWO. Nie ma także zgody na wykorzystanie urządzenia do celów zarobkowych. Proszę wykorzystać dla siebie lub znajomych.
  • jeśli ktoś zbuduje urządzenie z etapów wykorzystujących ekran dotykowy (etapy 25,26,27), zgodnie z wolą autora - prosze o pozostawienie logo Forbota oraz podpisu Autora.
No i to już koniec, chociaż ... (jestem w stałym kontakcie z autorem kodu, a pomysły jakieś są).

Pozdrawiam wszystkich

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 4