• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Aplikacja mobilna na Androida z możliwością sterowania polskimi semaforami

OP
OP
railbox

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
330 0 2
o_O Czyli żeby ruszać i hamować np. lokomotywą to wystarczy że kupię wersję premium? nie potrzebuję do tego żadnej centralki railbox?
Nie. Mało kto o tym wie. Nawet wersja premium nie jest potrzebna. A jeszcze dostaniesz PoM gratis, a w manipulatorze PIKO to działa za kasę ;).
Lubię prawo unijne, które pozwala na reverse engineering protokołów w celu kompatybilności z innymi urządzeniami. W stanach w tym gorzej. :confused:

Malix7

Użytkownik
Reakcje
5 0 0
Nie. Mało kto o tym wie. Nawet wersja premium nie jest potrzebna. A jeszcze dostaniesz PoM gratis, a w manipulatorze PIKO to działa za kasę ;).
Lubię prawo unijne, które pozwala na reverse engineering protokołów w celu kompatybilności z innymi urządzeniami. W stanach w tym gorzej. :confused:
To jak to ustawić żebym sterował lokomotywa ze smartfona, cv wiem jak zmieniać i w końcu nie muszę przełączać przewodu na centralce, super sprawa, ale lokomotywa ni drgnie, w ustawieniach wifi podłączam się do piko smart wlan, tak ma być?

OP
OP
railbox

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
330 0 2
To jak to ustawić żebym sterował lokomotywa ze smartfona, cv wiem jak zmieniać i w końcu nie muszę przełączać przewodu na centralce, super sprawa, ale lokomotywa ni drgnie, w ustawieniach wifi podłączam się do piko smart wlan, tak ma być?
Lokomotywa pojawia się na liście ale nie jeździ? Tak do WiFi PIKO WLAN.

Malix7

Użytkownik
Reakcje
5 0 0
Lokomotywa pojawia się na liście ale nie jeździ? Tak do WiFi PIKO WLAN.
Noo tak to wygląda, mam 3 lokomtywy, mam je w aplikacji, nie pamiętam czy ręcznie je wpisywałem czy jak, ale mają nadane adresy zgodne i żadna nie drgnie. Wifi F28 w lokomotywie ma być wyłączone rozumiem, tak jak przy sterowaniu pilotem piko?

OP
OP
railbox

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
330 0 2
Witam wszystkich posiadających urządzenia od Apple, od dziś w AppStore na iOS dostępna nasza aplikacja: Railbox: Railroad Control!

Jest to kompletnie nowa aplikacja, zrobiona na innym silniku, umożliwiającym później zrobienie jej także na PC. Przejście na nowy silnik w aplikacji na Android planowane jest na marzec-kwiecień 2026 roku.

Oczywiście możliwy jest import bazy danych z naszej aplikacji na Android oraz z pliku .z21, co umożliwia płynne przejście z aplikacji Z21(Oczywiście dla chętnych).
0x0ss.png 0x0ss1.png 0x0ss2.png

Malix7

Użytkownik
Reakcje
5 0 0
Tak. W przypadku PIKO lokomotywy powinny być odczytywane w centralki. Jakie oprogramowanie w centralce PIKO? Może coś pozmieniali.
Oprogramowanie 1.1.0.0 Ale jakimś cudem zadziałało, sam nie wiem jak, gdyby nie to że pisałeś że to powinno działać to bym nie dał rady, bo do tej pory mi to nie wychodziło. Zawziąłem się i jakoś uruchomiłem, najpierw próbowałem bez włączonego kontrolera piko, później wszedłem w ustawienia w aplikacji i wyszukaj urządzenia, i jakoś to poszło :) Jeszcze takie pytanie jak wgrać swoje zdjęcia lokomotyw w aplikacji bo mam tylko te graficzne, parowa, spalinowa, elektryczna, i domyślne wtedy jest ikonka aparaciku fot.

PS: Szok że udostępniłeś to w darmowej wersji aplikacji :eek: Dopiero teraz odkrywam funkcję, zmiana cv ze smartfona bajka i jeszcze z pełna listą :)

OP
OP
railbox

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
330 0 2
Zapraszamy na targi Hobby 2025 gdzie będzie coś ciekawego i nowego. Takie coś niedługo pojawi się w aplikacji.
1763570296499.png

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.731 2 0
Mam następujący problem/sytuację:
ostatnio po postawieniu na torach lokomotywy OKo1 (Piko) aplikacja sama rozpoznała i dodała lokomotywę do listy (super).
Wydawało się, że wszystko jest OK do czasu wyłączenia i ponownego włączenia centralki.
Od tego momentu próba sterowania tą lokomotywą przy pomocy MultiMausa, GbbKolejki czy nawet samej aplikacji
nie przynosi efektu (lokomotywa nie reaguje).
Dopiero po wejściu do edycji lokomotywy i kliknięciu "zastosuj" wszystko wraca do normy.
Sytuacja jest powtarzalna.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie rozwiązania tego problemu.

OP
OP
railbox

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
330 0 2
Dekoder ESU? Trzeba zaktualizować oprogramowanie w centralce do 8.5. Można to zrobić w aplikacji w "Konfiguracja DCC"
Jeszcze odwrócenie lokomotywy na 180 stopni powinno to rozwiązać problem.

To jest jedna z największych zagadek w dekoderach ESU. RailcomPlus ma problem w jednej polaryzacji DCC w tych dekoderach. Ciężko uwierzyć, że to błąd w dekoderze, wygląda na jakiś sposób zabezpieczyć zamknięty protokół RailcomPlus.

Ostatnio edytowane:

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.731 2 0
Tak ESU LokSound V5. Oprogramowanie w centralce mam w wersji 8.5.
Czytając o "odwróceniu lokomotywy" byłem przekonany, że chodzi o zmianę wartości pierwszego bitu
w cv29. Ta zabawa oczywiście nie przyniosła pożądanego efektu. Jakież było moje zdziwienie gdy
fizyczne odwrócenie lokomotywy na torach zadziałało!

Wygląda na to, że w przypadku tej lokomotywy będę musiał zwracać uwagę na to jak się "kręci" na obrotnicy
i czy czasem nie przejechała przez trasę zawierającą pętlę. Ciekawostka.

Bardzo dziękuję za pomoc.

OP
OP
railbox

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
330 0 2
Jakież było moje zdziwienie gdy
fizyczne odwrócenie lokomotywy na torach zadziałało!
Ten temat jeszcze będziemy rozwijać, możliwe, że zrobimy przy starcie centralki czy po start-stop "odwrócenie" sygnału DCC na jakiś czas, żeby dekodery mieli czas na zgłaszanie się. Bo raczej tysiące dekoderów ESU nie naprawimy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 1
DCC 0
DCC 8
DCC 12
DCC 2