• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ameryka 2.0

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.522 556 30
Dla pewności, czy to jest lokomotywownia ? Europejskie chyba nie miewają takich kominów ?
To jest, jak napisał kolega @Misiek, punkt napraw lokomotyw, może być częścią lokomotywowni, a może być oddzielnie. Ma kotłownię, stąd komin, w Europie też takie były i też miewały kotłownię z kominem, ale forma architektoniczna bywała różna, ta Walthersa jest, co zrozumiałe, raczej w amerykańskim stylu.

OP
OP
Michal78

Michal78

Aktywny użytkownik
Reakcje
228 0 0
Świadomie. Była początkowo ekstremalnie przejrzysta co wyglądało mocno nienaturalnie więc do kolejnych warstw (wg instrukcji leje się warstwami po 3mm) zacząłem dodawać po kilka kropel akrylowej zielonej farby co dało dużo lepszy efekt.

OP
OP
Michal78

Michal78

Aktywny użytkownik
Reakcje
228 0 0
Ekstra. Powiedz mi czy te tory KATO czymś kleisz do deski ?? Jak tak to czym ??
Dzięki. Jest to płyta styrodurowa (wolę od deski ze względu na wagę, możliwośc obróbki i łatwego cięcia), kleję Ośmiorniczką, nie jest ona może zbyt ekonomiczna ale to na tyle mocny klej że wystarczy kleić tory punktowo a nie na całej długości.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.084 33 0
Dzięki za informację. Już wszystko wiem. Zielony kolor płyty udaje trawsko.

A powiedz mi jeszcze, czym kleiłes ten piasek/żwirek i magazyn. To chyba nie na ośmiorniczkę.

OP
OP
Michal78

Michal78

Aktywny użytkownik
Reakcje
228 0 0
Płytę pomalowałem na zielono aby późniejsza trawa nie miała "prześwitów". Żwirek jak i wszystkie inne posypki wikolem. Jesli chodzi o budynki to ja ich generalnie nie przyklejam aby zawsze była możliwość ich zdjęcia przy przenoszeniu makiety. Przyklejam jedynei elementy "małej architektury" , np to urządzenie do napiaszczania lokomotyw przykleiłem (cyjanoakrylem).

OP
OP
Michal78

Michal78

Aktywny użytkownik
Reakcje
228 0 0
Owszem, cadillac jest w N-ce ale trzciny z pałkami wodnymi nie znalazłem w tej skali a bardzo chciałem aby były, wczytałem się jednak trochę w temat i występuje ich dość sporo odmian na świecie, w tym, również bardzo wysokie w Ameryce PN.