• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Ambitne plany, zobaczymy jak wyjdzie

OP
OP
Mario

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
29 0 0
Takie cuda tam jeździły (z FaceBooka)

maj 1993. Szlak Zagórz - Łupków
1724364264086.jpg

Dawno temu przy tunelu.
zdj.Grzegorz Nycz

1724364692289.jpg

oraz takie:
Bieszczadzka Kolejka leśna w 1975 r. Na zdjęciu parowóz Kp 4.1258 na szlaku Majdan - Nowy Łupków i na stacji w Nowym Łupkowie. źródło Fundacja Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej.
1724364351064.jpg

a jeszcze wcześniej takie:

Bieszczady, Cisna 1968 r
zdj.M.Chróścielewski

1724364878169.jpg

Bieszczady, Lata 50. Kolejka wąskotorowa w Duszatynie.
zdjecia J. Michlewski

1724364848504.jpg

1724364451930.jpg

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.424 27 1
Co do wyboru klimatu makiety to myślę o drugiej połowie lat 80 i 90-tych i PKP - to byłby powrót do lat mojej młodości i wielu wypadów w góry a szczególnie w Bieszczady. Stąd przychodzi mi do głowy Łupków i Nowy Łupków na bardzo klimatycznej linii 107 z Zagórza do granicy państwa.
Fajne klimaty, ale nie zaczynaj czasami budowy od stacji Łupków, bo to nie jest łatwe,
tylko od prostego (prosty, czyli bez łuków:)) modułu szlakowego na długość flexa. Nowy Łupków to już bardzo poważna sprawa...
a straszono mnie, że na tym forum to trzeba bardzo uważać bo ludzie demotywują
Nie chciałem, żeby powyższy mój wpis tak zabrzmiał, ale trochę tak wyszło. ;):D
Po prostu zacząć należy od czegoś łatwiejszego, aby się nieco wprawić, ogarnąć "co i jak"
i pozwolić sobie na luksus popełnienia kilku błędów bez poważniejszych konsekwencji,
Jeśli chcesz, to skrzynki możesz sobie zamówić na przykład tu: "PIKART" to jest kol. @maramamare, albo tu: "KoTeBi" to jest kol. @kotebi,
albo samemu zadziałać we własnej "stolarni".

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.424 27 1
Teraz czas wybrać fragment do odwzorowania czy to nie ma znaczenia bo i tak go zepsuję :)
Wielce prawdopodobne to jest...:LOL:
Wybierz, pokaż jakiś plan i zaczynamy...
Na takim module, jak będziesz na bieżąco relacjonował co masz zamiar zrobić i jak (nie co zrobiłeś i jak),
to wspólnie z kolegami ustrzeżemy Cię przed popełnieniem kosztownych błędów.
Jest tu jeszcze kilku gości, którzy służą pomocą w różnych dziedzinach. :cool:
Zapytaj co i jak przed, nie po.(y)

OP
OP
Mario

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
29 0 0
Cieszę się, ze wreszcie mogę wrócić do modelarstwa po tym jak rozebrałem starą makietę i wyremontowałem piwnice. Szybko się o tym pisze ale w rzeczywistości zabrało mi to dużo czasu. W tak zwanym międzyczasie kupiłem moduł jednotorowy od PIKARTa i wstępnie go poskładałem a pytanie jakie mam to czy jest coś co należy zrobić przed poskręcaniem go na stale? Pytam, bo jak wiadomo lepiej zapytać przed niż po i dotyczy to niemal wszystkiego ;)

A tutaj krótki filmik z mojej ulubionej trasy kolejowej w Bieszczadach:
https://www.facebook.com/share/r/19t9VwZkxz/

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.734 37 4
@Mario, kilka dni temu była tu cała dyskusja o wykańczaniu skrzynek, ze sposobem impregnacji i nawet rodzajami śrub mocujących. Trzeba by poszukać w ostatnich tematach.
Wątek o skrzynkach Pikarta właśnie:
SKRZYNKI

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 7
Planuję 121
Planuję 12
Planuję 70
Planuję 8