Moja pierwsza skrzynka modułowa skręcona i pomalowana. Zastanawiam się jaki jest kolejny krok? Poradźcie proszę, czy zająć się najpierw otoczeniem czy torem?
Nie wiem co dokładanie chciałbym odwzorować bo to mój pierwszy moduł. Chodzi raczej o przećwiczenie kroków. Mam parę zdjęć charakterystycznych dla tej trasy (w załączeniu)
Mimo wszystko dobrze, że nie zaczynasz od stacji tylko fragmentu szlaku kolejowego. Jedno "ale".... nawet jak robisz fragment szlaku, to zawsze zaczynaj od rekonesansu w terenie. Potem skrzynka. A tu piszesz, że zrobiłeś skrzynkę i dopiero teraz zastanawiasz się co na niej ukazać. Dlaczego najpierw rekonesans w terenie i jego "studiowanie"? Dlatego, że teren ma pewien kształt. Taki sam trzeba by pokazać na wspomnianej skrzynce. Co jak zechcesz pokazać np. wiadukt w poprzek skrzynki? Ścianki boczne muszą przewidzieć np. kształt jego nasypu... itp, itd...
1. Wybór co chcę zrobić
2. Rekonensans w terenie, zbieranie /tworzenie/ planów - tu trzeba dobrze się zastanowić bo jak to się schrzani to tylko koszty /**...
3. Skrzynka i modelowanie kształtu terenu z rzeczywistości na skrzynce (np kształt boków skrzynki - teren to nie zawsze boisko)...
4. Tor i elektryka
5. Testy z lokomotywą
6. Ewentualne poprawki elektryki
7. Obiekty na makietę /*
8. Wystrój (zieleń niska, średnia, wysoka).
*/ tutaj wiele osób robi najpierw, oddzielnie, np. przęsła mostów, budynki by w późniejszym czasie zamontować je na makiecie
**/poprzez koszty mam na myśli, że jak źle przemyślisz sprawę i ci się odwidzi że jednak chcesz co innego pokazać, to wykonaną skrzynkę pod coś co ci się odwidziało w zasadzie można wyrzucić...
Ja bym widział mniej więcej taką kolejność.
PS. Widzę, że pofalowałeś boki, tyle dobrego, że nie zaczynasz od boiska
Powodzenia.