• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Akcesoria budowlane

A

Adam-H0

Gość
Troche poczytalem ;)
owszem ciekawe rzeczy - ale wszystko to jest GIPS ??
niebezpieczny material ?? i bardzo kruchy - to trzeba podziwiac, bo takie bajery w takim materiale
8)

Reakcje
1 0 0
Adam-H0 napisał(a):
ale wszystko to jest GIPS ??
niebezpieczny material ?? i bardzo kruchy
Różnie bywa, gips gipsowi nie równy. Zrobisz most z budowlanego gipsu "Dolina Nidy" to most, jak nie zawali się pod własnym ciężarem to pod pierwszym pociągiem :D (nie spotkałem gorszego syfu, schnie rok, porowate jakieś, kruche. Robiłem z tego formę na kapę do lotniczego modelu RC. Gips ten nie nadaje się do niczego i jest to chyba produkt elektrowni z odsiarczania spalin). Jak się użyje dentystycznego gipsu to inna bajka, mocny, twardy. Kolega zvolack na forum właśnie buduje model wiaduktu z Wisły właśnie z gipsu dentystycznego. Na makiecie stacjonarnej nie widzę problemu przy zastosowaniu gipsu ale na modułach, które się wozi na różne imprezy, pewnie nie przeżyje pierwszego wyjazdu.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Ja będę bronił gipsu. Nie byle jakiego oczywiście. Przyzwoite masy gipsowe trwałością dorównują żywicom, nie pylą i mają bajeczne możliwości w zakresie modyfikowania powierzchni (np: postarzania).