• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Absurdy prawdziwej kolei

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
2.046 45 3
Długi weekend, zjazd rodzinny i nie tylko. Kupuję przez internet bilety powrotne dla gości na pociąg TLK; obowiązkowa rezerwacja miejsc. W jednym z pociągów jadą 2x osoby dorosłe i 1x dziecko do 4 lat (100% zniżki). Klikam klikam klikam, przekierowuje mnie na stronę PKP Intercity.

I tak:
1. Wybór biletów: 2x normalny + 1x zniżka dziecko do 4 lat = komunikat: "Bilet dla dziecka do lat 4. Ten bilet może być zakupiony tylko z poprzednio nabytym biletem. Prosimy o przygotowanie numeru biletu. Maksymalnie podczas jednej transakcji można kupić 3 bilety."

2. OK. "Poprzednio" nie nabyłem jeszcze biletów - ale aktywny jest przycisk Dalej, więc go klikam.

3. Komunikat "Nie można łączyć biletów normalnych z tą zniżką.".
(y) O, TO OCZYWISTE. W KOŃCU DZIECI PONIŻEJ 4 LAT ZWYKLE PODRÓŻUJĄ SAME.

4. W takim razie kupuję tylko 2 bilety normalne. Ten bilet dla infanta kupię za chwilę. Płatność kartą itd., klik klik klik klik klik klik klik klik (#^&%$^%@!$#$) i mam bilet.

5. Teraz chcę dokupić bilet dla dziecka, miejsce oczywiście obok rodziców. Jest taka opcja "Rezerwacja obok miejsca już zajętego". Wybieram "Liczba osób wg oferty normalnej" =0 (bo już mam 2 bilety dla rodziców), "Liczba osób wg oferty ulgowej" = 1, i "Zniżka 100%". Znika możliwość wyboru opcji "Rezerwacja obok miejsca już zajętego".

6. To nic, nie martwię się tym. W końcu jest pole na podanie numeru już zakupionego biletu (czyli osoby towarzyszącej dziecku). Podaję dane i - bilet kupiony (cena 0,00 zł). Hurra!
.
.
.
.
.
.
.
Rezerwacja miejsca jest - w innym wagonie.

Czy to mi coś źle działa, czy też bomba wodorowa na tych kretynów to jeszcze tylko kategoria pieszczot?

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Po pierwsze to nie kupowałbym biletów dla osób jadących z dzieckiem przez neta, gdyż nie ma tam oferty Bilet Rodzinny, można ją kupić tylko w kasie: http://www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/oferty/krajowe/bilet-rodzinny.html
32% zniżki to jednak nie jest tak mało.
Po drugie nie wiem, czy aby na pewno dziecku do lat 4 przysługuje oddzielne miejsce, ale to by trzeba było sprawdzić, chociaż jeśli dostałeś inne miejsce dla dziecka to pewnie tak.

Ostatnio edytowane:

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
No to znaczy że obecnie miejscówka jest wydawana (różnie to bywało w różnych okresach).
Mam pewien pomysł jak sprawdzić co ten system odwalił (mnie też czasem wkurza), ale potrzebowałbym od kolegi Kylograma numer miejsca i wagon osób dorosłych i dziecka (może być na PW). Ja z tego systemu korzystam kilka razy w tygodniu i nieraz się kombinuje żeby dostać miejsce tam gdzie mniej ludzi (czyli jak system sprzedaje od 1 wagonu za lokiem to ja biorę w ostatnim, jak system od ostatniego to ja w pierwszym) więc co nieco potrafię z tego wydumać.

Marcin Sz

Aktywny użytkownik
Reakcje
130 34 3
powiem wam czytając wasze wypowiedzi każdy wie jak na koleji jest ( i dlatego mamy tyle samochodów w PL) ale przypomniał mi się dobry skecz jakiegoś kabaretu ... "spotyka się dwóch wczasowiczów na plaży w Mielnie " panie ja nad morze z rodziną 12 godzin jechałem ... , a czym i skąd ... PKP z Wrocławia ... ,a ja panie 6 godzin ... a czym i skąd .. samochodem z Koszalina !!!

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 19
Koleje w Polsce 9
Koleje w Polsce 3