• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

50-letnia kolejka - reaktywacja

OP
OP
S

shopiK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Andrzej, masz rację :) To taka zabawa w "przybajerzanie" - jako dziecko lubiłem dużo guzików i światełek - moim chrześniakom, którzy będą się bawić z dziadkiem powinno się spodobać (jest ich dwóch, dlatego dwa osobne nastawniki - coby się nie bili :) ).
Opóźnienie przyspieszania... no nie wiedziałem jak to nazwać :) Można ustawić żądaną moc(prędkość), a lokomotywa powoli, płynnie - to znaczy z zadanym przyspieszeniem będzie zwiększać prędkość do ustawionej.

Jak pisałem ten bajer może się zupełnie nie sprawdzić: wyobrażam sobie sytuację gdzie lokomotywa jedzie po torze z wypełnienniem pwm 100%, aż wiedzie na odcinek z 30%... No płynnie nie zwolni. Ale co tam :)

A jak chłopaki podrosną i będzie ich to kręcić to już pewnie dcc...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.883 526 30
Opóźnienie przyspieszania... no nie wiedziałem jak to nazwać :) Można ustawić żądaną moc(prędkość), a lokomotywa powoli, płynnie - to znaczy z zadanym przyspieszeniem będzie zwiększać prędkość do ustawionej.
Po prostu "przyspieszenie", w powyższym zdaniu jest "z zadanym przyspieszeniem" i to wystarczy. "Przyspieszenie" jest miarą szybkości przyrostu prędkości (jak szybko rośnie prędkość) i wyraża się w metrach na sekundę do kwadratu (m/sek2 - "2" powinno być w wykładniku). Wielkość przyspieszenia mówi o ile wzrasta prędkość (wyrażona w m/sek) w ciągu jednej sekundy. Gdy mamy do czynienia z przyspieszeniem ujemnym, mówimy o opóźnieniu.

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Ten wałek kardana w oryginalne trochę inaczej wygląda niż Twój.
Poprzeczka była u góry/dołu a nie na środku. Czyli (patrząc od czoła) nie tak: |-| a tak |_|.
Piotr może zrobi Ci zdjęcie od czoła a jak nie to ja postaram się w tym tygodniu zrobić i wstawić na forum.

Ja swojego kardana zrobiłem z metalowego odpowiednio opiłowanego drutu.